Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Alegerile locale din 2015 pot…

Alegerile locale din 2015 pot fi amânate doar în caz de război sau catastrofă

Asociaţia Promo-LEX prezintă Expres-analiza „Scenarii posibile pentru stabilirea datei alegerilor locale generale din 2015”. Potrivit prevederilor legale descrise în analiză, Asociaţia Promo-LEX precizează că alegerile locale generale urmează a fi organizate în intervalul 5 iunie-4 septembrie 2015, iar Parlamentul trebuie să stabilească data scrutinului cu cel puţin 60 de zile înainte de alegeri.

Juriştii menţionează că, potrivit principiului continuităţii, puterea în stat poate fi prelungită o perioadă de timp, chiar dacă a expirat mandatul, legalizând funcţia de „interimat al alesului poporului”. Conform principiului reprezentativităţii, aleşii poporului dispun de un mandat limitat, iar după expirare aceştia mai pot exercita mandatul o perioadă foarte distinctă de timp până când intră în exerciţiul funcţiunii viitorii aleşi locali. În lipsa unor prevederi legale clare care ar stabili termenul maxim de „interimat” al aleşilor locali, putem face anumite concluzii şi deducţii făcând analogie între prevederile generale de organizare a alegerilor parlamentare şi cele locale, precum şi între durata mandatului deputatului în Parlament şi a alesului local.

Prin analogie, cu data stabilirii alegerilor parlamentare, juriştii Promo-LEX s-au ghidat de art. 76 din Codul Electoral, în care se menţionează că alegerile pot fi desfăşurate în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului Parlamentului. Acest termen maxim nu poate fi extins altor categorii de aleşi ai poporului, în speţă consilierilor locali, raionali şi primarilor. Astfel, oferirea posibilităţii exercitării „interimatului” funcţiei de ales al poporului pentru o perioadă foarte scurtă de timp, este necesară exclusiv pentru organizarea alegerilor. Respectiv, „interimatul” pentru aleşii locali nu poate depăşi termenul maxim de 3 luni stabilit exact în lege pentru deputaţii în Parlament. În caz contrar, asupra aleşilor locali care depăşesc termenul de exercitare a funcţiei pe o durată de 4 ani şi 3 luni pot apărea suspiciuni de uzurpare a puterii la adoptarea anumitor decizii.

Menţionăm că declaraţiile politice privind posibilitatea extinderii mandatului aleşilor locali în afara termenelor maxime stabilite de Codul Electoral (3 luni), nu au momentan nici un suport legal, or potrivit art.15 alin.3 din Legea cu privire la administraţia publică locală, mandatul consiliului poate fi prelungit doar prin lege organică în caz de război ori catastrofă.

Asociaţia Promo-LEX recomandă Parlamentului să adopte Hotărârea prin care va stabili data alegerilor locale generale, pentru a evita speculaţiile la acest subiect.

Acum câteva zile, liderul PLDM, Vlad Filat, explica faptul că alegerile locale din acest an ar putea fi organizate mai târziu cu câteva luni decât se vehiculase anterior, chiar dacă normele legale permit organizarea scrutinului în perioada 7 iunie–25 octombrie. „Acest interval ar putea fi depăşit, dacă partidele parlamentare vor ajunge la un consens pe marginea reformei administrativ-teritoriale”, a declarat Filat.

Potrivit acestuia, actuala formă de administrare teritorială este una ineficientă, provocând pierderi financiare de circa 110 milioane USD pe an.

„Dacă nu acţionăm acum, nu înfăptuim această reformă, înseamnă că pierdem încă patru ani de zile. Administraţiile locale sunt incapabile să dezvolte proiecte de infrastructură nu doar locale, dar intracomunitare şi regionale”, a menţionat Filat la postul public de televiziune.

Experţii susţin că pentru promovarea reformei administrativ-teritoriale e nevoie ca partidele parlamentare să ajungă la un consens.

ZdG