Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Dispariţia condamnatului Papuc

Dispariţia condamnatului Papuc

Gheorghe Papuc, fostul ministru de Interne, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, este căutat de poliţie, dar fără succes. Potrivit unor versiuni, acesta a părăsit teritoriul R. Moldova prin regiunea transnistreană. Dispariţia fostului ministru de Interne a fost facilitată de o serie de decizii dubioase ale instituţiilor statului, care l-au lăsat să plece din instanţă, fiind condamnat. De altfel, căutările au început abia după 36 de ore de la pronunţarea hotărârii.

Luni, 19 ianuarie 2015, la 15.00, la Curtea de Apel (CA) Chişinău era programată o nouă şedinţă de judecată în „dosarul generalilor”, în care Gheorghe Papuc şi Vladimir Botnari, ministru de Interne şi, respectiv, comisar general al Comisariatului General de Poliţie în perioada evenimentelor din aprilie 2009, erau judecaţi pentru abuz de putere sau abuz de serviciu, iar Papuc, într-un alt dosar, pentru neglijenţă în serviciu. În jurul orei 17.00, după ce dosarul s-a aflat pe masa magistraţilor timp de 3 ani (!), aceştia au pronunţat o hotărâre prin care au admis apelul procurorilor şi au casat sentinţa Judecătoriei Centru din 29 decembrie 2011, prin care cei doi erau achitaţi, stabilindu-i lui Gheorghe Papuc o pedeapsă cumulativă de patru ani de închisoare cu executare, iar lui Vladimir Botnari, una de doi ani de puşcărie cu suspendare. Papuc a fost găsit vinovat atât pentru faptul că nu şi-ar fi exercitat meseria corect în aprilie 2009, cât şi pentru faptul că, fiind ministru, a dat în chirie încăperi şi o maşină, aparţinând Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Partidului Comuniştilor din R. Moldova (PCRM), care guverna atunci, iar MAI a plătit în locul partidului. Totodată, conform hotărârii, celor doi le-au fost retrase gradele de general.

Papuc şi joaca de-a justiţia

Ambii condamnaţi, conform spuselor lui Mihail Murzac, avocatul lui Gheorghe Papuc, au asistat la şedinţă. „Dl Papuc a reacţionat aşa cum trebuia să reacţioneze un om normal la o decizie ilegală”, ne-a spus, după proces, Murzac, precizând că ex-ministrul i-ar fi spus că nu se va eschiva de la executarea deciziei judiciare. Apărătorul a menţionat că hotărârea va fi atacată la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), acolo unde este sigur că va câştiga. Imediat după pronunţare, ZdG l-a contactat pe generalul Papuc la telefonul mobil. Acesta, însă, nu a răspuns. Marţi, 20 ianuarie, pentru că instituţiile statului nu ofereau nicio poziţie oficială despre răsunătoarea condamnare, am contactat, pe rând, reprezentanţii Poliţiei, care urmau să pună în aplicare hotărârea, dar şi pe cei ai CA Chişinău, pentru a afla când aceasta va fi executată.

Iniţial, Ion Bodrug, şeful Inspectoratului General al Poliţiei (IGP), ne spuse că poliţia nu poate dispune reţinerea sau măcar urmărirea lui Papuc, în lipsa unui act oficial. „Despre riscuri nu mă întrebaţi pe mine. Întrebaţi Poliţia de Frontieră, dar sunt sigur că şi ei vă vor spune că, în lipsa unui document oficial, nu pot face nimic”, preciza Bodrug, în contextul informaţiilor potrivit cărora Papuc ar putea părăsi R. Moldova. „Era normal să fi fost anunţaţi că măcar va fi pronunţare. Nu s-a întâmplat asta. În unele cazuri, suntem anunţaţi, în altele nu”, a continuat Bodrug.

Contactaţi de ZdG, iniţial, reprezentanţii CA Chişinău, prin intermediul Cristinei Mârzâncu, grefiera judecătorului raportor din acest dosar, Iurie Melinteanu, ne-au spus că „dispozitivul deciziei va fi trimis la Poliţie azi sau mâine (marţi sau miercuri, n.r.)”, fără a explica de ce lucrurile durează atât de mult. Imediat cum această informaţie a apărut pe site-ul www.zdg.md, Ion Pleşca, preşedintele CA Chişinău, tot el, preşedintele completului de judecată care i-a condamnat pe Papuc şi Botnari, ne-a contactat şi ne-a informat că dispozitivul a fost deja remis poliţiştilor.

503-papuc-2Generalul – căutat, dar de negăsit

Marţi, 20 ianuarie, în jurul orei 16.00, telefonul lui Gheorghe Papuc era deja deconectat. La scurt timp, solicitat de ZdG, Gheorghe Cavcaliuc, adjunctul lui Ion Bodrug, ne anunţa că decizia a ajuns la IGP, pe masa şefului instituţiei, care urma să stabilească paşii următori. În seara zilei de marţi, reprezentanţii IGP nu au mai răspuns la apelurile ZdG. Abia miercuri, 21 ianuarie 2015, Ion Bodrug ne-a spus că decizia remisă instituţiei pe care o conduce a fost transmisă poliţiei municipale spre executare.

„Azi dimineaţă, la prima oră, această decizie a fost transmisă poliţiei municipale. Noi am primit decizia CA, în care se spune că Papuc este condamnat la patru ani de închisoare, iar termenul ispăşirii pedepsei se calculează din momentul reţinerii. Ne vom duce la el acasă. Dacă nu îl vom găsi, vom aduna toate probele şi vom transmite materialele în judecată. Instanţa ar putea emite o altă decizie, de anunţare în căutare”, a precizat Bodrug. Tot miercuri, dimineaţă, Sergiu Cociorvă, şeful Direcţiei de Poliţie a mun. Chişinău, ne-a spus că actul a ajuns la ei şi că deja erau întreprinse măsuri pentru reţinerea condamnatului Papuc. „Dacă dispuneţi de careva informaţii, unde la moment se află Gheorghe Papuc, imediat mergem şi-l reţinem”, declara Cociorvă.

