Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Afacerea „Parmato” în mâinile poliţiei

Afacerea „Parmato” în mâinile poliţiei

484-parmato„Parmato Grup”, agenţia care propune vacanţe de lux, prin intermediul unor servicii de tip „timeshare” şi cluburi de vacanţă, acuzată de zeci de persoane de escrocherie, a ajuns, la începutul lunii august, din nou, în atenţia organelor de drept. Poliţişti, împreună cu angajaţi de la „Fulger”, au descins la sediul agentului economic, unde au efectuat mai multe percheziţii. Totuşi, după operaţiune, deşi mai discret, compania continuă să activeze, în condiţiile în care pe rolul instanţelor de judecată există zeci de dosare cu plângeri în adresa ei.

Miercuri, 13 august 2014, pe site-ul Inspectoratului General al Poliţiei (IGP) şi cel al Poliţiei Capitalei se anunţa, prin intermediul unui comunicat de presă, că ofiţerii de investigare a fraudelor economice ai Direcţiei de Poliţie Chişinău, în comun cu angajaţii Procuraturii Generale şi ai Brigăzii de Poliţie cu Destinaţie Specială „Fulger”, au efectuat percheziţii autorizate la o societate pe acţiuni de prestare a serviciilor în domeniul turismului, cu sediul la Botanica, în temeiul mai multor plângeri înregistrate la poliţie.

Ajunşi în vacanţă, obligaţi să plătească suplimentar

În comunicat se menţiona că, potrivit victimelor, factorii de decizie din cadrul firmei nu şi-ar fi onorat obligaţiunile de prestare a serviciilor turistice peste hotarele ţării. Conform informaţiilor acumulate pe parcursul lunii iulie, curent, la Direcţia de Poliţie Chişinău au fost înregistrate mai multe plângeri referitoare la activitatea dubioasă a firmei, privind implementarea unei scheme frauduloase de obţinere a profiturilor băneşti de la clienţi, fără a fi achitate impozitele la bugetul de stat. Aceştia susţin că ar fi oferit de la 600 de euro şi mai mult, pentru a se deplasa la odihnă peste hotare, dar cheltuielile de cazare şi alte servicii prestate de hotelurile din străinătate depăşeau sumele stabilite de firma din Chişinău. Astfel, victimele, ajunse peste hotare, erau nevoite să mai achite bani suplimentari pentru odihnă.

În cadrul percheziţiilor, forţele de ordine au mai constatat că angajaţii activau ilegal, nu dispuneau de contracte de muncă şi alte acte necesare. Totodată, au fost depistate şi ridicate înscrisuri de ciornă privind date cu caracter personal ale clienţilor, suporturi de informaţii, registre de evidenţă a banilor obţinuţi de la victime, anchete personale, precum şi mijloace financiare. Oamenii legii anunţau că, în prezent, sunt acumulate probe concludente în vederea investigării cazului sub aspect penal, conform art. 190, Escrocherie, şi 244, Evaziune fiscală. Direcţia de Poliţie Chişinău solicita persoanelor care au avut de pătimit să se adreseze imediat cu o plângere, fără însă a anunţa numele agenţiei de turism vizate în anchetă.

„Mie la percheziţii mi s-au spus alte lucruri”

La numărul de telefon ataşat comunicatului IGP, la care oamenii puteau depune plângeri, atunci când telefonezi pentru a te interesa despre ce firmă este vorba, ţi se spune că agenţia vizată în anchetă este „Parmato Grup”, cea care a mai fost în atenţia poliţiei în anul 2012, dar şi în atenţia ZdG, în decembrie 2013, atunci când am scris despre „ţeapa moldovenilor care visează la vacanţe de lux”. Adrian Jovmir, şeful Serviciului de Presă şi relaţii publice a Direcţiei de Poliţie Chişinău, ne-a spus că nu ne poate oferi prea multe detalii despre anchetă, care este în curs de derulare. Acesta a precizat că, în prima zi, atunci când a fost anunţată percheziţia la agentul economic, la poliţie au telefonat patru persoane, hotărâte să depună plângeri.

La telefoanele „Parmato Grup”, indicate pe site, în ultimele două zile nu a răspuns nimeni. În mai multe procese, aflate pe rol în instanţele naţionale, agentul economic este apărat de avocatul Victor Rusu. Contactat de ZdG, acesta ne-a spus că, deşi poliţia a anunţat că adună probe în cadrul unui dosar penal, din informaţiile sale, percheziţiile au avut loc în cadrul unui dosar contravenţional. „Am rămas uimit, pentru că percheziţiile au fost anterior, cu 1-2 săptămâni în urmă, dar pe site s-a plasat informaţia pe 13 august. Nu cunosc detalii. La percheziţii mi s-au spus alte lucruri decât cele din comunicat”, a precizat avocatul.

484-andraskoDeja vu? În 2012, procurorii au clasat dosarul

Interesant este faptul că, în iunie 2012, aceeaşi Direcţie de Investigare a Fraudelor, care atunci activa în cadrul Ministerului de Interne (MAI), anunţa, la fel, că a descoperit nereguli în activitatea unei companii care prestează servicii turistice, fiind demascată o schemă de escrocherie, practicată de către angajaţii „Parmato Grup” SRL. „În timpul verificărilor efectuate, s-a constatat că majoritatea acestora sunt cetăţeni ai Ucrainei, instruiţi în racolarea clienţilor, de la care percepeau, prin înşelăciune, sume cuprinse între 400 şi 15.000 de euro. În schimbul acestor bani, victimelor li se promitea odihnă în ţări cu bogate tradiţii turistice”, se spunea în comunicat.

