Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   1 iulie 2016, o zi…

1 iulie 2016, o zi istorică „rătăcită” în calendar

Acordul de Asociere semnat de R. Moldova şi Uniunea Europeană a intrat în vigoare la 1 iulie, curent. Autorităţile de la Chişinău au calificat acest eveniment drept una din cele mai mari realizări ale R. Moldova de la proclamarea Independenţei.

Cu acest prilej, premierul Pavel Filip şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, s-au întrunit într-o şedinţă de lucru comună, în cadrul căreia s-au discutat subiecte ce vizează implementarea acestui Acord. Potrivit preşedintelui Parlamentului, din cele 52 de acte normative restante, 40 au fost executate. „Alte 7 proiecte de legi urmează să fie aprobate în lectura a doua. Astfel, la capitolul restanţe rămân doar 4-5 proiecte”, a subliniat Candu. Termenul de punere în aplicare a prevederilor foii de parcurs expiră la 31 iulie 2016.

Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în R. Moldova, a felicitat cetăţenii R. Moldova cu ocazia intrării în vigoare a Acordului de Asociere. Oficialul a declarat că intrarea în vigoare a acestui Acord este un succes pentru ambele părţi. „Parteneriatul nostru a adus, în aceşti doi ani, multe realizări. R. Moldova a fost prima din parteneriatul estic care a obţinut liberalizarea regimului de vize. Chiar de la bun început am fost conştienţi de faptul că intrarea în vigoare a Acordului de Asociere reprezintă doar un prim pas spre dezvoltarea R. Moldova. Însă, mai avem mult de muncit pentru a implementa reformele necesare şi pentru a îmbunătăţi unele aspecte care influenţează viaţa noastră de zi cu zi, cum ar fi: dreptul la un proces echitabil, respectarea drepturilor omului şi, nu în ultimul rând, dreptul la o societate fără corupţie. Dacă reuşim să realizăm aceste deziderate, parteneriatul dintre UE şi R. Moldova va avea o bază pentru prosperarea ţării”, a subliniat Tapiola.

În acelaşi timp, Federica Mogherini, şefa diplomaţiei europene, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că cetăţenii R. Moldova se vor putea bucura cu adevărat de acest Acord doar în cazul în care vor fi implementate reformele. „Uniunea Europeană aşteaptă reforme reale privind statul de drept, justiţia, independenţa instituţiilor în faţa presiunilor politice, dar şi în dezvoltarea economică, după ce a intrat în vigoare Acordul de Asociere cu R. Moldova. Doar aşa viaţa moldovenilor va deveni mai bună, vor fi create locuri de muncă şi va creşte stabilitatea economică”, a subliniat şefa diplomaţiei europene.

În cadrul Acordului de Asociere, R. Moldova s-a angajat să realizeze reforme structurale ambiţioase în domenii-cheie, cum ar fi democraţia, buna guvernare, statul de drept, drepturile omului, politica externă şi de securitate, dezvoltarea comercială şi economică.

„Degeaba ne punem obiective ambiţioase, dacă clasa politică va rămâne iresponsabilă, va avea tentaţia de a folosi în interesul privat şi meschin resursele publice… Există senzaţia că Guvernul este antrenat în salvarea aparenţelor, în mimarea unui anumit dialog, dar nu există capacitate de a implementa obligaţiile de bază în R. Moldova, iar întârzierea unor reforme, ca urmare a faptului că am avut o criză politică internă, transmite un mesaj prost la Bruxelles şi creează prea multe probleme pe care trebuie să le gestionezi în acelaşi timp”, a menţionat Igor Munteanu, directorul executiv IDIS Viitorul, pentru dw.com.

„Acordul de Asociere a intrat în vigoare în septembrie 2014, dar începând cu 1 iulie, autorităţile R. Moldova sunt tot mai presate să-l îndeplinească. În rest, lucrurile sunt triste… Luna trecută, UE şi-a publicat strategia globală de securitate, în care R. Moldova lipseşte, iar asta înseamnă ceva… Sigur, UE îşi va respecta obligaţiile contractuale, dar strategia UE este clară: totul depinde de succesele pe care le obţine partenerul. În cazul în care partenerul nu realizează succese şi nu aspiră spre ceva mai bun, UE nu are ce face şi cu ce să-l ajute”, susţine Igor Boţan, analist politic.

Amintim că acest document istoric a fost semnat la Bruxelles pe 27 iunie 2014, iar la scurt timp, Federaţia Rusă, una din principalele pieţe de desfacere a exporturilor din Moldova, a introdus interdicţii pentru producţia agricolă şi vinicolă de la noi.