Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Alegeri legislative în România: cum…

Alegeri legislative în România: cum votează românii din R. Moldova?

La 11 decembrie cetăţenii români din întreaga lume vor merge la urne pentru a-şi alege Legislativul. Dreptul de vot este asigurat şi cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul Republicii Moldova. Cinci partide din România au înaintat candidaţi pentru funcţiile de deputaţi şi senatori din partea R. Moldova: Partidul Mişcarea Populară, Partidul Naţional Liberal, Partidul Social Democrat, Alianţa Democraţilor şi Liberalilor şi Alianţa Noastră România. Totodată, la aceste alegeri au fost introduse două noi particularitaţi ce vizează procesul de vot.

În R. Moldova vor fi deschise 35 de secţii de votare în 23 de localităţi şi vor fi distribuite 87500 de buletine de vot pentru aceste alegeri. „Acest scrutin electoral introduce două noi particularităţi. În primul rând, oferă cetăţenilor români din străinătate posibilitatea de a vota prin corespondenţă, şi aş preciza faptul că, la nivel global, 8890 de cetăţeni s-au înscris deja în registrul electoral cu această opţiune. În R. Moldova s-au înscris în registrul electoral de la misiune 2446 de persoane, dintre care 880 au fost validate de către autoritatea electorală permanentă pentru votul prin corespondenţă”, a specificat ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniţă.

Pe de altă parte, ambasadorul României la Chişinău a precizat că, pentru a evita fraudele electorale, autorităţile române vor introduce o nouă procedură în timpul votului: scanarea actelor de identitate ale votanţilor de către un operator la intrarea în secţia de votare. „La finalul votării, procesul de numărare a voturilor urmează să fie înregistrat video”, a mai spus Ioniţă.

În medie, pentru o secţie de votare din R. Moldova au fost solicitate 2500 de buletine, dar unele secţii vor primi mai multe buletine, cum ar fi cele din Chişinău. Cele mai puţine buletine de vot vor fi atribuite secţiei de votare din Carabetovca, r. Basarabeasca.

594-alegeri-romania

La Chişinău vor fi deschise 12 secţii de votare. Alte secţii de vot în zona centru vor fi deschise în centrele raionale Hânceşti, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Căuşeni, Anenii Noi, Călăraşi, dar şi în satul Bardar, raionul Ialoveni. În sudul R. Moldova vor fi deschise secţii de votare la Consulatul General al României de la Cahul, precum şi la Cantemir, Leova, Cimişlia, Giurgiuleşti şi în satul Carabetovca. În nordul Moldovei vor fi organizate secţii de votare la Consulatul General al României din oraşul Bălţi, precum şi în centrele raionale Drochia, Edineţ, Floreşti, Făleşti, Soroca, Teleneşti şi la Biroul Consular de la Ungheni.

În afara actelor doveditoare ale cetăţeniei române, votanţii vor trebui să prezinte şi acte doveditoare ale reşedinţei în străinătate. „Aşadar, alegătorii din R. Moldova se vor prezenta la alegeri cu un document de identitate românesc, însoţit, în mod obligatoriu, de un act emis de autorităţile R. Moldova din care să reiasă stabilirea reşedinţei cetăţeanului în R. Moldova”, a precizat ambasadorul României în R. Moldova.

Cine poate fi ales din R. Moldova?

Parlamentul României este compus din două camere, Senatul şi Camera Deputaţilor, şi are 583 de membri, dintre care 176 senatori şi 407 deputaţi.

Pentru Camera Deputaţilor, din partea Partidului Mişcarea Populară (PMP) este înaintat Constantin Codreanu. Este absolvent al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi. Anterior, a activat în calitate de traducător pentru mai multe organizaţii internaţionale. Codreanu deţine funcţiile de preşedinte executiv al Consiliului Naţional al Reîntregirii (România) şi de preşedinte al Blocului Unităţii Naţionale.

Pentru Senat, PMP îl înaintează pe Doru Liviu Dendiu. Dendiu are 48 de ani, s-a născut la Constanţa. A lucrat ca reporter în România şi apoi la Chişinău pentru mai multe media din România. Deţine cetăţenia R. Moldova din 2011. Din 2012 este preşedintele filialei din Republica Moldova a Partidului Mişcarea Populară.

