Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Colegul lui Dorin Drăguţanu, înaintat…

Colegul lui Dorin Drăguţanu, înaintat la funcţia de Guvernator al BNM

parlament.md

Sergiu Cioclea a fost înaintat la şefia BNM de către Comisia de selectare a candidatului la funcţia de guvernator. Acesta are 42 de ani. În ultimii 20 de ani, şi-a făcut studiile şi a muncit în Franţa. Este economist, specializat în Pieţele Emergente, în special din Europa centrală şi de est, Rusia, CSI şi Turcia. Este expert în fuziuni şi achiziţii, reorganizări, gestionarea şi administrarea activelor, capital de risc, cercetări economice și pieţe de capital.  Sergiu Cioclea deţine cetăţenie triplă şi vorbeşte fluent în engleză, rusă şi franceză. Potrivit mai multor surse, acesta a fost coleg de clasă cu guvernatorul demisionar Dorin Drăguţanu.

Coleg cu Drăguţanu şi studii la Paris

Sergiu Cioclea s-a născut în Chişinău, la 12 septembrie 1974. Şi-a făcut studiile la Liceul Teoretic român-francez „Gheorghe Asachi”, instituţie pe care a absolvit-o în 1991 cu medalie de argint. Mai multe surse afirmă că acesta a fost coleg de clasă cu Dorin Drăguţanu. Conducerea Liceului Teoretic român-francez „Gheorghe Asachi” a confirmat însă că cei doi au studiat în clase paralele timp de zece ani, din septembrie 1981. Doar că Dorin Drăguțanu a plecat din instituție în 1990, după finalizarea clasei a X-a, pe când Sergiu Cioclea a absolvit 11 clase în 1991, cu medalie de argint. În anii 1991-1994, a studiat la Facultatea Relaţii Economice Internaţionale a Academiei de Studii Economice din Chişinău. Moment mai puţin clar, în contextul în care în acea perioadă studiile de licenţă la instituţie erau de cinci ani. Administrația Academiei de Studii Economice din Moldova a menționat însă că după trei ani de licență în Relații Economice Internaționale, Cioclea a obținut o bursă de studii la Paris. Cioclea şi-a luat masteratul în ştiinţe economice la Universitatea Pantheon-Assas din Paris. La aceeaşi insituţie a absolvit, cu diplomă de distincţie, studiile post-universitare în domeniul Economie internaţională şi dezvoltare.

Sergiu Cioclea şi-a început cariera în calitate de economist în Departamentul cercetări economice de la BNP Paribas (Paris), fiind responsabil de analizele ce ţin de riscul de ţară pentru Europa Centrală şi de Est, Rusia, statele CSI şi Turcia. În 1998, a activat la Londra în calitate analist de obligaţiuni, responsabil de Europa centrala şi de est, Divizia Pieţe Emergente, Departamentul Burse de valori cu venit fix. În 2000-2007, a ocupat funcţiile de asociat, director adjunct şi director al Diviziei Europa centrală şi de est a Departamentului de Finanţe Corporative, BNP Paribas (Paris). În această funcţie, a participat la privatizarea numeroaselor companii de stat şi bănci din România, Bulgaria, Slovacia, Serbia, Lituania ş.a. De asemenea, a contribuit la achiziţionarea de către Gaz de France a Companiei Distrigaz Sud, România. În 2008-2015, a activat în calitate de Director Gerant, şef al Departamentului Finanţe Corporative, în cadrul BNP Paribas, filiala din Moscova. Este membru al comitetului de conducere al BNP Parisbas ZAO. A publicat mai multe articole în rusă, engleză şi franzeză, referitoare la problemele economice din Polonia, Turcia, Rusia şi Europa de Est.

De 20 de ani, Sergiu Cioclea locuieşte în Franţa. Acesta deţine un apartament de 75 m² pe str. Mitropolitul Dosoftei din Chişinău, pe care l-a achiziţionat în 2009. Tot atunci, potrivit datelor din Monitorul Oficial al României, Cioclea a indicat drept domiciliu un apartament de pe str. Albişoara, care nu este înscris pe numele său.

