Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Icoana stelei lui Dodon

Icoana stelei lui Dodon

491-dodon-icoanA adus icoana în ziua în care şi-a înregistrat oficial Partidul Socialiştilor în calitate de concurent electoral, partid care are ca simbol steaua roşie. În acea zi, oficial, icoana ar fi trebuit să fie la minerii din regiunea Kuzbass, în baza unui document vizat de Patriarhul Rusiei Kirill. În baza documentului, icoana pictată la începutul acestui an, având chipul lui Serghii Radonejskii, a trecut prin mai multe eparhii, închisori şi unităţi militare ruse din statele CSI. Nu era programat oficial ca icoana să ajungă la Chişinău şi niciodată un partid politic nu a dus o icoană cu moaşte într-o campanie electorală.

La 8 octombrie Igor Dodon anunţa că se află la Moscova, la Mănăstirea „Sveato-Troiţkaia Serghieva Lavra”, unde ar fi fost blagoslovit de Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, să aducă în Moldova icoana şi moaştele Preacuviosului Serghii Radonejskii.

La 10 octombrie Partidul Socialiştilor a fost înregistrat oficial în calitate de concurent electoral. „Începem campania electorala… Cu Doamne Ajuta!!!” (punctuaţia se respectă), a scris în acea zi pe contul său de Facebook Igor Dodon, liderul Socialiştilor. În aceeaşi zi, pe aceeaşi reţea de socializare, Igor Dodon a plasat poze de la Aeroport, în care însoţea o icoană mare, cărată de doi bărbaţi în hai-ne civile, anunţând în limba rusă că „La Chişinău au fost aduse Icoana şi Moaştele Sfântului Serghii Radonejskii, făcător de minuni al întregii Rusii”, şi că „Sfânta icoană ortodoxă va fi dusă prin eparhiile moldoveneşti şi se va afla în Moldova timp de 30 de zile”.

491-dodn-cu-episcop-marchelIcoana politicienilor cu stea roşie, „făcătoare de minuni”

În acelaşi timp, Mitropolia Chişinăului şi a Moldovei nu a emis niciun comunicat şi nu a făcut public niciun mesaj despre acest eveniment care implică o icoană şi nişte moaşte ale unei persoane considerate sfinte de către Patriarhia Rusiei, căreia i se subordonează. Mai mult chiar, icoana a fost adusă de la Aeroport nu de către feţe bisericeşti, ci de către câţiva politicieni în plină campanie electorală. Alături de Igor Dodon, liderul partidului care are ca simbol steaua roşie, era şi Ion Ceban, înregistrat cu nr. 4 pe lista electorală.

Cum a apărut această icoană la ”Sveato-Troiţkaia Serghieva Lavra” din Rusia? Icoana a fost desenată la începutul acestui an, iar după ce a fost înrămată, de ea ar fi fost lipite o parte din moaştele lui Serghii Radonejskii. Decizia de a confecţiona această icoană a fost luată de un comitet organizatoric desemnat să se ocupe de festivităţile dedicate celor 700 de ani de la naşterea cuviosului Serghii. Comitetul organizatoric a fost desemnat cu câţiva ani în urmă de către preşedintele Federaţiei Ruse, la acel moment Dmitri Medvedev, anunţă patriarchia.ru. Icoana este deci o reproducere a chipului lui Serghii Radonejskii, un monah din Rusia, realizată în 2014. Totuşi, icoana a fost supranumită în curând ”făcătoare de minuni”, chiar dacă nimeni nu a explicat ce minuni ar fi reuşit să facă din luna februarie 2014 până în luna martie, când era deja numită ”ciudotvornaia” în cadrul unui marş al cazacilor din Astrahan (www.punkt-a.info), sau peste câteva luni la Kaliningrad (rugrad.eu) şi Baltiisk (kdeparh.ru).

491-harta-vizitelor-icoaneiMoldova lipseşte din graficul oficial al icoanei

Potrivit paginii web a Mănăstirii „Sveato-Troiţkaia Serghieva Lavra”, dar şi paginii electronice a Patriarhiei Ruse, încă de la finele anului 2013 s-a stabilit că icoana lui Serghii Radonejskii, care conţine o parte a moaştelor acestuia, urmează să fie dusă prin zeci de eparhii începând cu luna februarie a anului 2014. Graficul vizitelor a fost stabilit şi afişat din timp, inclusiv pe pagina web prichod.ru. Graficul conţine lista mitropoliilor, a eparhiilor şi oraşelor şi zilele exacte în care această icoană va fi găzduită. Sunt 41 de zone în care a fost planificat să ajungă icoana începând cu ziua de 28 februarie şi terminând cu ziua de 26 octombrie ale anului în curs şi nicio localitate şi mitropolie dintre cele indicate nu găzduieşte icoana mai mult de o săptămână, de regulă termenul fiind de 1-2 zile. Moldova lipseşte din această listă oficială, iar pe tot parcursul lunii octombrie icoana era programată să se afle în bisericile din Kemerovo, Kalacinsk şi Tobolsk. Totuşi, liderul Socialiştilor, Igor Dodon, a apărut cu această icoană la Aeroportul Chişinău în prima zi de campanie electorală, declarând că aceasta se va afla în R. Moldova tocmai timp de o lună.

