Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   În Judecătorii, cheile de la…

În Judecătorii, cheile de la WC se află în cancelarii

Alocuţiunea deputatului AMN Gheorghe SUSARENCO pe marginea proiectului de Hotărâre a Parlamentului privind bugetul instanţelor judecătoreşti,

Discuţiile  pe marginea problemei bugetului uneia din cele trei puteri în stat – justiţia – demonstrează cu lux de amănunte în ce măsură clasa politică de la noi acceptă independenţa judecătorului. Or, clasei politice din R. Moldova i-a lipsit voinţa politică pentru a crea un sistem în care în capul mesei ar sta legea. Instituirea unui asemenea sistem ar fi obligat clasa politică să accepte alte reguli de joc, comune pentru toţi cetăţenii.

În ce măsură percep reprezentanţii puterii legislative şi executive autoritatea judecătorească ca pe o putere independentă în stat? În lumina celor produse astăzi în sistemul judecătoresc, sistem privit prin prisma multiplelor decizii CEDO de condamnare a R. Moldova, devine clar că autorităţile statului nu îndeplinesc întocmai recomandarea Rezoluţiei APCE cu privire la organizarea judiciară.

Or, Carta Europeană privind statutul judecătorului spune fără drept de tăgadă că asigurarea tehnico-materială a justiţiei trebuie fixată astfel, încât să protejeze judecătorul de presiuni ce ar putea influenţa sensul deciziilor sau, în general, comportamentul acestei puteri în stat, afectându-i independenţa sau imparţialitatea.

Aceste principii unanim  recunoscute şi-au găsit oglindirea şi în legislaţia R. Moldova. Astfel, art. 121 al Constituţiei prevede că resursele financiare ale instanţelor judecătoreşti sunt aprobate de Parlament, fiind incluse în bugetul de stat.

Art. 127, alin. 2 al Legii cu privire la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) precizează că bugetul Curţii se aprobă de Parlament la propunerea plenului acestei instanţe.

Art. 22 al Legii privind organizarea judecătorească stipulează că mijloacele financiare necesare bunei funcţionări a instanţelor judecătoreşti sunt aprobate de Parlament la propunerea Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM), fiind incluse în bugetul de stat.

Potrivit art. 4, alin. 3, lit. c din Legea cu privire la CSM, acesta din urmă examinează, confirmă şi propune, în modul stabilit de lege, proiectul bugetelor instanţelor judecătoreşti.

După cum vedem, nici pomină de Guvern.

Trecut prin prisma acestor acte normative, constatăm că proiectul de hotărâre care vizează cheltuielile pentru justiţie în 2009 nu este altceva decât un fetiş. Comuniştii, cu cinismul care-i caracterizează, manipulând cu viclenie cifrele, ne raportează cu glas voios de pionier: bugetul CSJ va fi mai mare decât în 2008 cu 49 %; bugetul instanţelor judecătoreşti – cu 20,5 %. Să vedem, însă, la ce capitole se vor majora cheltuielile: investiţii capitale şi reparaţii capitale. Nimeni, însă, nu scoate o vorbă despre majorările de preţuri la materialele de construcţie. Guvernul, în avizul aprobat prin hotărârea din 1 iulie, se dă cu părerea despre suma de bani care poate fi eliberată justiţiei de la buget pentru 2009. În mod neconstituţional, acest aviz stă şi la baza actualului proiect de hotărâre. Or, conform art. 131, al. 2 al Constituţiei, „Guvernul elaborează anual proiectul bugetului de stat şi al bugetului asigurărilor sociale de stat, pe care le supune, separat, aprobării Parlamentului”.

Legislaţia prevede o procedură specială prin care se decide care e suma cheltuielilor pentru justiţie cu mult înaintea elaborării şi adoptării bugetului de stat pentru anul următor. Guvernul nu ar trebui să se implice abuziv şi samavolnic în bugetul justiţiei, iar la elaborarea bugetului de stat pentru anul care vine, Executivul ar trebui să aibă cifra bătută în cuie, ca să nu mai poată manipula justiţia.

Până una alta, cu comuniştii aflaţi  la putere, continuăm să facem justiţie nu în săli bine amenajate, ci în birouri unde se înghesuie, în câte 10 m.p., judecătorul şi procurorul, avocatul şi poliţistul, inculpatul şi pătimitul. De pe pereţi priveşte la ei chipul luminos al marelui învăţător, Vladimir Voronin.

A făcut deja înconjurul Europei un caz comic când o franţuzoaică, participantă la un proces civil la Judecătoria Buiucani, alerga pe coridoarele instanţei, cu ochii cât cepele, în căutarea unui WC, iar judecătorii îi explicau cu seninătate distinsei doamne, venită tocmai de la  Paris: „Cheia de la WC e la cancelarie, fiindcă acest local e destinat numai funcţionarilor onoratei instanţe”.

10 iulie 2008