Comisia a ales 1 din 9

Comisia pentru selectarea candidatului la funcţia de Guvernator a audiat nouă pretendenţi. După etapa de examinare a dosarelor şi cea a interviurilor, cel mai mare punctaj l-a acumulat Sergiu Cioclea, 903 din 1000 de puncte. Speakerul Andrian Candu a menţionat că, în scurt timp, va discuta cu Sergiu Cioclea pentru a demara procedurile oficiale. Ulterior, candidatura acestuia va fi prezentată pentru aprobare Parlamentului. Pentru a accede la funcţia de şef al BNM, Sergiu Cioclea trebuie să obţină votul a 51 de deputaţi.

„Comisia a stabilit că primul candidat inclus în listă pentru funcţia de guvernator este Sergiu Cioclea. A acumulat 903 puncte şi s-a remarcat prin viziuni foarte clare, ceea ce înseamnă experienţă în domeniul financiar-bancar.”, a declarat şeful Comisiei de concurs, Ştefan Creangă.

„Vom face absolut tot transparent şi veţi şti tot ceea ce se întâmplă. Astfel de exerciţii care într-un fel sunt o premieră pentru R. Moldova sunt binevenite şi sunt de încurajat să se petreacă pentru cele mai importante funcţii, încât, într-adevăr să fie selectate cele mai bune persoane”, a precizat şeful Legislativului, Andrian Candu.

Dacă publicul aşteaptă ca guvernatorul să întoarcă miliardul, va fi decepţionat

După proba interviului, Sergiu Cioclea a declarat că BNM, la acest moment, are nevoie de legitimitate, responsabilitate şi reforme. De asemenea, Cioclea a menţionat că exercitarea funcţiei de supraveghere trebuie optimizată. El s-a arătat sceptic asupra capacităţii de a restitui miliardul furat, dar a sugerat că investigaţiile trebuie să se focuseze pe metodele prin care au fost sustraşi banii, nu doar pe locul unde au fost transferaţi.

El a spus că a fost încurajat de prieteni să aplice la concurs, dar înţelege cât de „complicată e situaţia monetară, economică şi politică”. Cioclea a subliniat că doreşte să realizeze un lucru bun pentru R. Moldova, chiar dacă, din 1994, este stabilit în Franţa. „Aş fi vrut să fac un lucru bun, asta valorează foarte mult într-o carieră de bancher”.

„Sunt sceptic faţă de capacitatea de a recupera toţi banii şi, cu cât timpul trece, cu atât e mai greu, sunt o picătură de apă într-un ocean financiar. Este important ca ancheta să se focuseze, nu unde au plecat banii, dar de unde au plecat. Ţine de identificat responsabilii, felul în care au organizat frauda, felul în care au dat şi au direcţionat mişcările de bani, acolo vor fi găsiţi. Sper la o cooperare internaţională între autorităţile noastre şi autorităţile în jurisdicţia cărora aceşti bani au ajuns. Realitatea sistemului bancar este că există foarte multe informaţii înregistrate undeva, dar acest lucru cere timp, cere decizii judiciare, cere numeroase prerogative. O parte de bani va fi greu de găsit, pentru că sistemul e opac. Acum, dacă publicul aşteaptă ca noul guvernator să aducă miliardul, probabil va fi foarte decepţionat”, a menţionat Cioclea.

Recomandări de la FMI şi BERD

Sergiu Cioclea a afirmat că salaraiul guvernatorului BNM este unul destul de mare, comparativ cu salariile din R. Moldova, dar, destul de mic, raportat la nivel internaţional.

„Sper că, în BNM, angajaţii au salarii bune ca să nu fie tentaţi. Una dintre regulile independenţei este ca persoana să fie independentă financiar. Toată lumea spune că avem corupţie, dar motivul corupţiei în R. Moldova e că aici poţi cumpăra pe fiecare foarte ieftin. Poate provoc o neînţelegere, dar consider că deputaţii sunt rău plătiţi. Trebuie să fie bine plătiţi, pentru ca ţara să fie sigură că aceşti oameni nu au alte interese”, susţine Sergiu Cioclea.

Printre cei care îl recomandă pe Cioclea la funcţia de guvernator se numără personalităţi importante din sistemul financiar-bancar. Este vorba de fostul şef al FMI, Jacques de Larosiere, şi fostul şef de la BERD, Jean Lemierre. CV-ul lui Sergiu Cioclea este însoţit şi de recomandarea şefului de departament al băncii franceze „Paribas”, Thierry Olive, şi de cea a reprezentanţilor Grupului „Societe Generale”, Herve Hascoet şi Olivier de Boysson.