Secretele dosarului Dan Vulpe

460-constantin-vulpeConstantin Vulpe, om emerit al R. Moldova, spera la o bătrâneţe liniştită şi la cât mai mulţi nepoţi. Iar toate speranţele şi le punea în fiul său, Dan, un băiat cu studii peste ocean, în SUA, şi cu un viitor mai mult decât promiţător în faţă. Sâmbătă, 14 decembrie, în jurul orei 12, cei doi au vorbit la telefon despre intenţiile procurării unei perechi de încălţăminte, Dan făcând atunci glume pe seama faptului că tatăl său, bugetar, era la muncă în acea zi, deşi era sâmbătă.

Aşa cum obişnuia, Constantin Vulpe şi-a telefonat fiul şi a doua zi, duminică, 15 decembrie, dar telefonul lui Dan era deconectat. Cum băiatul era o fire cam nocturnă, nu şi-a făcut mari griji. A revenit cu un sunet spre seară, crezând că va da de el, dar – tăcere. Atunci a apărut prima nelinişte. Soţia îl calma, spunându-i că, poate, fiul lor, care în curând împlinea 40 de ani, şi-a găsit, în sfârşit, o fată, şi că, poate, se gândeşte la căsătorie. Tatăl, însă, era în continuare neliniştit. Luni, telefonul lui Dan tot deconectat rămânea. Atunci s-a gândit cu adevărat că s-a întâmplat ceva. A telefonat la Spitalul de Urgenţă, întrebând dacă nu fusese internat vreun bărbat de vreo 40 de ani. I s-a răspuns afirmativ, aşa că, a plecat într-un suflet încolo. A constatat, însă, că cel din reanimare nu era fiul său. În apartamentul lui Dan, totul era neatins. A reluat căutările la inspectoratele de poliţie, iar când scria o cerere adresată unui şef de inspectorat, a fost telefonat de cineva care i-a spus sec: „Deadea Costea, aveţi un fecior Dan, din 1974? A murit…” Peste Constantin Vulpe căzuse cerul.

460-sergiu-trofimRelaţiile şoferului

A mers la poliţie, unde a aflat că fiul său, în noaptea de vineri spre sâmbătă (14—15 decembrie), la 03.30, a devenit victima unui accident rutier pe bulevardul Dacia, fiind lovit mortal de un automobil Mercedes, negru, când încerca să treacă strada. După comiterea faptei, pasagerii au lăsat maşina într-o curte din apropiere, i-au scos numărul de înmatriculare şi s-au făcut nevăzuţi. Abia luni, după ce Constantin Vulpe a fost chemat la poliţie, a aflat că şoferul fusese reţinut. „A fost reţinut sau s-a predat, nu ştiu”, spune tatăl lui Dan. Încă de atunci, familia şi prietenii acestuia au încercat să afle ce s-a întâmplat în acea noapte. Doar că, la mai bine de două luni de la accident, ei încă nu au primit un răspuns oficial la întrebările care îi macină: De ce au fost anunţaţi abia peste 36 de ore de la accident, deşi Dan avea cu el carduri pe care era imprimat numele său? Cine sunt cei care se aflau în maşina care l-a lovit pe Dan? În ce stare erau? Ce se întâmplă acum cu ancheta? Ce statut are şoferul? De ce ancheta trenează? Relaţiile şoferului sunt o consecinţă a tergiversării?