Mitropoliţi, şi nu politicieni întâmpină icoana

ZdG a analizat zeci de reportaje şi ştiri publicate pe parcursul acestui an cu icoana nou-pictată a lui Serghii Radonejskii şi iată care a fost traseul: unităţi militare ruseşti în fostele state sovietice, închisori, localităţi de mineri, comunităţi religioase în care se predica rezistenţa rusească împotriva Ucrainei. Totuşi, oriunde a fost dusă, această icoană a fost însoţită exclusiv de feţe bisericeşti, iar în aeroporturi era întâmpinată de către liderii religioşi ai comunităţilor, prezenţa politicienilor, mai ales în campanii electorale, nefiind admisă decât la Chişinău.

Marşul triumfal al acestei icoane a început, totuşi, mai devreme decât a fost prevăzut în graficul oficial. La 2 februarie 2014 noua icoană a lui Radonejskii a fost adusă la Taşkent, Uzbekistan. Acolo această icoană a fost întâmpinată de către mitropolitul Taşkentului şi al Uzbekistanului, Vikentie, însoţit de un grup de protoierei, printre care şi pământeanul nostru Valeriu Bostan.

La 16 februarie, această icoană era deja în Tajikistan. ”La aeroportul din Duşanbe icoana a fost întâmpinată de către episcopul Duşanbeului şi al Tajikistanului, dar şi de către diplomaţi din partea Rusiei şi a Bielorusiei”, se spune în comunicatul publicat de pagina oficială a Mănăstirii ”Sveato-Troiţkaia Serghieva Lavra”.

491-icoaaaanaLa baza militară rusă din Tajikistan

La 20 februarie această icoană a fost instalată la Baza Militară a Federaţiei Ruse nr. 201, dislocată pe teritoriul Tajikistanului. Serviciul de presă al Okrugului Militar Central anunţa atunci că icoana a fost adusă pentru ca militarii ruşi şi membrii familiilor lor să se poată atinge de cele sfinte.

În zilele de 20-23 februarie această icoană a fost transferată în câteva garnizoane militare ruseşti din Tajikistan, inclusiv unităţile militare Kuleabski şi Kurgan-Tubinski.

La 28 februarie, icoana intra în graficul planificat de comitetul organizatoric creat de Medvedev, ajungând la eparhia Georghievsk din regiunea Stavropol, Federaţia Rusă. În Aeroportul oraşului Mineralnîe Vodî, icoana a fost întâmpinată de episcopul de Gheorghievsk şi Praskoveisk, Ghedeon, şi de alte feţe bisericeşti.

La 10 martie icoana în cauză a fost transportată la eparhia din Eisk din cadrul Mitropoliei Kubanului, iar la începutul lunii aprilie a ajuns la Saratov. După Aktiubinsk şi Volgograd, la începutul lunii mai, icoana era deja la Catedrala Ahtîrskaia, regiunea Oriol, unde a şi fost întâmpinată de arhiepiscopul regiunii, Antonie.

În Cecenia, întâmpinată de preoţi, cazaci şi guvernanţi

La 15 mai, icoana a ajuns în regiunea Breansk, fiind întâmpinată de către Mitropolitul de Breansk şi Sevsk, Alexandr, scrie ediţia on-line nashbryansk.ru. Peste o săptămână, icoana a fost transferată la catedrala principală din oraşul Reazan.

La 19 iunie, acest obiect de cult era la Nijnii Novgorod, după care, trecând prin alte câteva oraşe şi eparhii, a ajuns în Cecenia. La 7 iulie, icoana lui Serghii Radonejskii ateriza în oraşul Groznîi, la bordul unui avion Ruslain, adusă de monahi ai mănăstirii de la Moscova. Icoana a fost preluată chiar de la trapa avionului de mai mulţi preoţi, conduşi de episcopul de Groznîi şi Mahacikala, Varlaam, dar şi de reprezentanţi ai cazacilor din regiunea Tver şi ai Guvernului Republicii Cecene.

La 20 iulie icoana era deja la Minsk, întâmpinată de Exarhul Întregului Belarus, Mitropolit de Minsk şi Sluţk, Pavel, fiind apoi transportată la Vitebsk, însoţită de către călugări binecuvântaţi pentru transportarea acestui obiect de cult.

