Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Natalia Cangea, meşterul popular cu…

Natalia Cangea, meşterul popular cu mâini de basm

Pedagog de meserie, Natalia Cangea şi-a dedicat întreaga viaţă creaţiei. De mai bine de douăzeci de ani împleteşte păpuşi din pănuşi. Chiar dacă deseori degetele îi erau zdrelite de duritatea materialului, viaţa pe care mâinile ei reuşeau s-o redea fiecărei fibre vegetale a motivat-o să continue.

Natalia Cangea vine din localitatea Zolonceni, raionul Criuleni, situată pe malul Nistrului şi al Răutului. Ea crede că energia acestor două râuri îi dă putere să creeze. Împletitul din fibre vegetale l-a îndrăgit din copilărie, de la bunica sa Natalia. „Bunica îmi povestea despre jucăriile copilăriei sale. Ea îmi împletea păpuşi din pănuşi, ierburi, paie, iar eu mă jucam cu ele”, îşi aminteşte Natalia Cangea.

„Arta este o căutare continuă”

De douăzeci de ani, Natalia Cangea este membră a Uniunii Meşterilor Populari din Moldova. În acest răstimp, ea s-a dedicat acestui meşteşug, care a făcut-o cunoscută în lume. Ea spune că, după atâţia ani, nu-şi poate imagina viaţa fără păpuşile din pănuşi. „Ador teatrul de păpuşi şi astfel mi-a venit ideea să cos păpuşi pentru astfel de spectacole”, ne spune meșterița.

Deşi a lucrat cu mai multe materiale, fibrele vegetale i-au fost mai aproape de suflet. Cu multă răbdare şi perseverenţă, Natalia Cangea a reuşit să dea viaţă unor adevărate capodopere din fibre vegetale. „Munceşti mult, zi de zi, până îţi baţi mâinile, şi atunci tot de ce te apuci prinde viaţă”, spune ea.

Jucăriile create de Natalia sunt adevărate opere de artă. Bine conturate, cu o siluetă perfectă, veşminte asortate, decorate cu fundiţe, flori, acestea te aduc cu gândul la tradiţiile şi portul nostru naţional. „Mă inspiră absolut tot ce mă înconjoară şi e frumos: cântecele de suflet, oamenii buni şi timpul de afară, care este atât de diferit în fiecare zi”, explică Natalia Cangea.

Ea recunoaşte că-i plac expoziţiile. Toate sunt nişte provocări, or, de fiecare dată, insistă să fie prezentă la ele cu lucrări noi, deosebite. „Arta este o căutare continuă”, constată meșterița.

„Sufletul artistului face diferenţa”

Pe lângă colecţiile de păpuşi pe care le realizează, recent, a creat o lucrare de dimensiuni mari – un mamut ce nu poate fi îmbrăţişat de un singur om. „După ce, în toamnă, am împlinit 20 de ani de creaţie, am făcut mai multe sculpturi din fân, printre care erau şi multe animale de dimensiuni reale. Prezentând această colecţie, nişte persoane din Râşcani mi-au povestit că au descoperit o grotă unde s-au mai păstrat urme de mamut. Ei m-au întrebat dacă aş putea să creez un mamut din fân şi eu, fără a sta prea mult pe gânduri, am acceptat provocarea”, spune meșterul popular.

Natalia Cangea ştie că sufletul artistului face diferenţa. „Deşi folosim tehnici similare la împletit fibre vegetale, lucrările diferă. Ideile şi sufletul meşterului fac fiecare lucrare unică”, susţine ea.

Natalia Cangea este deţinătoarea mai multor premii şi diplome atât în R. Moldova, cât şi peste hotare. Ea este membru al Uniunii Meşterilor Populari, al Academiei Artelor Tradiţionale din România, al Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova – Iaşi şi al Asociaţiei ART – Meşteşugurile Prutului, deţinătoare a titlului de „Cel mai bun împletitor din fibre vegetale” la Târgul-concurs „Tezaur” de la Chişinău şi distinsă de Ministerul Culturii din România cu „Diploma de excelenţă” a Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

Natalia Cangea are şi numeroşi discipoli, care participă, împreună cu profesoara lor, la expoziţii republicane, obţinând menţiuni şi aprecieri. În calitatea sa de conducător de cerc la Centrul Raional de Creaţie şi Agrement al Copiilor din Criuleni, Natalia Cangea a reuşit să cultive copiilor dragostea pentru tradiţii.

Corina ONOICO, stagiară