Miercuri seara, la ora 17.00, Cociorvă ne-a spus că Papuc nu a fost găsit, deşi oamenii legii au fost la domiciliul acestuia. La rândul său, Mihail Murzac, avocatul lui Gheorghe Papuc, ne-a spus că el crede că clientul său încă se află în Chişinău. Precizăm totodată că Papuc, pe lângă casa de milioane pe care o deţine pe str. Voluntar Filip Lupaşcu, despre care ZdG scria anterior, mai deţine şi alte imobile (apartamente) în Chişinău.

Solicitaţi de ZdG, mai mulţi judecători ne-au spus că vinovaţi de situaţia creată ar fi cei trei magistraţi de la CA Chişinău, care trebuiau să anunţe poliţia despre pronunţarea unei hotărâri de condamnare în timp ce se aflau în deliberare. „Ţinând cont de faptul că, după CA Chişinău nu este întărită poliţie judiciară, Colegiul penal a dispus executarea deciziei din momentul reţinerii inculpatului Papuc Gheorghe”, şi-au motivat reprezentanţii CA Chişinău decizia.

„Pentru VIP persoane nu avem încăperi”

În momentul în care (dacă) va fi reţinut, Gheorghe Papuc va fi escortat în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău. Conform legii, aici, conducerea instituţiei va decide dacă ex-ministrul va fi etapat şi transferat la Penitenciarul nr. 2, Lipcani, înainte ca pe dosar să se pronunţe CSJ sau după ce instanţa supremă va da verdictul final. Dacă, totuşi, CSJ va menţine hotărârea CA Chişinău, atunci, Gheorghe Papuc îşi va ispăşi pedeapsa în Penitenciarul de la Lipcani, amplasat în r. Briceni. În această închisoare funcţionează un sector de tip închis şi unul de tip semiînchis, pentru deţinerea condamnaţilor de gen masculin care, în virtutea funcţiilor ocupate anterior, pot fi ameninţaţi cu răzbunarea. Legea prevede că Papuc, în cazul în care va fi condamnat definitiv, va putea ieşi din închisoare după ispăşirea a 2/3 din pedeapsă, sau mai exact după 2,8 ani de detenţie, dacă în toată această perioadă nu va încălca regimul de detenţie. Ex-ministrul ar putea ieşi din puşcărie şi mai repede dacă, în toată perioada în care va sta închis, va munci, pe teritoriul Penitenciarului Lipcani existând o fermă de vaci şi una de porci, dar şi o grădină în care sunt crescute legume, special pentru deţinuţi. Penitenciarul nr. 2 din Lipcani a fost anterior şcoală a vânătorilor de munte, astfel că, este unul de tip cazarmă.

„Noi nu avem celule, aşa cum e de obicei. În sectorul unde sunt deţiniţi foşti colaboratori, acolo-s 6, de fapt 5 camere, mai mici şi mai mari. În cele mari pot fi deţinute peste 30 de persoane. În ele, la moment, sunt deţinute câte 10-15 persoane. Nu avem celule privilegiate. Avem două camere mai mici acolo unde sunt deţinute maxim patru persoane. Ele însă sunt destinate celor care lucrează. Ca să vorbim deschis, pentru VIP persoane nu avem încăperi”, a precizat Viorel Lungu, şeful Penitenciarului nr.2, Lipcani, care susţine că nu-şi aminteşte ca anterior să fi fost deţinute aici persoane cu funcţii mai importante decât cea a lui Gheorghe Papuc.

Magistraţii care i-au condamnat pe Papuc şi Botnari

Judecătorii care au hotărât soarta generalilor Papuc şi Botnari sunt Ion Pleşca, Iurie Melinteanu şi Iurie Iordan. Pleşca este şi preşedintele CA Chişinău, fiind numit în această funcţie în 2011. De precizat că Pleşca, în timpul evenimentelor din aprilie 2009, era deputat în Parlamentul R. Moldova din partea Alianţei Moldova Noastră, aflată în opoziţie cu PCRM-ul lui Voronin, cel care l-a susţinut şi promovat pe Papuc în funcţia de ministru. În 2012, Ion Pleşca a participat la vânătoarea din „Pădurea Domnească”, în timpul căreia a decedat Sorin Paciu, însă, deşi i s-a cerut demisia, până la urmă şi-a păstrat funcţia. Iurie Melinteanu este judecător din 1987, fiind din 2003 la CA Chişinău. În 2013, ZdG a scris că magistratul locuieşte în Chişinău, într-un imobil de lux, cu mai multe etaje, evaluat la peste 4 mln. de lei. Iurie Iordan este judecător din 2001, iar din 2008, magistrat la CA Chişinău. Interesant este faptul că Iordan, conform site-ului magistrat.md, şi-a făcut studiile la Iaşi, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, acolo unde, chiar în acea perioadă, au studiat mai multe persoane publice, inclusiv politicieni din R. Moldova.

Botnari şi Papuc au fost condamnaţi de CA Chişinău după ce prima instanţă, Judecătoria Centru, i-a achitat. Atunci, un complet format din Ion Busuioc, Ştefan Niţă şi Vladimir Braşoveanu ajungea la concluzia că „nu pot fi considerate suficiente învinuirile abstracte privind neexecutarea corespunzătoare a obligaţiunilor de serviciu”.