Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Mişcări suspecte printre judecătorii care…

Mişcări suspecte printre judecătorii care l-au achitat pe Constantin Ţuţu

Vineri, 13 mai 2016, deputatul democrat Constantin Ţuţu a fost achitat în dosarul penal deschis în aprilie 2012 după omorul lui Alexei Veretca în curtea unui restaurant din Codrii Orheiului. De pedepse au scăpat toţi figuranţii din dosar, cu excepţia lui Ion Corcodel, cel care a recunoscut că l-a împuşcat pe Veretca şi care s-a ales cu opt ani de închisoare.

Membrii completului de judecată care l-a achitat pe deputat au fost, în ultimii ani, protagoniştii unor cazuri cel puţin neobişnuite. Unul dintre judecători a fost înlocuit, pe parcurs, altul s-a ales cu un dosar penal, în timp ce biroul celui de-al treilea magistrat a fost incendiat.

Cine sunt judecătorii care l-au achitat pe Ţuţu

Sentinţa Judecătoriei Orhei în dosarul omorului lui Alexei Veretca a fost emisă de trei judecători: Sergiu Procopciuc, Vasile Negruţă şi Viorica Severin.

Procopciuc este judecător la Orhei din 2001. În 2006, a fost desemnat judecător până la atingerea plafonului de vârstă. În octombrie 2014, biroul magistratului, care este şi preşedinte al completului de judecată care a examinat dosarul, a fost incendiat. Atunci, acesta nu excludea faptul că incendiul s-ar fi produs intenţionat, pentru a nimici probele din această cauză penală. Solicitat de ZdG, Procopciuc a spus că, astăzi, deşi a trecut un an şi jumătate de la incident, nu cunoaşte încă motivul incendiului. El susţine că din discuţiile pe care le-a avut cu procurorii, care au deschis un dosar penal pe marginea cazului, i s-a spus că dosarul este „suspendat”. „Nu cunosc motivele suspendării. Procurorii mi-au spus că este suspendat, nefiind stabilite persoanele. Dacă se intentase dosar penal, înseamnă că a fost cu intenţie. Nu vă pot spune dacă acel incendiu a fost legat de dosarul cu crima din Codrii Orheiului. Mă abţin de la comentarii. Sunt diferite versiuni. Asupra mea, cât am examinat acest dosar, nu s-au făcut careva presiuni, de niciun fel”, ne-a zis Procopciuc. Sergiu Bodorin, procuror de Orhei, ne-a zis că nu cunoaşte numele procurorului care conduce urmărirea penală în dosarul incendierii biroului judecătorului Procopciuc, îndemnându-ne să ne adresăm la Inspectoratul de Poliţie Orhei. Aici ni s-a spus că dosarul există, dar făptaşii nu au fost încă identificaţi.

Din componenţa completului de judecată care l-a achitat pe Ţuţu au mai făcut parte magistraţii Vasile Negruţă şi Viorica Severin. Primul, în timp ce examina acest dosar, s-a ales şi el cu un dosar penal, fiind învinuit de procurorii anticorupţie de emiterea cu bună ştiinţă a unei hotărâri ilegale. Dosarul a fost trimis în judecată la sfârşit de 2015, fiind examinat la Judecătoria Dubăsari. Negruţă, după ce a participat la pronunţarea sentinţei în dosarul Veretca, a plecat în concediu. Victor Muntean, procurorul care gestionează dosarul magistratului Negruţă, întrebat dacă ar exista o legătură între dosarul pe numele judecătorului şi dosarul pe care acesta îl examina, ne-a zis: „Nu pot comenta şi nu pot să vă dau un răspuns la întrebare. Nu vă pot spune, pentru că acest dosar penal a fost trimis în judecată încă în 2015…”

Al treilea judecător din complet a fost Viorica Severin. Aceasta a fost numită judecătoare chiar în perioada în care se examina dosarul, în mai 2015, înlocuind-o pe Viorelia Varaniţa, care s-a transferat, tot în timp ce dosarul deja se examina, la Judecătoria Botanica. Viorica Severin a fost, până la numirea în funcţia de judecător, procuror la Procuratura Orhei. „Schimbul de judecători a fost temeinic, pentru că dna Varaniţa a plecat, s-a transferat. Evident, a fost numit alt judecător. Despre dosarul penal al lui Negruţă nu pot să spun nimic. Da, aici îs multe lucruri ciudate. Dar, d-lui este în concediu”, a precizat judecătorul Sergiu Procopciuc, solicitat de ZdG.

