Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Angajaţi în promisiuni peste hotare

Angajaţi în promisiuni peste hotare

Potrivit datelor statistice, în primele 3 luni ale anului curent agenţiile de angajare a cetăţenilor moldoveni peste hotare au perfectat doar 67 contracte de muncă. De facto în fiecare an peste hotare pleacă mii de cetăţeni. Agenţiile de recrutare la muncă, care comparativ cu „armata” de intermediari ar trebui să reprezinte pentru moldoveni o garanţie a angajării legale peste hotare, de multe ori se transformă în exponenţi ai unor acte de escrocherie. Astfel mulţi oameni se pomenesc că au plătit bani grei şi ajung abandonaţi în ţări străine fără vreo ofertă clară de muncă.

Deşi legea interzice agenţiilor să perceapă orice gen de taxe de la solicitanţii unui post de muncă peste hotare, oamenii spun că plătesc sute sau mii de euro pentru asemenea servicii. Dar, pentru asemenea ilegalităţi, organizatorii migraţiei ilegale se aleg doar cu amenzi pentru infracţiunile comise, valoarea cărora nu depăşeşte 60 mii de lei. Deşi Codul Penal prevede privarea de libertate de la 1 la 7 ani, nimeni încă nu a fost pedepsit cu închisoarea pentru organizarea migraţiei ilegale.

În R. Moldova există 81 de agenţii licenţiate în prestarea serviciilor de angajare în câmpul muncii în alte ţări. Cifra, însă, este într-o fluctuaţie continuă. Doar în ultimii doi ani, au fost retrase prin decizii judecătoreşti 21 de licenţe. De asemenea, mulţi antreprenori,  anchetaţi pentru organizarea migraţiei ilegale sau care încalcă condiţiile de licenţiere, cedează benevol licenţa de activitate. Pe lângă agenţiile de recrutare, circa o treime din agenţiile de turism înregistrate prestează ilegal servicii de plasare în câmpul muncii peste hotare. Analiza situaţiei criminogene din ţară arată că traficul de fiinţe umane, inclusiv acţiunile de organizare a migraţiei ilegale alături de traficul de droguri şi armament, este una dintre cele mai bine organizate activităţi criminale în cadrul cărora sunt antrenaţi şi funcţionari publici.

„Nu credeam că o agenţie oficială mă poate fraieri”

Ion Volontir, originar din satul Gura Camencii, raionul Floreşti, a început să lucreze peste hotare acum 8 ani, activând şi ca muncitor în construcţii în Rusia, şi ca îngrijitor de bătrâni în Cipru. De fiecare dată îşi găsea un loc de muncă prin intermediul prietenilor sau rudelor. La sfârşitul lunii martie, curent, Ion a apelat pentru prima dată la serviciile unei agenţii de angajări peste hotare, la „Global Business Consultanţa” SRL. Potrivit bărbatului, compania i-a inspirat încredere prin multitudinea de oferte pe care le propunea, prin exemplele de persoane angajate cu succes în câmpul muncii peste hotare, prin licenţa de activitate care atârna pe peretele din oficiu atunci când a păşit pragul agenţiei.

Ion a ales să meargă în Polonia, în calitate de muncitor la reparaţia drumurilor. Salariul promis de agenţie ar fi constituit circa 800 de euro, iar locul de trai urma să fie asigurat de angajator. Bărbatul spune că oferta a fost mai ieftină comparativ cu celelalte şi nu era necesar să cunoască limbi străine. Ion Volontir a achitat iniţial suma de 60 de euro, urmând ca după obţinerea contractului de muncă să achite şi restul banilor, încă 500 de euro. În scurt timp, însă, reprezentanţii agenţiei i-au solicitat să achite toată suma, în caz contrar ar fi pierdut cei 60 de euro achitaţi iniţial. Ei l-au asigurat că în termen de maximum 10 zile actele sale vor fi perfectate şi el va putea munci legal în Polonia. După o lună, un colaborator al firmei, pe nume Victor, căruia Ion i-a plătit banii, l-a contactat şi i-a spus că agenţia îl poate ajuta doar cu obţinerea vizei de muncă. Bănuind că este dus de nas, Ion i-a cerut companiei să-i returneze banii. „Când am aflat că îmi pot da doar viza, m-am gândit: ce am să fac când ajung acolo? Nu ştiu pe nimeni, limba n-o cunosc, să cerşesc? Le-am spus: măi băieţi, întoarceţi-mi banii. Ei au zis că sunt de acord şi că mă vor suna să vin să-mi iau banii”, îşi aminteşte Ion Volontir.

Au trecut deja 4 luni de atunci şi Ion încă nu şi-a recuperat banii. El a apelat în repetate rânduri toate telefoanele agenţiei pe care le avea, însă acestea erau fie ocupate, fie închise.

A luat banii şi a dispărut

La finele lunii august Ion Volontir a primit o scrisoare semnată de Tîrnoschi Paulini, cetăţean român, administrator al S.C. „Tirnoschi Invest” S.R.L., cu sediul în municipiul Brăila, România, în care acesta menţionează că la 4 iulie, curent, a vândut compania „Global Business Consultanţa” S.R.L., care i-ar fi aparţinut, unui alt investitor, fără a preciza de cine este vorba, şi-l anunţă pe Ion Volontir să adreseze plângerile sale noii administraţii a companiei.

