Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [Foto] Actul Unirii — „gura…

[Foto] Actul Unirii — „gura de oxigen” de care am fost lipsiţi

Consiliul parohial al Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Chişinău a făcut, la 25 martie curent, un parastas de pomenire a Deputaţilor Sfatului Ţării, care la 27 martie 1918 au votat Unirea Basarabiei cu România.

„Datorită lor, noi am avut 22 de ani în care pământul nostru basarabean a înflorit, s-a dezvoltat, însă a fost sugrumat de urgia comunistă. Avem datoria de a pomeni pe înaintaşii noştri care s-au jertfit pentru liniştea şi unirea noastră. Ei au fost nişte eroi ai neamului, pe care nu-i mai găsim printre noi”, a declarat Protoiereul Petru Buburuz, parohul Bisericii „Sf.Apostoli Petru şi Pavel”.

512-27-martie-parastas2Serviciul divin a fost oficiat de un sobor de preoţi ai Mitropoliei Basarabiei, care au pomenit numele celor care şi-au jertfit viaţa pentru prosperarea ţării.
„Actul Unirii Republicii Democrate Moldoveneşti cu România a fost un act de eroism, pe care l-au făcut Deputaţii Sfatului Ţării pentru a menţine unitatea de neam, unitatea în credinţă, mai ales în acea perioadă când din Est venea Imperiul Bolşevic. Cei care au votat Unirea sunt nişte martiri ai neamului, care s-au jertfit pentru credinţă, ţară, libertate şi limba noastră”, a menţionat Părintele Viorel Cojocaru.

Potrivit lui Gheorghe Negru, preşedintele Asociaţiei Istoricilor din R. Moldova, aceste slujbe de pomenire sunt un fel de meditaţii, care ajută la recuperarea memoriei istorice. „Unirea din 1918 a fost pentru noi, basarabenii, o gură de oxigen, care ne-a permis să supravieţuim ulterior în condiţiile regimului totalitar comunist. Importanţa acestei uniri, o putem înţelege mai bine doar dacă ne vom aminti ce s-a întâmplat în perioada interbelică, apoi de acele colonizări, deportări, marea teroare şi foamete după cel de-al doilea război mondial”, comentează istoricul.

„Îi pomenim pe cei dominaţi de Duhul Sfânt, Duhul Adevărului şi Dreptăţii. Ei au votat unirea pământului românesc, şi au luptat pentru integritatea neamului, pentru apărarea credinţei strămoşeşti, pentru libertatea noastră. Consecinţele unirii au fost benefice. Totul din acest spaţiu s-a înviorat, a prins viaţă, atât pe plan economic, cultural, cât şi educaţional, când au fost deschise şcoli şi facultăţi. Atunci când îi comemorăm, ne amintim de o lecţie importantă, care ne îndeamnă să fim atenţi la ceea ce facem, de unde ne tragem şi să luptăm pentru unitatea neamului nostru”, a spus PS părintele Antonie de Orhei.
„E bine să ne amintim, e bine să-i pomenim şi să le aducem omagiul cuvenit celor care au votat Măreţul Act al Unirii”, este de părere Ion Negrei, istoric.
„Am fost uniţi, apoi desprinşi, dar continuăm să sperăm că vor veni şi acele timpuri când vom fi un singur popor, unit şi fericit”, ne-a spus una dintre enoriaşele bisericii, prezentă la parastas.

La parastasul de pomenire s-au adunat oamenii care nu au uitat de trecutul zbuciumat pe care l-a avut R. Moldova. Parastasul în memoria celor care au votat unirea este oficiat în fiecare an, deja al cincilea an consecutiv.