460-sergiu-trofim2Oficial, la volanul maşinii se afla Sergiu Trofim, din Mileştii Mici, Ialoveni, care s-a aflat şi în arest timp de câteva zile. Cine sunt ceilalţi pasageri şi dacă acesta este adevăratul şofer, nu se ştie. Cert e că Sergiu Trofim este naşul de cununie al unui om de afaceri din localitate, Nicolae Andronachi, care deţine şi o casă de lux în Mileştii Mici, dar şi fiul lui Valeriu Trofim, preşedintele Organizaţiei primare a PD din Mileştii Mici, şi el, un prosper om de afaceri. Trofim deţine, prin intermediul SRL Sergiver Grup, un frigider pentru păstrarea fructelor şi legumelor, dar şi două magazine. Veronica Trofim, sora lui Sergiu, este angajata Consiliului raional Ialoveni, iar Gheorghe Trofim, fratele şoferului, plecat acum în străinătate, e finul de cununie al procurorului Ruslan Popov, fost şef interimar al Procuraturii Anticorupţie, actual membru al Consiliului Superior al Procurorilor şi, totodată, şef al Direcţiei control al urmăririi penale şi asistenţă metodică din cadrul Procuraturii Generale (PG), despre casa căruia, din Mileştii Mici, ZdG a scris în 2013.

„Secretul anchetei”

Anume aceste relaţii îi fac pe apropiaţii lui Dan Vulpe să creadă că se încearcă muşamalizarea cazului, pentru a-l scoate basma curată pe şofer, care, spun ei, venea în acea noapte dintr-un club, împreună cu alţi trei prieteni, având circa 150 km pe oră. Încercările ZdG de a afla mai multe detalii la subiect adâncesc şi mai mult aceste suspiciuni. Deşi, oficial, la mijloc este un accident rutier, în care lucrurile nu ar trebui să provoace o atât de mare secretomanie, în realitate, cei responsabili de urmărirea penală refuză categoric să discute. Dosarul se află în gestiunea Procuraturii Chişinău, la procurorul Dumitru Stoicev. Acesta ne-a spus că ne răspunde la întrebări „doar în scris”, deşi întrebările noastre nu vizau teme care să necesite o oarecare documentare sau timp pentru a căuta informaţia. Iulian Chiţan, ofiţerul de urmărire penală al cazului, cel care a fost la locul accidentului, a invocat „secretul anchetei” atunci când i-am solicitat să vorbim despre dosarul Dan Vulpe.

413-popov„Am poruncit adjunctului procurorului să ia dosarul la control. Ştiu că nu-i gata, nu ştiu de ce, expertiza medico-legală şi mai trebuie o expertiză auto-tehnică care, iar nu ştiu de ce, au pus-o în dependenţă de un martor, cel care ar trebui să arate exact cum era maşina. Acel martor este, însă, plecat din Moldova. Eu le-am spus: dar dacă nu era niciun martor, nu avea să fie nicio expertiză, sau ce? Le-am cerut să urgenteze expertiza. Nu văd din partea noastră alte probleme. În rest, lucrăm aşa cum lucrează toată lumea”, susţine Ion Diacov, procurorul mun. Chişinău. Acesta ne-a spus că nu a simţit vreo presiune sau implicare în anchetă din partea procurorului Ruslan Popov, despre care afirmă că nu ştia că are vreo legătură cu familia celui care a produs accidentul. Popov (foto) neagă şi el că ar avea vreo implicare în derularea anevoioasă a anchetei. „Îmi pare rău de nevoia care a dat peste capul părinţilor ăştia, dar pot să stea fără grijă că absolut nicio implicare din partea mea, în anchetă, nu este şi nu va fi. E vorba de o viaţă de om. Nu am de gând să-mi iau păcate pe suflet. Nu contează cine a comis accidentul. Să nu încerce să găsească ţapi ispăşitori în situaţii de acest fel. Tatăl lui Sergiu m-a telefonat în primele zile când s-a întâmplat siuaţia asta. I-am recomandat doar să-şi ia un avocat. Atât”, afirmă procurorul.

