Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Oficialii europeni cer mai multă…

Oficialii europeni cer mai multă seriozitate de la parlamentarii din R. Moldova

În perioada 18-19 mai, Parlamentul R. Moldova găzduieşte cea de-a doua reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE—R. Moldova.

În cadrul evenimentului, are loc un schimb de opinii între europarlamentari şi deputaţii din Parlamentul R. Moldova cu privire la starea actuală a cooperării cu UE, progresele înregistrate în implementarea agendei de reforme şi evenimentele politice recente de la noi. Parlamentarii discută despre reformele din justiţie, despre combaterea corupţiei, problemele din administraţia publică, despre respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum şi despre situaţia economică şi financiară, electorală şi cea din domeniul mass-media din R. Moldova.

La deschiderea evenimentului, copreşedinţii Comitetului, deputatul Mihai Ghimpu şi europarlamentarul Andi Cristea, au remarcat necesitatea avansării reformelor şi recuperării încrederii cetăţenilor, dar şi a partenerilor externi ai R. Moldova.

„Integrarea europeană reprezintă strategia principală a actualei guvernări. Acest lucru este unul deloc uşor după furtul miliardului, ce s-a produs cu implicarea directă a unor persoane de vârf din fostele guvernări. Jaf care a dus populaţia la o sărăcie şi dezamăgire extrem de mare, iar R. Moldova a fost făcută de ruşine în ochii celora care ne-au acordat ajutor financiar ca pentru cel mai sărac stat din Europa (…). Această reuniune are loc într-o situaţie complicată pentru R. Moldova, pentru că guvernările noastre precedente au dat dovadă de slăbiciune în promovarea reformelor, iar întârzierea reformelor şi miliardul furat ne costă foarte scump. Cu toate acestea, noi vom continua cursul european, ce poate avea loc doar prin reforme. Posibil, aceasta este ultima noastră şansă de a convinge cetăţenii că anume cursul european este viitorul nostru şi trebuie să facem tot posibilul ca acest drum european să devină ireversibil”, a menţionat Mihai Ghimpu.

În acelaşi sens, europarlamentarul Andi Cristea a subliniat că, la nivel politic, stabilitatea este o condiţie esenţială. Mai mult, oficialul a reamintit că mulţi cetăţeni ai R. Moldova au ieşit în stradă, cerând eradicarea corupţiei şi depolitizarea instituţiilor statului. Andi Cristea a subliniat necesitatea dialogului cu cetăţenii, care vor mai multă transparenţă în tot ce se face de către conducătorii ţării. „Criza politică a perturbat cursul reformelor. Îndemnul meu este să nu ne oprim eforturile. Cred că împreună putem realiza foarte multe”, a opinat Andi Cristea.

Norica Nicolai, membră a Parlamentului European, a atenţionat autorităţile de la noi să fie atente atunci când fac reforme în Justiţie. „Gândiţi-vă bine înainte să daţi putere unui om (judecător, n.r.) ca să decidă soarta altora. Instanţele judecătoreşti trebuie să fie cât mai aproape de cetăţeni, iar cetăţenii să cunoască legile… Justiţia trebuie să fie efectivă şi transparentă. Justiţia se face în numele poporului şi pentru popor. Este foarte important să asiguraţi acest echilibru democratic”, a subliniat Norica Nicolai. De asemenea, oficialul a menţionat că administrarea dosarelor trebuie să fie făcută mult mai repede, iar cei vinovaţi traşi la răspundere, fără tot felul de tărăgănări.

După şedinţa Comitetului Parlamentar de Asociere UE-R. Moldova va fi adoptată declaraţia finală a celei de-a doua reuniuni, care va conţine o serie de recomandări adresate autorităţilor R. Moldova şi Comisiei Europene.

Comitetul Parlamentar de Asociere UE—RM este o structură ce exercită controlul parlamentar asupra punerii în aplicare a Acordului de Asociere. Prima întrevedere în cadrul acestui comitet a avut loc la Bruxelles, în luna septembrie a anului trecut.

Menţionăm că mai mulţi reprezentanţi ai Societăţii Civile din Moldova au scris o declaraţie în care au făcut o analiză a situaţiei actuale din ţara noastră şi au venit cu anumite propuneri ce urmează să fie analizate de către Comitetul Parlamentar de Asociere UE — R. Moldova.