491-icoana1111O icoană pentru „cei care vor să prindă la minte”

La începutul lunii august icoana era deja întâmpinată la Kaliningrad, într-o biserică de lângă Gara de Sud, care poartă hramul lui Serghii Radonejskii. Victor Vasiliev, preşedintele consiliului bisericesc, a declarat la acel moment pentru ziarul ”Komsomolskaia Pravda” că această icoană ”aproape că nu a părăsit vreodată pereţii mănăstirii ”Sveato-Troiţkaia Serghieva Lavra”. Este un caz excepţional”. El a mai adăugat că icoana ajută ”celor care nu reuşesc la învăţătură, celor care caută să prindă la minte şi la educaţie”. La Kaliningrad, icoana a fost însoţită chiar de stareţul mănăstirii Troiţko-Serghiev, Ierodiaconul Flavian, care a declarat pentru Vesti.ru: ”Ştiţi ce se petrece în Ucraina. Sensul vizitării acestei icoane a cuviosului Serghii anume în aceasta şi constă, de a sluji pentru unitatea Rusiei, pentru poporul rus”. După Kaliningrad, icoana a fost dusă în oraşele Baltiisk şi Sovietsk.

La 19 august icoana era deja în oraşul Tver, în soborul de pe strada Barrikadnaia nr.1, iar în luna septembrie acelaşi obiect de cult era în regiunea Novosibirsk, fiind transportat prin locaşurile din oraşele Barabinsk şi Kainsk. La 1 octombrie 2014 icoana pleca deja din oraşul Tomsk şi ajungea în oraşul Kemerovo, la Mitropolia Kuzbassului, vestita regiune a minerilor ruşi. Icoana a fost întâmpinată de protoiereul Vladimir Kurliuta. La 4 octombrie icoana a plecat în orăşelul Komissarovo, unde urma să stea până luni, 6 octombrie. Din acea zi icoana a fost transferată în oraşul Leninsk-Kuzneţkii, o localitate cu mai multe închisori, unde s-a aflat până miercuri, 8 octombrie.

Oficial – e la minerii din Donbass, neoficial – la Igor Dodon

De miercuri, 8 octombrie, până azi, 16 octombrie, potrivit graficului avizat de Patriarhul Rusiei, icoana ar fi trebuit să se afle la Novokuzneţk, regiunea Kuzbass. Totuşi, vineri, 10 octombrie, Igor Dodon a postat nişte imagini de la Aeroportul Chişinău, unde el, împreună cu deputatul socialist Ion Ceban şi câţiva membri de partid, aduceau icoana la Chişinău, fără prezenţa vreunei înalte feţe bisericeşti.

Mitropolia Moldovei nu a emis niciun comunicat oficial pe această temă. Totodată, episcopul Markel de la Eparhia oraşului Bălţi a organizat un marş al Crucii cu această icoană, fiind însoţit de-a lungul ceremoniei religioase de către politicianul Igor Dodon. Eparhia a anunţat că icoana se va afla în R. Moldova timp de o lună, până la 9 noiembrie, trecând prin Bălţi, Chişinău, Comrat, Soroca, Căuşeni.

În pagina web prichod.ru se arată că de mâine, 17 octombrie, icoana ar trebui să se afle în oraşul Kalacinsk, din regiunea rusă Omsk, de unde ar fi să fie transportată, de la 21 octombrie, spre bisericile Mitropoliei Tobolsk. Am telefonat la Eparhia din Kalacinsk. Ni s-a spus că icoana nu va ajunge la ei săptămâna viitoare, deoarece „e foarte scump, şi eparhia noastră e nouă şi nu dispune de atâţia bani. Înţelegeţi, icoana trebuie adusă de feţe bisericeşti, e nevoie de bani pentru toate”.

Dodon a plătit pentru icoană

L-am contactat telefonic pe Igor Dodon. Acesta a confirmat faptul că aducerea icoanei în R. Moldova costă. ”Eu mi-am asumat toate cheltuielile de aducere a icoanei la Chişinău, inclusiv biletele de avion pentru doi monahi de la Moscova. Nu vă pot spune cât a costat. Am să vă spun la final, căci eu finanţez şi transportarea icoanei pe teritoriul Moldovei”. Încercând să aflăm de unde ia banii pentru finanţarea acestei procesiuni religioase, Dodon a spus că sunt banii lui, fără a explica provenienţa. L-am întrebat de ce a fost întrerupt graficul oficial al icoanei, care ar fi trebuit să se afle în aceste zile la eparhia din Novokuzneţk. ”Eu nu cunosc graficul oficial. Eu am fost binecuvântat de Patriarhul Rusiei să plătesc cheltuielile pentru aducerea icoanei. Nu ca lider politic, n-o să vedeţi nicăieri nicio pomenire de partid”, a mai spus Dodon.

Solicitat de ZdG, Vadim Cheibaş, secretarul Mitropoliei, a explicat că e un eveniment al Eparhiei Bălţi, care ”are autonomie la diriguirea treburilor interne”. Solicitat să explice implicarea unui politician aflat în campanie electorală la aducerea şi promovarea unui obiect bisericesc, Cheibaş a declarat: ”Mă abţin să comentez. La modul general, Biserica nu admite participarea slujitorilor în viaţa politică, nu doar în campania electorală. Biserica este despărţită de stat potrivit Constituţiei, la fel fiind despărţită de politicieni”.