Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Alianţa în gura ţăranilor

Alianţa în gura ţăranilor

Oamenii de la ţară cred că negocierile dintre partide pentru formarea unei majorităţi parlamentare decurg anevoios pentru că politicienii nu pot împărţi banii şi pun interesele personale în faţa intereselor statului. „Ghimpu, Lupu şi Filat, ca să se înţeleagă, trebuie să se îmbete. Să bea câte un stacan mai mult şi totul le va ajunge. Altfel vor vedea viaţa”, zice moş Andrei din s. Hârbovăţ, r. Anenii Noi.

De la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 s-au scurs 46 de zile. Deşi a doua zi după anunţarea rezultatelor, care permiteau celor trei partide declarate pro-europene formarea unei majorităţi, Filat, Lupu şi Ghimpu anunţau că cele trei formaţiuni vor forma şi anunţa cât de curând o coaliţie, acest lucru nu s-a întâmplat. Dimpotrivă, reprezentanţii PLDM, PDM şi PL se întâlnesc destul de rar, având puncte de vedere diferite asupra unei eventuale viitoare alianţe, iar liderii partidelor discută, de cele mai multe ori, în contradictoriu, acuzându-se reciproc de (ne)mersul greoi al negocierilor.

502-sat3„Care-i mai mare, să conducă”

Chinurile (re)facerii alianţei pro-europene sunt vizibile şi în satele din R. Moldova, acolo unde ţăranii încearcă să pătrundă în tainele politicii din Moldova, urmărind declaraţiile acide ale celor pe care i-au votat în urmă cu o lună şi jumătate. Unii se arată dezamăgiţi de ce se întâmplă în R. Moldova, iar alţii au şi sfaturi pentru politicieni. „Nici nu mai fac ei alianţă. Ei nu se înţeleg în a împărţi banii. Fiecare vrea mai mult. Ce va fi? Nu ştiu, dar vedeţi ce e prin alte părţi, cum se ucide lumea? Mă tem să nu fie şi la noi aşa”, ne zice mătuşa Eugenia, în faţa Primăriei s. Hârbovăţ, r. Anenii Noi.

Peste drum de primărie, o bătrânică vinde ouă şi smântână. Spune că încearcă să mai facă un ban în plus, pentru că pensia de 1000 de lei nu-i ajunge pentru un trai decent. „Aseară arăta la televizor ce fac ei acolo. Stau acolo, primesc bani, dar nu sunt interesaţi să mai şi facă ceva. Nu-i interesează săracii de la ţară, ci doar scaunul lor şi banul. Înţeleg că ei nu-l vor pe Voronin, dar ei între ei de ce atunci nu se înţeleg?”, se întreabă doamna Vera. „Lumea nu mai are încredere în politicieni. Degeaba se mai plâng că oamenii nu participă la alegeri”, continuă pensionara. La scurt timp, la locul discuţiei au mai apărut alte două femei, intrigate de dialog. „Fiecare are mnenia (părerea, n.r.) lui. Unul vrea aşa, altul invers. Nu se vor împăca până când nu va exista doar unul sau două partide. Chiar să se împace, repede se vor certa”, crede mătuşa Iulia. „Eu să fiu acolo, sus, nu le-aş da voie niciodată la partide să se împreuneze. Care-i mai mare, să conducă. Bine, hai două partide lasă să se unească, dar nu câte vor. Ei aşa pot fi ani şi ani la putere, până la pensie şi până la moarte”, crede femeia.

502-sat2„Am băut lapte de buhai. Iată ce au făcut comunştii”

„De ce nu fac alianţă? Pentru că nu-s sănătoşi. Eu am 64 de ani şi am văzut multe. Nu se împacă pentru că unul e mai mare, iar altul – mai mititel. Să vezi încă ce nebunii vor fi”, spune moş Andrei. „Ghimpu, Lupu şi Filat, ca să se înţeleagă, trebuie să se îmbete”, continuă zâmbind acesta. „Să bea câte un stacan mai mult şi totul le va ajunge. Altfel vor vedea viaţa”, crede moş Andrei. „Nu avem alianţă pentru că politicienii nu au interesul cel pe care trebuie să-l aibă, pentru popor, dar nu pentru dânşii. Ei s-au întâlnit o lună şi jumătate degeaba. L-am ascultat aseară pe Lupu şi am înţeles că ei degeaba s-au întâlnit. Ei nu-şi dau seama că dacă nu se înţeleg şi vor mai exista iarăşi alegeri acum, ei pierd totul pe cel puţin 100 de ani. Nu se împacă pentru că nu gândesc cu capul lor, ci cu al străinilor”, crede nea Alexandru.

„Eu aud că ei nu se împacă, dar nu ştiu de ce. Văd că Ghimpu vrea să fie preşedinte. Ceilalţi vor pe altul. Dar eu cred că doar el poate fi. Atunci când se întâlnea cu alde Rogozin (Dmitri Rogozin, vicepremier al Rusiei, n.r.), îl punea la punct. Cred că, până la urmă, se vor împăca. N-au încotro. Comuniştii şi socialiştii trebuie să stea în opoziţie. Ei au făcut crime împotriva poporului. În satul ăsta, pe timpul foamei, 80 de oameni au murit într-o zi. Părinţii şi-au mâncat copiii şi copiii pe părinţi. Ajunge cât au condus Voronin şi Dodon. Eu gândesc aşa pentru că ţin minte foamea din primăvara anului 1946. Acea zi de primăvară răcoroasă, când eu am băut lapte de buhai. Iată ce au făcut comunştii”, zice moş Pintilie din Hârbovăţ.

„Am fost la vot. Ei nu se înţeleg pentru că încă nu se satură de bani. Banii conduc totul. Mafia nu poate împărţi banii”, crede un bărbat din s. Chetrosu, Anenii Noi, care tocmai ieşea dintr-un bar din localitate. „Trebuie pe toţi de dat afară. Nu pot împărţi instituţiile statului, iată de ce încă nu este o alianţă. La noi n-o să fie regulă până când nu o să fie un cap bun. Eu nu ştiu de unde să-l luăm, acest cap bun. Nu trebuie de adus din altă ţară, dar nici la noi nu cred că-l vom găsi. Mie tare-mi pare rău de ce se întâmplă în Moldova”, zice Vladimir, un tânăr din acelaşi sat, uşor cherchelit după ce a vizitat şi el barul din faţa primăriei.