Partidul Naţional Liberal (PNL) propune candidatura Angelei Aramă pentru Camera Deputaţilor. Aramă este jurnalistă şi publicistă şi a deţinut funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova între anii 2005—2009 din partea Partidului Popular Creştin Democrat. În 2015 a participat la fondarea Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”.

Pe lista aceluiaşi partid se află şi Alexandru Barbăroşie, membru PLDM. Barbăroşie este administrator şi fondator al unei companii private. Acesta este licenţiat al Facultăţii de Istorie şi Etnopedagogie, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Moldova, şi magistru, specialitatea Administrarea Publică.

Partidul Social Democrat (PSD) propune candidatura lui Veaceslav Şaramet pentru Camera Deputaţilor. Şaramet este din R. Moldova, dar locuieşte de 10 ani la Bucureşti, a înfiinţat Asociaţia Studenţilor şi Elevilor Basarabeni (ASEB) din Bucureşti, pe care a coordonat-o timp de 6 ani. În 2011, împreună cu alte 12 asociaţii, a fondat Federaţia Asociaţiilor de Basarabeni din România. Începând cu anul 2015, administrează o clinică stomatologică. În 2014, a candidat la Alegerile Europarlamentare.

Al doilea candidat este Maria Stoian Musteaţă, care este juristă de profesie, are 27 de ani şi este şi ea din R. Moldova. De opt ani se află la Târgovişte, acolo şi-a făcut şi studiile la Universitatea Valahia. În politică activează de un an şi jumătate.

Alianţa Democraţilor şi Liberalilor (ALDE) îl propune pentru Senat pe medicul Corneliu Radăuţă. Are 41 de ani şi s-a născut la Chişinău. A absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, apoi a făcut rezidenţiatul. A intrat în politică la 35 de ani.

Alianţa Noastră România (ANR) îl propune pentru Senat pe Ion Costaş, care a îndeplinit funcţia de ministru al Afacerilor Interne al Republicii Moldova în perioada 1990—1992 şi de ministru al Apărării în 1992.

Lista secțiilor de votare din Republica Moldova

219 Chișinău 1 str. București nr. 66/1 Ambasadă
220 Chișinău 2 str. Grigore Ureche nr. 2 Secție consulară
221 Chișinău 3 str. Grigore Ureche nr. 2 Secție consulară
222 Chișinău 4 str. Grigore Ureche nr. 2 Secție consulară
223 Chișinău 5 str. Vlaicu Pârcălab nr. 39 Institut Cultural
224 Chișinău 6 str. Vlaicu Pârcălab nr. 48
225 Chișinău 7 str. București nr. 64
226 Chișinău 8 str. București nr. 64
227 Chișinău 9 str. Mihail Kogălniceanu nr. 67/3
228 Chișinău 10 str. Mihail Kogălniceanu nr. 67/3
229 Chișinău 11 Liceul Spiru Haret, strada Maria Cebotari nr.53
230 Chișinău 12 Liceul Spiru Haret, strada Maria Cebotari nr.53
231 Bălți 1 str. Sf. Nicolae nr. 51 Consulat General
232 Bălți 2 str. Sf. Nicolae nr. 51 Consulat General
233 Cahul str. B.P. Hașdeu nr. 11 Consulat General
234 Ungheni str. Mihai Eminescu nr. 35 Birou Consular
235 Cantemir str. Ștefan Vodă nr. 1
236 Cimișlia str. Ion Popușoi nr. 2
237 Călărași str. Mihai Eminescu nr. 19
238 Drochia bd. Independenței nr. 15
239 Edineț str. Independenței nr. 33
240 Florești str. Speranţei nr. 1
241 Fălești str. Alexandru Lăpușneanu nr. 1
242 Giurgiulești str. Independenței nr. 22
243 Hâncești str. Mihalcea Hâncu nr. 132
244 Ialoveni str. Alexandru cel Bun nr. 86
245 Leova str. Ștefan cel Mare nr. 67
246 Nisporeni str. Ion Vodă nr. 8
247 Orhei str. Chișinăului nr. 9
248 Soroca str. Independenței nr. 74
249 Carabetovca str. Ștefan cel Mare nr. 79
250 Căușeni str. Păcii nr. 18
251 Anenii Noi str. Suvorov 7
252 Telenești str. Ciprian Porumbescu nr. 3
253 Bardar str. Aurel David 70