460-dan-vulpe„Îşi lua zborul”

„Într-o zi, mi-a telefonat băiatul ăsta (Sergiu, n.r.). Mi-i jale de el. Dar chestiile astea, cu încercările de a muşamaliza… Dacă ar recunoaşte, dacă se oprea… Suntem oameni şi trebuie să iertăm. Înţeleg toate lucrurile astea… El mi-a zis că vrea să vorbească. Am încercat să ne întâlnim prin intermediul avocatului, dar nu a putut veni la întâlnire”, povesteşte Constantin Vulpe. „Pe urmă, m-a sunat tatăl lui (Valeriu, n.r.), cu care am avut o discuţie calmă. Ştiam că e un om cumsecade, blajin. Am vorbit calm. El a scăpat aşa o vorbă: „poate un ajutor”. I-am spus că mai am puteri şi îmi voi purta de grijă cât mă vor ţine picioarele, dar sunt într-o situaţie foarte gravă. În afară de faptul că bătrâneţea mi s-a dus naibii, mai am un copil bolnav pe care-l întreţin, şi mai sunt creditele din America ale lui Dan, de câteva zeci de mii de dolari. După ce am spus asta, el nu a mai zis nimic… Dan nu se pregătea să moară. El îşi construia viitorul. Îşi lua zborul şi aşa de bine mergea… Avea un proiect de 700 de mii de euro cu Banca Mondială, altul cu producătorii mici de vinuri. La 5 ianuarie, când nu mai era, a fost acceptat la un serviciu pe care el îl aştepta de 1,8 ani, de la o firmă anglo-elveţiană din Londra”, spune tatăl lui Dan Vulpe.

460-barul-si-casa-in-constructie-a-lui-sergiu-trofimAm încercat să discutăm şi cu Sergiu Trofim. Pe o reţea de socializare, unde este foarte activ, acesta nu ne-a răspuns la mesaj. La telefonul său mobil a răspuns o doamnă, care ne-a informat că am fi greşit. Ulterior, nu a mai răspuns. Valeriu Trofim, tatăl acestuia, susţine că fiul său este nevinovat. „Noi, ca oameni creştini, am vrut să ne apropiem, să discutăm, dar ei nu au vrut. Băiatul nu-i vinovat. Doar că nu s-a oprit acolo. El era în stare de şoc şi s-a speriat. Acum umblă la medic. Nu era în stare de ebrietate, de unde… S-au făcut analize. Nu are Popov şi alţii nimic. Noi tot nu înţelegem de ce se tărăgănează acest caz. Stă automobilul nostru sub cerul liber. Plouă în el. Am vrut să-l luăm, să-l reparăm, dar nu ne-au permis. Singuri nu înţelegem de ce e aşa”, ne-a spus acesta.

„Dosarul, practic, stă în aer. Noi nu am fost informaţi nici măcar despre dispunerea unei expertize auto-tehnice, o acţiune foarte importantă. Am depus o cerere şi am solicitat expertiza, dar şi descifrarea convorbirilor telefonice ale celor care erau în maşină atunci. Ni s-a spus că solicitarea de expertiză va fi luată în consideraţie, dar cele legate de convorbirile telefonice – nu, din lipsa necesităţii, întrucât nu ar proba ceva concludent şi pertinent în această cauză penală. Dar, noi avem informaţii că de la acele telefoane s-a vorbit, inclusiv, cu cei din organele de drept”, afirmă Ion Gavriliuc, avocatul familiei Vulpe.

P.S. ZdG va monitoriza acest caz şi va reveni la subiect în ediţiile viitoare.

UPDATE: Secretele dosarului Dan Vulpe (II)


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

28 comentarii

 1. Ioan Creangă

  Dacă în RM ar fi fost aplicată legislația din Singapore unde pt un accident vinovatul a plătit sau obligat să plătească cca 320 mii euro, mulți mersediști s-au gîndi de 10 ori înainte de a urca la volan HAOSUL DIN STAT ÎNCEPE CU CEL DIN STRADĂ fie cauzat de automobilisti, sau de diverse persoane. Să stotâm hasul din stradă și TROTUARE, ce distruge spațiul verde, e un pericol p pietoni, D ckarificat CINE a cauzat aducerea tuturor gunoielor de auto din EUROPA aici nu nu au cu ce respira. Am devenit prizonerii unor RABLE europene, aduse de afaaceristii care nu au nimic sfint Nu se gandesc la Flora, Faună, OMENIE

