Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Scrisoare lui Viorel Chetraru: Medicina…

Scrisoare lui Viorel Chetraru: Medicina în arest

Dle. Chetraru, m-am gândit că şi dvs., nu doar noi, ziariştii, ar trebui să cunoaşteţi percepţia publicului despre activităţile CNA în dosarul „licitaţiilor trucate” sau „dosarul medicilor”, cum i se mai spune. Este adevărat, aţi impresionat cu percheziţiile şi arestările întreprinse în ajun de Paşti, deşi despre problemele legate de licitaţiile fraudate se cunoştea de cel puţin 3 ani. Din acest motiv, este logică întrebarea cetăţenilor: de ce anume în ajun de Paşti? Vă mai amintiţi, în perioada celor 8 ani de guvernare a PCRM, CCCEC prefera să opereze arestări, reţineri, percheziţii, exact ca şi acum, vinerea, înainte de weekend, sau în ajunul unor mari sărbători. „Vinerile negre” au intrat în istoria acelei guvernări şi nu au fost uitate încă. Să vă fi „încurajat”, în preluarea acestor practici, actuala participare a PCRM la actul guvernării?

Altă întrebare care nu-i lasă în pace pe oameni e cea despre licitaţiile trucate, practicate în mai toate sferele din R. Moldova. Dle Chetraru, cred că şi dvs. cunoaşteţi că acest fenomen este extrem de răspândit la noi. Mai toate achiziţiile, de produse alimentare pentru şcoli sau grădiniţe, de produse sanitare pentru tot felul de instituţii, de lucrări de reparaţie a drumurilor sau de renovare a unor edificii, au loc prin metoda licitaţiilor trucate. Altfel, cum ar fi posibil ca firmele unor persoane cu funcţii importante în stat să câştige anual câte 80-100 astfel de licitaţii, pe fundalul unor perdanţi cronici? Uneori chiar se creează impresia că tot funcţionarii „învingători” fondează firmele perdante. Nu vreau să înţelegeţi că, dacă e atât de răspândit acest fenomen al licitaţiilor fraudate, nu ar fi trebuit să vă apucaţi de dosarul licitaţiilor trucate din medicină. Mai degrabă, ideea e că şi alte licitaţii trucate ar fi meritat, în ultimii ani, atenţia CNA, dar le-aţi tolerat, nu se ştie de ce…

De altfel, de ce nu aţi investiga cum au loc „licitaţiile” pentru suplinirea unor funcţii în cadrul CNA sau al Procuraturii Generale? De ce nu ne-aţi spune cât costă exact să fii angajat cu un salariu onorabil în cadrul instituţiei pe care o gestionaţi? Veţi reproşa că, în asemenea cazuri, statul nu e prejudiciat, cum e în cazul licitaţiilor trucate. Chiar credeţi că nişte funcţionari angajaţi contra mită nu aduc prejudicii statului, imaginii, în primul rând, după care şi altor domenii, anume ei fiind implicaţi ulterior în tot felul de scheme, inclusiv în trucarea licitaţiilor de tot felul?

Apropo, fenomenul corupţiei, pe care spuneţi că o combateţi din fruntea instituţiei pe care o gestionaţi, este atât de răspândit şi periculos, încât, acum câteva zile, Platforma Societăţii Civile „Pentru Europa”, care promovează integrarea europeană a R. Moldova, a cerut ca UE, în calitatea sa de principal donator al R. Moldova şi structură europeană interesată de stabilitate, bunăstare şi democraţie la hotarul său de est, să nu mai tolereze derapajele antieuropene şi antidemocratice ale autorităţilor; să instituie un control riguros asupra gestionării fondurilor şi granturilor europene, ca să nu permită folosirea acestora în alte scopuri decât cele prevăzute în acordurile de finanţare; să condiţioneze mai restrictiv oferirea asistenţei R. Moldova şi să stabilească condiţionalităţi foarte clare pentru Guvernul R. Moldova în ceea ce priveşte valorificarea resurselor financiare. Să nu fi cunoscut dvs. aceste subiecte înainte ca Platforma Societăţii Civile „Pentru Europa” să se adreseze Uniunii Europene?

Mai e ceva. Potrivit datelor oficiale, licitaţiile trucate în medicină ar fi prejudiciat statul de circa 30 milioane de lei. Astăzi, dosarul acestor licitaţii îi ţine în arest preventiv, în izolatorul CNA, pe 10 din cei 16 reţinuţi anterior, ceilalţi aflându-se în arest la domiciliu.

Dosarul furturilor bancare a prejudiciat statul cu 13,3 miliarde de lei. Prejudiciul e de 433 de ori mai mare decât în cazul dosarului licitaţiilor trucate. Câţi arestaţi avem în dosarul băncilor? Se spune că doi. Cine sunt? Chiar ei să fie principalii suspecţi?

În ajun de Paşti, atunci când vreo 60 de angajaţi CNA erau implicaţi în percheziţiile şi arestările doctorilor, am întâlnit oameni plângând de teamă că ar putea rămâne fără asistenţă medicală, deoarece aşa cum s-a încercat intimidarea tuturor angajaţilor breslei, R. Moldova ar putea rămâne fără doctori, iar ei, pacienţii, singuri în faţa morţii. De ce ar rămâne fără doctori? Pentru că aceştia ar prefera să ia calea numeroşilor lor colegi care astăzi, în ţări europene, sunt celebri datorită profesionismului şi bunului-simţ de care dau dovadă.

Dle Chetraru, au trecut sărbătorile. Nu credeţi că a venit timpul să recunoaşteţi că CNA, care se pretinde instituţie independentă politic, execută, lăsând „medicina în arest”, un veritabil dosar politic?