Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Dosare cu epoleţi

Dosare cu epoleţi

Procuratura Generală a intentat un dosar penal de contrabandă în care figurează şi ex-ministrul de Interne, Gheorghe Papuc.

Serviciul de presă al Procuraturii nu a oferit informaţii despre acest nou dosar, iar reprezentanţi ai secţiei cazuri excepţionale afirmă că nu au în gestiune vreun dosar nou de contrabandă în care ar figura numele ex-ministrului de Interne.

Potrivit presei, ex-ministrul Papuc nu a fost deocamdată citat în acest dosar în care ar fi bănuit că nu a declarat la vamă arme pe care le-a primit sau le-a făcut cadou în cadrul vizitelor sale oficiale, efectuate pe când deţinea funcţia de ministru, în 2002—2008.

Informaţia despre intentarea, la Chişinău, a unui nou dosar de contrabandă, în care ar figura ex-ministrul Papuc coincide în timp cu deconspirarea, în România, a uneia dintre cele mai importante reţele de traficanţi de droguri şi ţigări, reţea care acţiona în întreaga lume. În acest caz ancheta a fost efectuată cu participarea unui grup de specialişti din SUA şi din statele UE.

Potrivit presei din România, reţeaua internaţională a fost descoperită după o monitorizare care a durat 8 luni. Poliţişti români de frontieră şi ofiţeri ai Serviciului Român de Informaţii (SRI) au colectat probe suficiente în urma cărora serviciile americane l-au arestat, acum câteva zile, pe unul dintre liderii grupării, ucraineanul Nikolai Dozortsev, alias «Colea», stabilit la New York.

Potrivit anchetatorilor, Colea era asistat de Constantin Cardale, din Constanţa, şi de Iulian Badrajan, din R. Moldova. Potrivit unor surse, cei implicaţi în această reţea se întâlneau frecvent la Odesa (potrivit mass-media de la Chişinău, după arestările din «dosarul cocaina», ex-ministrul Papuc s-ar fi retras anume în acest oraş, unde ar deţine imobile, n.r.). Acolo traficanţii puneau la punct transporturile de cocaină şi ţigări de contrabandă, care ajungeau apoi pe «piaţa neagră» din 13 state. Itinerarul loturilor de ţigări începea în Ucraina şi R. Moldova, trecând prin România spre Europa de Vest, cocaina fiind adusă din America Latină, urmând spre ţări vest-europene, prin Hong Kong, Ucraina şi R. Moldova. Milioanele de euro, obţinute de membrii reţelei din aceste «afaceri» erau depuse în băncile din Odesa şi «spălate» apoi prin investiţii imobiliare în Rusia, Ucraina, Bulgaria şi Spania.

Din cei 16 membri ai grupării, reţinuţi în Romania, doar Iulian Badrajan, cetăţean al R. Moldova, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, ceilalţi fiind cercetaţi în stare de libertate.

Întrebaţi despre eventuale tangenţe ale dosarului de contrabandă, intentat de Procuratura R. Moldova, în care figurează şi ex-ministrul Gheorghe Papuc şi gruparea de contrabandă, cu figuranţi din R. Moldova, deconspirată în România, cu suportul serviciilor americane şi din UE, reprezentanţi ai Procuraturii generale au spus că, deocamdată, nu pot divulga informaţii la noul dosar, pentru a nu prejudicia ancheta.

Reprezentanţi ai Secţiei exercitare urmărire penală au confirmat că Gheorghe Papuc a fost audiat, acum câteva zile, în calitate de martor în «dosarul cocaina». Ei afirmă că Papuc s-a prezentat singur la Procuratura Generală, fiind citat oficial. Procurorii susţin că, până la sfârşitul lunii iulie, dosarul va fi remis instanţei de judecată. Întrebaţi dacă ex-ministrul a îndreptăţit aşteptările celor trei poliţişti reţinuţi, care au insistat ca acesta să fie audiat în calitate de martor, în speranţa că ar infirma activitatea lor în cadrul unei reţele internaţionale de trafic de droguri, procurorii au declarat că «aşteptările poliţiştilor au fost zădarnice». Ei au mai confirmat că, în acest dosar, statutul lui Papuc rămâne cel de martor, precizând că acestuia nu i-a fost aplicată interdicţia de nepărăsire a R. Moldova. Gheorghe Papuc nu a oferit declaraţii presei de la demisia din fostul guvern.

RdG