Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Demiteri în lanţ la…

[sondaj] Demiteri în lanţ la Guvern?

S-a dat startul „marilor demisii”? În mai puţin de două săptămâni de la învestirea în funcţie, premierul Pavel Filip a cerut demisia lui Tudor Baliţchi, de la Vamă, şi a lui Ion Prisăcaru, de la Fisc. Potrivit versiunii oficiale, demisia ar face parte din programul Guvernului de luptă cu marea corupţie, deşi cei doi nu sunt singurii din lista demisiilor revendicate la protestele din PMAN.

Au „căzut” Baliţchi şi Prisăcaru. Vor urma şi alţii?

feodor-gheliciFiodor Ghelici, Adociaţia „Moldova Mea”

În mod logic, dacă vor „curăţenie”, trebuie să meargă mai departe. Nu au încotro. Altfel, nu vor fi înţeleşi de societate şi nici nu vor fi lăsaţi în pace de opoziţia protestatară. Cine va urma, greu de spus. Cel mai probabil, guvernatorul Băncii Naţionale, Drăguţanu, care şi-a anunţat demisia încă toamna trecută şi trebuie schimbat. Va cădea şi „capul” procurorului Gurin şi al şefului de la Anticorupţie Chetraru? Puţin probabil că PD, care şi-a asumat actul guvernării, va face acest pas. Depinde cum se vor „aranja” relaţiile cu cei din PMAN. În tot cazul, PD are la dispoziţie 100 de zile în care va trebui să ne convingă că este capabil să guverneze. Dacă nu, va trebui să plece.

Valentin-KrilovValentin Krîlov, comentator politic

Mă tem că ceea ce s-a întâmplat cu cei doi şefi este mai degrabă un act de răfuială politică. Baliţchi şi Prisăcaru erau de la PLDM. În locul lor, acum, vor fi numite persoane de la PD. Eu nu pot ști cât de vinovați de corupție se fac cei doi, dar dacă e aşa, de ce până acum nu au fost daţi pe mâna legii? E un joc de imagine. Demisiile, chiar dacă vor continua, vor fi făcute pe criterii de partid. Va fi o imitare a luptei cu corupția. Procesul de guvernare trebuie ţinut la control de societatea civilă. Dar, pentru mine, ca cetățean, mult mai important e ca PD să facă o declarație publică, prin care fie că îşi asumă responsabilitatea pentru actul guvernării, fie că o împarte (şi dacă „da” – cu cine dintre parteneri), ca peste 100 de zile să ştim cui şi ce să-i cerem.

Viorica-Olaru-CemortanViorica Olaru-Cemârtan, istoric

Ştiu cât de frumos şi-a justificat guvernarea demisia celor doi, care, de fapt, este o reglare de conturi între clanurile politico-mafiote Plahotniuc şi Filat. Nu cred ca PD, care este cel mai corupt partid de la guvernare şi care are în spate pe cel mai mare oligarh, să se apuce la modul serios de lupta cu corupţia. Asta ar însemna să-şi taie craca de sub picioare. PD încearcă să se reabiliteze în faţa partenerilor de dezvoltare. Are nevoie de finanțări. În rest, e joc. Dacă vor fi demişi Gurin şi Chetraru? Nu cred. PD are nevoie de ei ca să facă „justiție” în R. Moldova. Eu cred că presiunile străzii şi ale partenerilor noştri străini trebuie să rămână. Ce va fi mai departe, rămâne să vedem după primele 100 de zile de guvernare.

Ion-DronIon Dron, Asociaţia Justiţie şi Dreptate

E greu de spus dacă prin demiterea celor doi s-a deschis „vânătoarea de mari rechini”. Aceste demiteri, de fapt, au la bază două aspecte: unul politic şi altul juridic. Şi atâta timp cât nu ne-au fost prezentate probe juridice pentru demiterea lor – mai ales că se invocă acuzații de corupție, motivele demiterii sunt de ordin politic: şi Prisăcaru, şi Baliţchi au fost demişi pe criterii politice, pentru că veneau în aceste funcții din partea altui partid, PLDM, care astăzi este în opoziție față de PD. Vor urma şi alte demisii? Posibil. Contează şi ce demisii, dar supraviețuirea acestei guvernări va depinde de faptul dacă vor exista dosare penale trimise în judecată pe cazuri de mare corupţie. Altfel nu ştiu dacă ea va ajunge până în 2018.

Mihai Murzac, pensionar

Eu sper că vor urma şi alte demisii. Pavel Filip pare a fi un bun manager, dar depinde cât de multă libertate să guverneze îi vor da cei din PD. Trebuie să vă spun că în instituțiile de stat avem foarte multă lume întâmplătoare şi slugarnică. E nevoie de o curățenie generală, dar trebuie măturat de-a rândul, nu pe criterii politice, aşa cum se face de obicei. Dacă se va ajunge şi la Gurin cu Chetraru? Cred că de aici trebuia să se înceapă. Altfel toate rămân pe vechi. Eu nu accept nici modul în care e guvernată R. Moldova, dar nici ceea ce face Platforma „DA” cu alde Dodon şi Usatîi. Se speculează pe nevoile lumii. Aşa nu se poate. Eu cred că în 3 luni se va vedea dacă guvernul a apucat calea cea bună. De fapt, altă ieșire nu are. Altfel, va trebui să plece.