Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Cartea – Bumerang

Cartea – Bumerang

Zilele trecute la Librăria Cartier a avut loc lansarea unei premiere editoriale. O nouă carte a Liliei Bicec „Bumerang”, aduce în atenţie cel mai grav efect al migraţiei: incestul.

Cartea relevă viaţa unei familii „obişnuite”, mutilată de emigrarea unui părinte: probleme economice, necesităţi financiare în creştere, plecarea mamei în Italia. Ceea ce urmează după asta pare arhiştiut: mama trimite bani, iar familia rămasă acasă încearcă să acopere nu doar lipsurile materiale, ci şi lipsa mamei, cu banii veniţi. Dar lipsa mamei şi a soţiei generează carenţe şi mai profunde în familie, apar găuri enorme de comunicare între copii şi părinţi, iar banii care trebuiau să salveze situaţia, o agravează, ajungând să fie cheltuiţi pe alcool, cazinouri şi alte capcane.

Realităţile unei familii trunchiate de probleme economice şi de emigrarea mamei sunt privite cu ochii unui copil, a unei fetiţe care a încercat să substituie în sinea ei tristeţea plecării mamei cu bucuria unor cadouri din străinătate. Cartea Liliei Bicec descrie căderea în prăpastia incestului ca pe un film pus pe slow-motion: dimineţi, seri, primăveri, ierni, toate pline de însingurarea unui copil, care ajunge în final abuzat de un tată alcoolizat.

562-Lilia-bicec2Cartea descrie drama unei familii, care redă situaţia multor copii şi părinţi ajunşi la fundul acestei prăpastii. Potrivit sondajelor, unul din zece copii reclamă că ar fi fost molestat de o persoană din familie. Psihologii spun că incestul este cea mai gravă formă de abuz sexual. E o crimă triplă: un copil e abuzat, abuzat sexual, abuzat de o persoană din familie, în care avea încredere, care avea menirea să îl apere. „Chiar dacă abuzul încetează, în lipsa unui tratament adecvat, traumele pricinuite sunt ca o rană vie, iar persoana abuzată, fiind foarte vulnerabilă, poate ajunge la suicid, consum de droguri sau de băuturi alcoolice, delincvenţă”, spune psihanalista Ana Chirsanov, explicând incestul pentru apelanţii Centrului Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii.

Să scrii o carte despre incest este o misiune foarte complicată. Dar necesară. ”Prin trăirile zbuciumate ale eroinei sale, prin meditaţiile din jurnalul acesteia, care sunt un manifest al unei copilării mutilate, autoarea atenţionează nu doar mamele şi taţii, nu doar părinţii care au dat naştere unor suflete şi poartă răspundere pentru soarta şi viitorul lor, dar şi societatea – ţara unde s-au născut aceştia, căci un stat, un guvern are aceeaşi misiune şi menire părintească faţă de copiii-cetăţeni ai săi, de a-i proteja, a le asigura un trai decent acasă”, spune scriitoarea Claudia Partole în prefaţa cărţii.

Lilia Bicec a devenit cunoscută după prima sa carte publicată în R.Moldova, „Testamentul necitit”, care a fost ulterior tradusă în limba italiană. Deşi ambele cărţi relevă suferinţa familiilor separate de migraţie, autoarea consideră că fenomenul social a creat necesitatea apariţiei acestui gen de literatură, supranumit literatura migraţiei: „Nu putem considera literatura migraţiei o literatură a compasiunii sau justificării. Eu o consider ca fiind un gen de scriere care anterior în Moldova nu exista şi acum, iată, a sosit momentul să-i oferim un spaţiu bine meritat. Posibil, mulţi dintre autorii începători vor trece de la o descriere autobiografică la o adevărată literatură, şi chiar dacă lucrările lor nu se vor evidenţia prin performanţă literară, oricum, ele vor păstra şi vor transmite adevărul istoric al fenomenului emigraţiei”, spune Lilia Bicec într-un eseu publicat în revista „MoldbrixiaNews”.

Cartea „Bumerangul” poate fi găsită în librăriile Editurii „Cartier”. Deşi a fost lansată la finele lunii martie, a intrat deja în topul vânzărilor „Cartier” pentru luna martie.

A. R.