567-tutuDecizie după patru ani

După zeci de şedinţe de judecată şi un lung şir de amânări, pe 13 mai 2016, Judecătoria Orhei a pronunţat o sentinţă pe cazul omorului de la Orhei. Deputatul Constantin Ţuţu, a cărui acuzaţie a fost recalificată în huliganism, a fost achitat pe motiv că „fapta inculpatului nu întruneşte elementele infracţiunii”. Basma curată au scăpat şi Oleg Pruteanu, Dmitri Colomeiciuc şi Vasile Cojocaru. Doar unul dintre inculpaţi a fost condamnat la opt ani de închisoare. Este vorba despre Ion Corcodel, cel care a recunoscut că a tras în Veretca. Chiar şi aşa, nici măcar Corcodel nu a ajuns după gratii. Până la intrarea sentinţei în vigoare, lui Corcodel i s-a aplicat măsura preventivă obligativitatea de a nu părăsi ţara, acestuia fiindu-i retras paşaportul.

Denis Rotaru, procurorul care s-a ocupat de acest caz, afirmă că după ce va lua cunoştinţă de hotărârea motivată va decide ce acţiuni să întreprindă în continuare. „Sentinţele instanţelor de judecată nu se comentează, ele sau se execută, sau se atacă, dar cu siguranţă nu sunt de acord cu achitarea. Trebuie să văd întâi de ce instanţa de judecată a recalificat acţiunile lui Corcodel şi i-a achitat pe ceilalţi”, a menţionat procurorul.

„N-o să schimbe nimic”

Roman Zadoinov, avocatul familiei Veretca, afirmă că instanţa a luat o decizie contrară probelor din dosar. „Din materialele dosarului, din depoziţiile martorilor oculari rezultă că Veretca a fost atacat de către un grup de 15 persoane înarmate care împuşcau în direcţia lui. L-au omorât pe el şi l-au bătut pe Matcovschi. Toţi 15 bănuiţi au fugit de la faţa locului şi au fost fugari timp de 3-4 săptămâni. Ei au venit din timp cu vreo şapte automobile, au încărcat armele de foc şi îl aşteptau pe Alexei Veretca. Şi până la urmă instanţa de judecată îi achită pe toţi din cauză că ei erau în legitimă apărare. Dar ei au fost atacatorii, deci nu poate fi vorba de nicio legitimă apărare. Este vorba despre un atac armat asupra unei persoane”, susţine avocatul.

Contactat de ZdG, Iurie Matcovschi, victimă a acelei întâmplări, se arată şi el nemulţumit de decizia instanţei, despre care spune că este una incorectă. „Păi nu ştiţi cum? N-aţi văzut cum? Totu-i… Clar că eu cunosc cum a fost, dar ce folos? La câţi am spus şi… n-o să schimbe nimic”.

Deputatul Constantin Ţuţu nu a dorit să comenteze decizia judecătorilor prin care el a fost absolvit de orice vină. „Eu am răspuns la toate întrebările. Mă scuzaţi”, ne-a spus deputatul, urându-ne o zi bună! Am revenit, doar că şi de această dată Ţuţu a fost la fel de succint. „V-am rugat şi vă mai spun o dată, nu mă telefonaţi, că sunt într-o şedinţă acum. Am răspuns la toate întrebările. Vă rog frumos, aveţi puţin respect! O zi bună”.

Vasile Pruteanu, avocatul lui Constantin Ţuţu, se arată însă mulţumit de decizia instanţei, spunând că astfel s-a făcut dreptate.