 2. mirabela

  De ce nu se specifica ca victima era in stare de ebrietate avansata?? Pe cind in singele soferului nu a fost gasit alcool?? De ce nu este scris ca victima nu traversa la trecere de pietoni? Oameni buni , nu de fiecare data “acela cu mercedesul negru” este vinovatul vinovetilor !! Tragedia si pozitia parintilor lui Dan este indreptatita 100% ,dar ziarul ar trebui sa reflecte realitatea daca tot pretinde la asa statut

 3. mirabela

  Pai si daca nu ati avut acces la dosar atunci de ce postati informatie compromitatoare despre aceasta familie..fiind informati din gura lumii ?

 4. victor

  in articol e scris doar cine a comis accidentul, cine-s apropiatii familiei si ce se stia deja, de la politie, ca au fugit de la locul faptei, au scos numerele, etc…

 5. Cristina

  si ce legatura au apropiatii familiei? ” Cum băiatul era o fire cam nocturnă, nu şi-a făcut mari griji” haideti sa vedem si partea cealalta a monedei!

 6. mirabela

  Victor, mi se pare compromitator faptul ca toata povestea vietii intregi a acestei familii este expusa in asa amanunte care involuntar duc cititorul cu gindul la coruptie si nedreptate..ce legatura are sora baiatului sau tatal sau ce mai are el acolo ? Vrei sa spui ca sa fi fost taicasau cioban si sorasa profesoara si nasii de cununie someri tot asa atentie se acorda tuturor? Mi-as dori sa citesc in ziare noutati si nu telenovele

 7. lilian

  taicasau lui Trofim sergiu Trofim valeriu tot a facut puscarie pentruca ia scos un ochi la un vecin HINCOTA ANDREI

 8. tudor

  taicasau trofim valeriu este in satul milestii mici un hot cu litera mare si la moment este presedintele organizatiei primare pdm partidul hotilor din moldova

 9. tudor

  mirabela daca esti debila si nu ai inteles ca de fapt merge vorba de viata unui om care a fost ucis de alt debil ca tine care era biat la volan si circula cu viteza si miine te calca si pe tine pe picioare sau pe git

 10. adriana

  Pentru mirabela.
  Rezultatele expertizei medico-legale ale victimei inca nu sunt gata, iar tu o calomniezi fara pic de rusine. Exista martori care l-au vazut pe Dan inainte de accident, exista si martori care l-au vazut pe Sergiu iesind de la karaoke, dar si martori care au vazut cu ce viteza zbura masina. Sper ca Dumnezeu sa le dea curaj acestor martori ca sa mearga pana la capat! …Si cum putea fi gasit alcool in sangele lui Sergiu, daca el a fugit? Testul i s-a facut foarte tarziu, prea tarziu, dupa ce a fost retinut a doua zi… Daca nu stiai, informeaza-te si vei afla ca pasajul subteran, pe unde trebuie sa traverseze pietonii, este incuiat in mod abuziv pe timp de noapte, iar lumea traverseaza pe deasupra…
  Parerea mea e ca ZdG a scris prea obiectiv si neutru. E strigator la cer cand 4 persoane mature lovesc cu masina un om si nici nu se opresc sa vada ce i s-a intamplat sau sa incerce sa il salveze, iar pe urma mint ca circulau cu viteza normala. E o nedreptate cand cele mai apropiate rude sunt anuntate dupa 36 de ore! Si e o mare nedreptate ca expertiza masinii nu a fost facuta imediat, asa cum prevede legea, pentru a stabili viteza.
  Uite, insusi Ion Diacov, procurorul mun. Chişinău, se mira si nu intelege “de ce pana acum nu a fost facuta “expertiza auto-tehnica”…

