Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   16 martie 2015: Axa Chişinău—Bruxelles

16 martie 2015: Axa Chişinău—Bruxelles

Reforma justiţiei, combaterea corupţiei şi stabilitatea sectorului bancar continuă să fie priorităţile parcursului european al R. Moldova. Asupra acestui deziderat s-a convenit în cadrul primei şedinţei plenare a Consiliului de Asociere R. Moldova-UE, care s-a desfăşurat, pe 16 martie, la Bruxelles.

Reuniunea a fost prezidată de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, Comisarul European pentru Politica de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, Johannes Hahn, dar şi de prim-ministrul R. Moldova, Chiril Gaburici.

Partenerii europeni au remarcat unele succese obţinute de R. Moldova în ultimul timp, relevant în acest sens fiind faptul că, în 2014, exporturile moldoveneşti pe piaţa UE au crescut cu aproximativ 10%, iar importurile cu 4%.

Au fost amintite şi progresele înregistrate în armonizarea legislaţiei naţionale la standardele europene şi promovarea proiectelor ce ţin de asigurarea securităţii energetice.

În cadrul reuniunii, partenerii de dialog au stabilit priorităţile pentru următoarea perioadă.

În acest context s-a convenit asupra domeniilor care necesită eforturi conjugate pentru realizarea reformelor în conformitate cu Memorandumul de înţelegere, semnat în 2014, care prevede o asistenţă financiară de 410 milioane de euro în următorii 3 ani. Oficialii europeni au reiterat disponibilitatea de a acorda şi în continuare R. Moldova consilierea şi asistenţa necesară.

La reuniune a participat şi ministrul Afacerilor Externe al Letoniei, Edgars Rinkevics, reprezentând Preşedinţia rotativă a UE. Delegaţia R. Moldova a fost reprezentată de viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Stephane Bride, vicepremierul pentru Reintegrare, Victor Osipov, ministrul Finanţelor, Anatol Arapu, şi ministrul Justiţiei, Vladimir Grosu.

Comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, şi-a reafirmat sprijinul pentru integrarea europeană a R. Moldova, în cadrul întrevederii de la Bruxelles cu delegaţia de la Chişinău.

Aceasta a încurajat guvernarea să continue eforturile depuse în direcţia europeană, prin îndeplinirea rapidă a reformelor şi angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere dintre R. Moldova şi UE.

„Este un moment emoţionant pentru mine. Bunicii mei sunt născuţi în Basarabia, pe teritoriul de azi al R. Moldova”, le-a spus Corina Creţu oaspeţilor de la Chişinău.

Comisarul a reafirmat aprecierea pentru implicarea activă a R. Moldova în cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, precum şi efortul acesteia de a participa la Programul Transnaţional Dunărea.

„Strategia UE pentru Regiunea Dunării reprezintă o oportunitate de consolidare a legăturii economice dintre Moldova şi statele membre ale Uniunii Europene şi, împreună cu alte măsuri, poate contribui la creşterea economică a ţării şi îmbunătăţirea nivelului de viaţă al cetăţenilor”, a subliniat Corina Creţu.

Totodată, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a salutat disponibilitatea autorităţilor R. Moldova de a aprofunda relaţiile bilaterale şi a reiterat susţinerea Alianţei Nord-Atlantice pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a R. Moldova. „Statele NATO au susţinut întotdeauna R. Moldova în problematica Tratatului privind Forţele Armate Convenţionale din Europa, solicitând retragerea forţelor ruse de pe teritoriul R. Moldova”, a specificat oficialul.

Jens Stoltenberg a apreciat contribuţia R. Moldova la operaţiunea derulată de NATO cu mandat ONU în Kosovo, în cadrul căreia militarii moldoveni au posibilitatea să-şi sporească abilităţile profesionale şi capacităţile de interoperabilitate pentru menţinerea păcii.

RdG