Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   „Tinerii mă ajută să-mi păstrez…

„Tinerii mă ajută să-mi păstrez echilibrul în viaţă”

482-Centrul-Media-pentru-TineriCu 10 ani în urmă a creat Centrul Media pentru Tineri, unde fiecare adolescent se autodefineşte, aflându-se într-un mediu sigur, prietenos, în care poate să socializeze şi să-şi facă prieteni, dar şi să creeze. De curând acest Centru a răsturnat barierele pentru tinerii cu dizabilităţi, deschizând uşile laboratoarelor media pentru orice copil. Astfel, produsele media ale acestor tineri reprezintă vocea incluziunii şi a pledoariei pentru un mediu sănătos de dezvoltare a copiilor.

A vrut să facă istorie, dar în anul în care a absolvit şcoala a izbucnit conflictul militar de pe Nistru şi a fost impresionată de reportajele realizate direct de pe baricade. Astfel, a decis să meargă la Facultatea de Jurnalism, fiind decisă sî devină reporter. „Am făcut jurnalism radio, presă scrisă şi TV, chiar am fondat şi o revistă pentru părinţi, pe care am dezvoltat-o timp de 5 ani. Această meserie mă inspiră zi de zi. Chiar dacă nu mai practic jurnalismul, îi ghidez pe alţii, în special pe tineri”, ne povesteşte Veronica.

A fondat Centrul Media pentru Tineri în 2003 din plăcerea de a fi printre tineri. Discutând cu adolescenţii, observând cât de creativi sunt, a decis să creeze un loc în care ei se vor simţi cu adevărat bine. „Deja avem 10 ani, dar în acest domeniu capeţi experienţă încontinuu, pentru că tinerii sunt diferiţi şi fiecare generaţie este şi mai interesantă decât precedenta”, ne mărturiseşte preşedinta Centrului Media.

În urmă cu trei ani, Veronica a organizat prima activitate media în care a implicat copiii şi tinerii cu nevoi speciale, fiecare participant realizând un film de un minut. „Atunci am înţeles că acest grup de copii şi tineri au nevoie să-şi facă auzită vocea, să vorbească chiar ei despre problemele cu care se confruntă sau despre succesele, aspiraţiile lor. Au creat nişte filme extrem de emoţionante şi interesante”. Apoi au urmat alte două ateliere video cu implicarea nemijlocită a copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi, iar filmele create de ei uimeau din nou prin sinceritatea lor şi mesajele transmise.

La începutul acestei toamne urmează să lanseze o campanie de sensibilizare şi de promovare a incluziunii copiilor şi tinerilor cu nevoi speciale. „Vrem ca această campanie să ajute să schimbăm percepţia publicului faţă de copiii şi tinerii cu dizabilităţi – să fie acceptaţi în grădiniţe, şcoli, alte instituţii, să se creeze pentru ei spaţii adaptate, iar factorii de decizie să înţeleagă cât de important e să construieşti o rampă, un ascensor, să ţii cont că există şi un astfel de grup de oameni, care au aceleaşi drepturi ca şi ceilalţi”, spune Veronica Chicu-Boboc. Ea mai spune că în afara Chişinăului situaţia e chiar jalnică, pentru că mulţi copii în cărucior nu ajung să meargă la şcoală din cauza drumurilor inaccesibile. „Îmi amintesc de istoria unei fetiţe în cărucior dintr-un sat din apropierea Cahulului, care povestea cât de mult îşi dorea să înveţe să cânte la pian. De aceea, mama o aducea la şcoala de muzică. Dar acolo trebuia să urce multe scări, lucru ce îi îngreuna accesul. Cât era mai mică, mama o lua în braţe, dar când a crescut şi mama s-a îmbolnăvit, nu mai avea cine s-o ducă, s-o urce, şi ea a fost nevoită să renunţe la pasiunea ei”, remarcă Veronica condiţiile proaste pentru cei cu dizabilităţi.

Zilele trecute a fost organizată activitatea „Maiouri Healthy”, care se înscrie în Campania Naţională „Să investim în sănătatea tinerilor”, susţinută de Ministerul Sănătăţii, UNFPA, UNDP Moldova şi UNICEF Moldova. Centrul Media pentru Tineri, alături de alte ONG-uri, a aderat la această campanie pentru a scoate în evidenţă problema sănătăţii tinerilor. „Ideea activităţii cu maiouri aparţine tinerilor care vin la Centrul Media, care scriu pe blogurile lor sau desfăşoară alte activităţi media. Şi pentru că noi ne ghidăm de ideea că orice am face pentru tineri trebuie să le consultăm opinia, ei au venit cu această propunere interesantă”, zice Veronica. Mai mulţi tineri s-au alăturat acestei activităţi, a venit chiar şi din Hânceşti o echipă care a fost instruită vara aceasta în domeniile foto, video şi jurnalism on-line. Mesajele tinerilor care puteau fi citite pe maiouri au fost diverse, unele haioase, altele motivaţionale.

Veronica Chicu-Boboc spune că îi place foarte mult ceea ce face, pentru că poate oferi sprijin şi îndrumare tinerilor. „Tinerii sunt foarte diferiţi – unul este plin de energie, altul este mai pasiv, unul vede paharul pe jumătate plin, altul pe jumătate gol, dar toţi au nevoie de susţinerea adulţilor. Pentru că adulţii îi pot ajuta să găsească echilibru în toate. Aş putea spune că tinerii, la rândul lor, mă ajută pe mine să-mi păstrez echilibrul în viaţă. Pentru că valorile pe care le transmit, comunicarea pozitivă, cunoştinţele şi abilităţile dezvoltate cu ei lasă rădăcini adânci în suflet. Şi dacă ceea ce există în viaţa ta are rădăcini adânci, atunci nu-ţi mai este frică că orice furtună o poate spulbera.”

„Îmi plac copiii şi tinerii, îmi place să comunic cu ei, să-i descopăr, să le cunosc visele, să văd cum îi copiază pe adulţi, să le aud problemele „galactice”, soluţiile trăsnite şi uneori şablonizate, iar alteori extrem de ingenioase şi creative. Cu alte cuvinte, îmi plac aşa cum sunt – şi buni, şi mai puţin buni”, descrie Veronica Chicu-Boboc farmecul meseriei.

Tatiana BEGHIU