 11. IONIKA

  mirabela… vad ca esti informata despre starea victimii…erai si tu cumva printre cei care se intorceau la 3 de noapte de la club TREJI!!! ??? ( Vrei sa spui ca sa fi fost taicasau cioban si sorasa profesoara si nasii de cununie someri tot asa atentie se acorda tuturor? ) singura ai si raspuns la intrebarea ta. chind va muri un apropiat de al tau, in asa mod,vreau sa vad ce telenovela vei spune. oricum, fiecare isi va gasi rasplate in un mod sau altul., e o lege a vietii.

 12. Daniela

  Lilian/Tudor nu trebuia sa te incordezi sa scrii doua mesaje 🙂 puteai sa te limitezi in unul :)..credca esti si tu un individ de la milestii mici care ii curg mucii pe la primarie 🙂 ce tine de Hincota Andrei din cite stiu omul are ambii ochi sanatosi 😀 la locul lor

 13. adriana

  De acord, cu Ionika.De ce ar scrie ZdG despre ciobani? Ciobanii nu sunt platiti din banii publici, nu ne fac tara de ras la CEDO si nu din cauza lor Moldova plateste sume uriase.
  …Ma intreb cu tristete, oare cei 4 din masina regreta cele intamplate, oare dupa accident si-au cerut macar iertare de la rudele victimei,asa cum e omeneste si crestineste?…

 14. adriana

  Daniela, ce fel de primarie aveti voi la Milestii Mici, daca in loc sa rezolve problemele cetatenilor ii poarta pe drumuri pana “le curg mucii”? Ce e aici de ras? Dimpotriva – e de plans.

 15. pavel

  “ca pasajul subteran, pe unde trebuie sa traverseze pietonii, este incuiat in mod abuziv pe timp de noapte, iar lumea traverseaza pe deasupra…”

  Din asta reesa ca tot ce sa intamplat are la baza conditii de trai in Moldova proaste. Nu avem nici dreptate nici securitate a vietii. Primaria Chisinaului a vindut drept de a bloca trecerea subterana noapte, ce inseamna drept de a ucide pe Dan, pe altii… cui tb pasajul subteran, care pune vietii pietonelor in pericol?

  Este logic de tras la raspundere, si pe cei care au solicitat , si pe cei care au permis blocarea pe noapte a trecerii pt pietoni

 16. Crezyi

  Domnul Vulpe nu lasati asa acest caz organizati un protest vom veni cu totii sa va sustinem

 17. L.D.

  Nu pricep logica lui Popov, el nu are relatii cu soferul, dar totusi da sfaturi si recomandari tatalui soferului (e scris si in alt ziar despre aceasta). Decat ar vorbi despre “tapi ispasitori”, mai bine ar medita asupra faptului de ce in RM numele de politist, procuror si judecator sunt compromise intr-atat, incat lumea nu mai crede in onestitatea si corectitudinea lor. Deznadajduiti, oamenii sunt nevoiti sa caute singuri martori, sa angajeze detectivi particulari si sa apeleze la expertize independente.

 18. Lana

  Dragă Mirabela, nici nu-mi dau siama ce “Martor Important” ai putea fi în acest dosar. De unde cunoşti tu oare că Dan era în stare de ebrietate şi că şoferul nu?, după ce a avut tot timpul la dispoziţie să i se cureţe sângele până când aşa zis sa predat la poliţie. Iar pentru Cristina: “băiatul era o fire nocturnă şi nu şi-au făcut griji” – da era nocturnă, numai că muncea, în acea noapte a lucrat la birou la proiectele sale şi nu şi-au făcut griji că era o persoană matură de aproape 40 de ani plină de înţelepciune, iar acest Sergiu împreună cu camarazii săi umbla de-a dracu pe la Karaoke. Judecata lui Dumnezeu vă va pedepsi cred eu cel mai corect