Bărbatul a venit la sediul agenţiei de pe str. G. Bănulescu-Bodoni, 43 „A”, pentru a cere explicaţii, dar reprezentanţii firmei nu mai erau acolo. „Am fost de câteva ori la ei la oficiu şi nu-i găseam, şi-apoi odată l-am găsit pe unul. El mi-a spus că nu are nicio legătură, că doar le-a dat în arendă oficiul celor de la agenţie. Dar eu ştiu sigur că el era şeful lor. Ştiu, pentru că atunci când a fost soţia mea să scrie cerere de întoarcere a banilor, mi-a descris cum arăta: sur la cap, în vârstă. Eu i-am spus că i-am dat banii unei persoane pe nume Victor, dar am înţeles că acesta deja nu mai lucra la firmă. El l-a sunat şi i-a spus să vină să se lămurească cu mine, cel puţin să vadă cum îmi trage una sub barbă de-mi zboară şapca din cap. I-am spus atunci să discutăm omeneşte, dacă nu, mai este lege, mai sunt băieţi care pot clarifica aşa gen de probleme. I-am cerut să-mi dea măcar numărul de telefon al lui Victor, dar a refuzat s-o facă şi m-a dat afară”, precizează Ion Volontir.

Bărbatul s-a adresat la Comisariatul general de poliţie al municipiului Chişinău pentru a-i denunţa pe reprezentanţii agenţiei. Poliţiştii i-au cerut să aştepte, după care i-au spus că au remis dosarul procuraturii sectorului Buiucani. Până acum Ion Volontir nu a primit de la oamenii legii nicio informaţie despre detaliile anchetei.

Licenţa retrasă, firma lucrează

„Global Business Consultanţa” SRL este înregistrată la Camera de Licenţiere ca agenţie de turism pe numele directorului Victoria Cordun, cu o licenţă valabilă până în data de 26 februarie 2015. Potrivit panoului informativ, care se află în continuare în dreptul fostului sediu al agenţiei de pe str. Bănulescu-Bodoni, compania s-ar ocupa în special cu angajarea şi emigrarea moldovenilor în Canada. Agenţia a dispus şi de o licenţă de activitate legată de plasarea în câmpul muncii a cetăţenilor în străinătate, însă aceasta a fost retrasă la 29 iunie 2010, în urma depistării de către colaboratorii Centrului Antitrafic (CCTP) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a mai multor infracţiuni de ordin administrativ, financiar, precum şi de nerespectare a condiţiilor de licenţiere. Astfel, la momentul adresării lui Ion Volontir, în martie 2011, aceasta activa deja ilegal, sub umbrela licenţei de agenţie de turism.

Contactat de Ziarul de Gardă, Eduard Bulat, şeful Secţiei de combatere a traficului de fiinţe umane din cadrul Procuraturii Generale (PG), a spus că, după retragerea licenţei, reprezentanţii agenţiei au contestat acţiunile colaboratorilor poliţiei în procesul efectuării controalelor, pe motiv că aceştia nu s-ar fi legitimat şi n-ar fi avut un mandat de percheziţie, dar Procuratura Generală a stabilit în noiembrie 2010 că poliţiştii nu şi-au depăşit atribuţiile de serviciu, decizie menţinută şi de judecătorul de instrucţie în februarie, anul curent.

Firma lucrează, dar nimeni nu vede

Pentru a da de urma reprezentanţilor agenţiei, reporterii Ziarului de Gardă au mers la noua adresă a companiei, indicată pe uşa sediului oficial – oficiul 606 din strada Tighina, 65. Aici am găsit uşa încuiată, iar chiriaşii oficiilor din vecinătate ne-au spus că nu au văzut vreodată ca cineva să apară la birou. Am aflat că nu suntem primii care îi căutăm şi că aceştia nu pot fi găsiţi nici de oamenii legii. Mai mult, pe panoul din hol se menţionează că oficiul în cauză ar fi sediul unei alte firme, Angela-Tim SRL. Aceasta nu se regăseşte în registrul Camerei de Licenţiere.

Actualmente Procuratura sectorului Buiucani investighează 9 cauze penale privind acţiunile de escrocherie ale agenţiei „Global Business Consultanţa” S.R.L., iniţiate în urma mai multor plângeri ale clienţilor. Oamenii legii au descoperit că agenţia a fost vândută în repetate rânduri pentru a „spăla” banii percepuţi ilegal de la clienţi. Procurorul Eduard Bulat susţine că existe şanse ca persoanele păgubite, între care şi Ion Volontir, să-şi returneze banii, însă acestea nu sunt foarte mari şi depind în special de prevederile contractului semnat între clienţi şi agenţie, în cazul în care a fost încheiat un asemenea contract.

Denis ZAVOROTNÎI

În numărul viitor:
Istoria unui angajat oficial în Polonia care a ajuns întro pădure poloneză, unde şi-a făcut o colibă. Mânca doar pâine şi se spăla într-un râu.