Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Un ofiţer SIS „creşte fructe”…

Un ofiţer SIS „creşte fructe” şi falsifică documentele prezentate la procuratură şi CNA

Un angajat SIS şi-a cumpărat un lot de teren într-o cooperativă agricolă, însă nu a dorit să achite cotizaţia de membru şi timp de mai mulţi ani a scris nenumărate plângeri la organele de forţă. În aceste plângeri ofiţerul Sergiu Miţelescu ar fi falsificat unele documente înaintate procurorilor pentru a învinui conducerea acestei întreprinderi de estorcare de bani, afirmă Andrei Lupu, preşedintele cooperativei.

Legea prevede că aceste cooperative au ca scop desfăşurarea în comun a unei activităţii de producţie, în acest caz una pomicolă. În realitate, aceste asociaţii de „agricultori” sunt doar un paravan ce permite construirea vilelor pe terenurile agricole.

Sergiu Miţelescu, angajat SIS, a cumpărat lotul de pământ în extravilanul comunei Truşeni, mun. Chişinău, în 2010. Proprietatea este amplasată în cooperativa pomicolă „Gladiola”. Pentru a fi membru al acestei asociaţii de „crescători de fructe”, Miţelescu trebuia să achite o cotizaţie de 1500 de lei. După cum afirmă Andrei Lupu, preşedintele ÎP „Gladiola”, ofiţerul SIS a refuzat să plătească această sumă. Ca urmare, acesta nu a putut deveni membru al asociaţiei şi nu a putut beneficia de conectarea la energia electrică. Lupu afirmă că Miţelescu l-ar fi ameninţat cu răfuiala, „mi-a spus că relaţiile pe care le are îi sunt suficiente ca să mă trimită după gratii. Deşi toţi membrii au plătit cotizaţia, iar banii erau achitaţi în mod oficial. În toţi aceşti patru ani Sergiu Miţelescu, prin falsuri şi prin implicarea sa, mi-a afectat dreptul meu la o anchetă obiectivă. Faptul că în dosarul meu s-a implicat un ofiţer SIS şi am fost târât în tot acest timp de nenumărate ori la poliţie, procuratură şi la anticorupţie a făcut să suport nenumărate crize psihice, de două ori fiind internat pentru tratament specializat în secţia de neurologie, în care am stat mai bine de două luni. E normal să-ţi fie frică când de capul tău se apucă un colaborator SIS, care e o instituţie de temut”, afirmă Andrei Lupu.

507-gladiola-andrei-lupuSemnături colectate pentru conectarea la energie, prezentate la procuratură ca plângere comună

În total, timp de patru ani Miţelescu a depus şase plângeri – două la IGP Buiucani, două la Procuratura Buiucani, iar alte două – la CNA. După mai multe refuzuri de a-i deschide lui Lupu un dosar penal, pentru pretinsa estorcare, Miţelescu a anexat la plângerea depusă la CNA şi Procuratura Buiucani o listă cu semnăturile mai multor membri ai cooperativei, care s-ar fi plâns şi ei pe Lupu de această fărădelege. Numai că mai mulţi semnatari ai acestei petiţii au declarat că nu au semnat nimic. „A venit la mine o femeie şi mi-a spus că trebuie de semnat pentru a fi schimbate careva documente în cooperativă, ca pe urmă să aflu că semnătura mea a fost folosită pentru a-l învinui pe preşedinte. E o falsificare”, ne spune Constantin Podoleac. Motivele pentru care au fost colectate aceste semnături au fost diferite. „A fost o doamnă şi mi-a spus că trebuie să semnăm contractul de livrare a energiei electrice, nu m-am plâns pe Lupu”, ne spune o altă membră a cooperativei. Alţi semnatari ne-au spus că nici nu s-au uitat pe ce semnează, „dacă au venit din partea conducerii cooperativei, după aceea am aflat ce fel de listă era”, ne spune un alt membru.

Lupu s-a plâns conducerii SIS pe acţiunile angajatului său, invocând într-o petiţie falsul făcut de acesta în plângerile către instituţiile statului şi presiunea la care este supus. După a doua petiţie depusă pe numele directorului SIS, la sfârşitul anului 2014 acesta a primit un răspuns în care este sfătuit să se adreseze în instanţa de judecată, deoarece e vorba de un caz civil. Am încercat să aflăm de la reprezentanţii SIS dacă instituţia nu ar trebui să verifice reclamaţiile care anunţă o posibilă încălcare a legii şi un comportament lipsit de etică al angajaţilor săi. Serviciul de presă a refuzat orice comentariu şi a cerut să solicităm informaţia printr-o petiţie scrisă. Apoi am revenit cu un apel şi am lăsat datele de contact ale redacţiei, rugând să-i fie transmise ofiţerului Miţelescu, dar după ceva timp serviciul de presă al instituţiei ne-a informat că la ei nu activează o persoană cu acest nume. După ce i-am explicat că SIS-ul nu a negat într-un răspuns oficial că acesta ar fi angajatul lor, ofiţerul de presă ne-a întrebat cât timp are Miţelescu pentru a da o replică acuzaţiilor aduse. Până la urmă, acesta nu ne-a mai contactat. Am sunat şi la numărul staţionar, în apartamentul în care este domiciliat şi care aparţine ofiţerului SIS, de fiecare dată însă ne răspundea un bărbat care nega că el este Miţelescu şi ne sfătuia să revenim a doua zi.