Atunci a fost deschis un dosar penal, 15 persoane fiind audiate în calitate de bănuiţi. Doar că, la scurt timp, comunicatul acuzator al MAI a fost şters de pe site-ul instituţiei, iar dosarul penal a fost încetat de către procurorul procuraturii Chişinău, Corneliu Pleşca, din lipsa componentelor infracţiunii. Astfel, firma îşi continua activitatea. Ulterior, reprezentanţii „Parmato Grup” s-au adresat cu solicitarea de a exclude comunicatul MAI plasat şi pe site-ul www.zdg.md. Cererea acestora a fost respinsă, iar compania a acţionat ziarul în judecată.

„Nu pot să vă spun ce a fost cu dosarul din 2012. Da, el a fost deschis tot de această Direcţie, care însă era atunci în cadrul MAI. Aceiaşi angajaţi, doar că acum ei se subordonează Direcţiei Poliţie”, ne-a spus Adrian Jovmir. Întrebat dacă,în acest caz s-ar putea aplica prevederea din Codul Penal care spune că „nimeni nu poate fi supus de două ori urmăririi penale şi pedepsei penale pentru una şi aceeaşi faptă”, acesta a menţionat că totul depinde „de probe şi circumstanţe. Atâta timp cât oamenii se plâng la poliţie, noi suntem obligaţi să verificăm şi să stabilim care sunt circumstanţele”, zice acesta.

Compania are uşile deschise. „Va fi telefonată”

Am încercat să ne convingem dacă, după descinderile poliţiei, agenţia acuzată că a înşelat zeci de persoane continuă sau nu să activeze. La numerele de pe site nu a răspuns nimeni. La un număr de mobil, indicat pe site, a răspuns o doamnă nervoasă, care, după ce i-am spus că vrem să vorbim despre „Parmato Grup”, a închis, iar ulterior nu a mai răspuns la telefon.

Ne-am deplasat la faţa locului, pe str. Decebal 80/1, sector Botanica. La etajul trei al unui edificiu suntem informaţi că am ajuns la intrarea în incinta „Parmato Grup” şi că orele de primire sunt marţea, de la 11.30 până la 14.00, şi vinerea, de la 16.00 până la 18.00. Uşa era deschisă şi am intrat. Iniţial, părea că în încăpere nu este nimeni. După ce am bătut la mai multe uşi, fără a primi vreun răspuns, am găsit, în unul dintre oficii, o domnişoară. I-am spus că am venit din partea unei persoane care, anterior, a fost sunată, pentru a asista la o prezentare, doar că, din diverse motive, nu a putut ajunge în ziua programată. Tânăra s-a interesat de numele, premunele acelei persoane şi datele ei de contact, precizând că, „dacă ea este câştigătoare, va fi sunată”. Am încercat să aflăm dacă compania mai activează. Interlocutoarea, însă, a evitat un răspuns tranşant, menţionând doar că persoana care a fost sulefonată anterior va fi din nou contactată de către reprezentanţii firmei.

484-dosare-botanica22 de dosare la Judecătoria Botanica

Pe site-ul Judecătoriei Botanica din Chişinău sunt cel puţin 22 de hotărâri de judecată în care apare numele „Parmato Grup”. În majoritatea dintre ele oamenii au acţionat în judecată compania, solicitând încasarea de la aceasta a sumei de 4000 de lei, plus pagube morale, după ce au reclamat că ar fi fost minţiţi. În majoritatea cazurilor, judecătorii au dat dreptate oamenilor, compania fiind obligată să restituie banii, dar şi să achite despăgubiri morale de câteva mii de lei. Totodată, în mai toate cazurile, Victor Rusu, avocatul celor de la „Parmato Grup”, a solicitat instanţei ca dosarul să fie strămutat la Judecătoria Vulcăneşti, acolo unde este adresa juridică a firmei „Parmato Grup”. Magistraţii, însă, refuzau această cerere.

Solicitat de ZdG să ne explice numărul mare de plângeri venite din partea oamenilor la adresa firmei pe care o reprezintă, avocatul Victor Rusu a precizat că „aceasta are o activitate nouă pentru R. Moldova. Sunt persoane nemulţumite care depun cereri de chemare în judecată. Sunt şi persoane care au plecat cu astfel de servicii şi sunt mulţumite. Sunt însă şi persoane care vor banii înapoi. Din cei plecaţi, nimeni nu e nemulţumit. Care pleacă e mulţumit, care nu, ştiţi cum e…”, a răspuns acesta, precizând că nu ştie dacă compania mai activează sau nu. Potrivit actelor oficiale, firma „Parmato Grup” este administrată de ucraineanul Vasili Andraşko şi fondată de afaceristul rus Serghei Milovanov. Surse din poliţie afirmă că dosarele sunt clasate deoarece agentul economic este protejat de persoane influente din R. Moldova.