Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Lumile paralele ale pictorului Ghenadie…

Lumile paralele ale pictorului Ghenadie Jalbă

Picturile sale reflectă subtilităţile vieţii, el fiind pictorul care şterge monotonia din cotidian şi îl scaldă într-o baie de culori şi forme nemaipomenite. Ghenadie Jalbă este artistul care iese din standarde şi clişee, este pictorul care trăieşte clipa şi trece pictura prin trăirile sale.

O reflecţie a trăirilor sale este şi colecţia de picturi „Lumi paralele”, lansată recent în Muzeul Naţional de Artă. Expoziţia cuprinde 29 de lucrări de pictură, realizate de artist în ultimii ani.

Aproape de tradiţiile naţionale

Ghenadie Jalbă s-a născut la 13 octombrie 1956 la Sărata Veche, raionul Fălești. A absolvit Institutul de Arte Plastice „V. I. Surikov” din Moscova. În 1981, devine lector la Facultatea de Arte Plastice a Institutului Pedagogic „Ion Creangă” şi din 1998 este angajat la Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chişinău, unde predă disciplinele compoziţie, desen, pictură.

Plasticianul Ghenadie Jalbă a participat la peste 100 de expoziţii organizate în ţară şi peste hotare: România, Federaţia Rusă, Belgia, Franţa, Germania, Ucraina şi în alte ţări.

A fost distins cu numeroase premii naţionale şi internaţionale, iar în 2006 i s-a conferit titlul de „Om Emerit”. În 2009, a devenit preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova (UAP), iar începând cu 2015 este vicepreşedinte al UAP.

„Ghenadie Jalbă este pictorul care s-a apropiat cel mai mult de tradiţiile naţionale”, susţine Dumitru Bolboceanu, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici.

„A face pictură este un destin”

„Ghenadie Jalbă este un pedagog minunat, crescător de talente în artele plastice. E un pictor deosebit, care a ştiut să se impună printr-o manieră personală în arta plastică de la noi”, a remarcat Monica Babuc, ministra Culturii. Potrivit ministrei, expoziţia personală „Lumi paralele” vine să facă bilanţul unei vieţi de creaţie.

A face pictură este un destin. Un destin de care nu poţi fugi şi cu care creşti, trăieşti, te dezvolţi, e de părere criticul de artă din România, Valentin Ciucă. „Ghenadie Jalbă are capacitatea de a înnobila subiecte minore, de a monumentaliza universul imediatului… Stilul său se compune asemenea unui mozaic, în care fiecare fărâmă de ceramică are dreptul la strălucire, iar ansamblul compoziţional cu atât mai mult. Astfel, fiecare nouă compoziţie, fie ea portret, natură statică, peisaj, exprimă o secvenţă ideală, un fragment din universul vizibilului. Vitalitatea creaţiei, diversă şi robustă în arhitectura plastică, şi rafinamentele cromatice fac din Ghenadie Jalbă un artist care, privind uneori înapoi, la clasici, ştie cum să rezoneze timpurilor învălmăşite de-acum”, scrie Valentin Ciucă.

588-ghenadie-jalba2

De asemenea, criticii de artă remarcă mereu „culorile coapte ca un fruct”, folosite de artist în picturile sale, care reuşesc să transmită mesaje profunde şi căldura momentelor reflectate pe pânză.

„Culorile coapte ca un fruct”

În interiorul fiecărei „căutări” formale descoperim serii ale unor subiecte care par să îl pasioneze pe artist.

Potrivit directorului Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea, Ghenadie Jalbă este un artist mereu în căutare, care ştie cum să rezoneze cu marii maeştri, dar într-o configuraţie modernă, şi să-şi configureze viguros suprafaţa pânzei pe care pictează. „El e mereu într-o căutare a sinelui şi a omului”, remarcă Zbârnea.

Expoziţia „Lumi paralele” este prilejuită de aniversarea a 60 de ani de la naştere. „Am construit lucrările pe o anumită structură compoziţională, prin care încerc să separ aceste lumi. Acestea demonstrează că viaţa este foarte diversă, paralelă şi plină de culori şi forme”, explică Ghenadie Jalbă.