 19. vizitator

  Convorbirile telefonice, pe care le-au avut dupa accident, pot fi mai mult decat “concludente si pertinente”. Este dubios faptul ca se refuza descifrarea lor, in conditiile in care cei din Mercedes au fugit de la locul accidentului, iar analizele pentru alcoolemie nu au fost facute operativ. Cata veridicitate pot avea niste analize facute a doua zi? Exista o multime de metode vechi si noi, care, aplicate rapid, te fac “curat ca lacrima” in cateva ore. Adevarul trebuie cautat in convorbirile telefonice. Din convorbiri se va afla adevaratul motiv de ce toti patru au fugit si daca cineva i-a ajutat sa stearga urmele.

 20. vizitator

  Varianta cu “speriatul” e cusuta cu ata alba. Ar fi fost credibila, daca era numai unul in automobil, dar au fost patru. Ceilalti ar fi putut sa-l opreasca pe “soferul speriat”, dar au ales sa-i devina complici, ajutandu-l sa scoata numarul de inmatriculare si sa ascunda masina. Pe semne ca tot de “spaima”, inainte de accident, goneau cu viteza nebuna prin oras…. La cum e justitia in Moldova, nu m-as mira ca cei 3 complici ai soferului, in loc sa fie trasi la raspundere, vor fi cercetati in calitate de martori; cand ai bani si relatii, nu e greu “sa te transformi” din complice in martor.

 21. mara

  da, dacă era singur, dar era şi draga lui soţie care acasă o aştepta un copil, ce fel de suflet de femeie, ori era şi ea biată, sa pus ea fiind “mamă” în situaţia mamei lui Dan, viaţa e un bumerang şi nu dictăm noi dar CEL de SUS… Dar el, el dacă era treaz fiind cu soţia sa alături cum gonea cu viteza respetivă ştiind că-i aşteaptă un copil, se putea să dea într-un stâlp, într-un copac să se aleagă praful de ei

 22. BUMBU

  Cristinei. stii care este partea cealalta a monedei ca parintii au ramas orfani de copil, ceea ce este cea mai strasnica grozavie si este inspaimintator numai sa te gindesti dar nu sa treci prin asa calvarcum trec parintii ce au investit toata viata lor in ea-l vedea la nivelul la care a ajuns, apropo cineva din rudele ucigasului au asa realizari??? in capul lor tulbur era una din doua ori sa se ucida ori sa ucidaexact din momentul ce au apasat pe accelerator s-au perdut ca oameni si s-a perdut tot omenescul , de atunci nu mai au nimic ce tine de omenire in ei , au fugit , au sters urmele,nu recunosc nimic se socot superiori muritorilor, SUNT MONSTRI FIOROSI
  Domnul Vulpe, toata sustinerea noastra pentru ei trebuie ceva special nu ca pentru oameni simpli trebuie o solutie ca pentru monstri

 23. vizitatoare

  Decind am aflat de tragedia acestei familii, nu pot sa-mi revin, Justitia in RM este ma iertati ca e post o prostituata care se cumpara si se vinde, doar cu deosebire ca prostituata poate constientiza la un moment viata ei si ridica din mizerie, dar justitia noastra nu mai progreseaza.Cunosc un anticindent, o familie cu un singur baeliat, a traversat la pietoni si lovit de oameni influenti, parintii au chieltuit bani prin judecati, dar aia tot urati au iesit. Il cunosc pe domnul Vulpe deoarece am lucrat mai bine de peste 10 ani impreuna si are o reputatie ireprosabila, nu a refuzat pe nimeni in ajutor daca tinea in competenta si posibilitatea omeneasca sa ajute, dar acum cind lacrimile ma revasesc cind universul lui s-a prabusit, unde este competenta organelor de cercetare penala? unde este operativitate? unde este transparenta? Sau poate pentru mai multe detalii e nevoie de investit mai bani. Nu cred in Justitia noastra e o mare injustitie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *