Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Televiziunile ruseşti despre corupţie, UE…

Televiziunile ruseşti despre corupţie, UE şi despre hectarul lui Putin

Într-un mesaj transmis de la Cartierul General al NATO de la Bruxelles, Igor Dodon ne-a zis să ne păstrăm calmul, deoarece corupţia din R. Moldova ar fi mult mai periculoasă decât propaganda promovată de posturile ruseşti de televiziune, care au toată libertatea în spaţiul informaţional de la noi. Cum să nu-i dai dreptate că, într-adevăr, corupţia a ajuns să macine până şi cele mai neînsemnate sfere din viaţa noastră? Dar cum să-i dai dreptate când spune că posturile de televiziune ruseşti pe care, iată, chiar el, a reuşit să le vizioneze nestingherit în camera de hotel în care fusese cazat la Bruxelles, în chiar centrul UE, ar fi nişte surse nevinovate, care nu provoacă nici durere, nici suferinţă, nici derută?

Duminică seara, pe când Igor Dodon viziona la el acasă postul de televiziune NTV Moldova, apropiat sie şi partidului său, distrându-se pe marginea celor relatate în emisiunea „De la primărie-n sus”, aşteptând nişte ştiri ca lumea, bunăoară, despre cum semnase, în ajun, un necrolog în memoria actorului Gheorghe Pârlea, alt canal, la fel cu origini ruseşti, RTR Moldova, transmitea o emisiune de ştiri de sinteză a săptămânii, Vesti Nedeli, în care inclusese câteva reportaje, în exclusivitate manipulatoare, despre situaţia din Ucraina, din România, din UE… Aproape nimic despre Rusia, deşi vorbim despre un canal rusesc de televiziune.

Aşa cum RTR, alături de NTV şi de alte posturi ruseşti, are liber în spaţiul informaţional al R. Moldova, o bună parte dintre telespectatori, care o fi aşteptând, probabil, continuarea unui interminabil serial, au vizionat programul duminical de ştiri de la RTR. De acolo ei au aflat că, potrivit lui Putin, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, nu ar fi nimeni altul decât „un broscoi ucrainean” care ţopăie în speranţa obţinerii de fonduri de la UE. Potrivit reportajului, Poroşenko mai că ar incita singur la violenţă în Ucraina, pentru a sensibiliza donatorii străini pentru a continua finanţarea unor proiecte în ţara sa. „Cu cât mai multe victime, cu atât e mai mare compasiunea finanţatorilor”, se vorbea în reportaj. Următoarele secvenţe se refereau la faptul că întreg sprijinul din Vest este ineficient în cazul confruntărilor din Doneţk. În cele peste 7 minute de reportaj, militari ruşi încercau să-i convingă pe reprezentanţii OSCE ca aceştia să-i determine pe ucraineni să le lase Doneţkul din estul Ucrainei ruşilor, că ei nu vor nimic altceva. O femeie, în rusă, îl implora pe un funcţionar OSCE, vorbitor de engleză, să facă ceva cu Poroşenko, din cauza căruia ea şi Doneţkul nu ar avea linişte şi pace. Următorul reportaj era dedicat aceluiaşi Poroşenko, despre care autorii spun că şi-ar propune scopuri ireale. Urmează o încercare de a demonstra că Kievul luptă nu doar cu oamenii, ci şi cu istoria…

Ajungem, în scurt timp, la reportajul dedicat protestelor din România, tratate de RTR prin prisma „degradării UE”. Moderatorul punctează că „un alt semn al degradării UE este corupţia”. Timp de 6 minute, reporterul Anton Leadov relatează despre presupuse atacuri şi violenţe în centrul Bucureştilor. Despre proteste, Leadov spune că ar fi îndreptate împotriva guvernării care, urmând indicaţiile UE, a încercat „să descarce” penitenciarele din România. După care a ajuns, dezbrăcat de palton, doar într-o cămaşă albă (de ce, pe timp de iarnă, în februarie?), în nişte catacombe din zona Gării de Trenuri, unde a găsit un vagabond tânjind după Ceauşescu, la fel ca şi o doamnă de etnie romă, pe care a întâlnit-o în unul dintre cartierele marginale ale oraşului. Mă întrebam: câţi dintre aceştia pot fi găsiţi în Rusia? În concluzie, moderatorul programului de ştiri spune: „După cele urmărite de corespondentul nostru, pe cine ar mai putea inspira drapelul albastru, înstelat, al UE”…

Despre Rusia? Sinteza săptămânii de la RTR a găzduit un singur reportaj din Rusia, unul extrem de colorat, despre generozitatea preşedintelui Putin care, prin intermediul надальнийвосток.рф, le oferă tuturor solicitanţilor câte un hectar de Rusie în Siberia, aproape de China, acolo unde densitatea populaţiei e de 2,2 oameni la 1 km.p.. Moderatorul a anunţat cu mândrie că numărul solicitanţilor hectarelor lui Putin este în continuă creştere. Atât despre Rusia. Niciun cuvânt despre sărăcie, despre agresiune, sau despre justiţia de acolo care, mai nou, a luat o decizie prin care a îngrădit calea unui reprezentant al opoziţiei, activistul Alexei Navalnîi, de a candida, în 2018, la Preşedinţia Federaţiei Ruse.