Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   „Președinții” cu abateri

„Președinții” cu abateri

Zilele acestea, s-a dat start dezbaterilor electorale. Lansarea dezbaterilor a fost tergiversată, din cauza colectării semnăturilor și înregistrării candidaţilor. Au rămas, practic, două săptămâni, iar cetăţenii au nevoie de informaţii concise și convingătoare despre candidaţi, ca să poată face o alegere.

Nu e simplu să cunoști un om în doar două săptămâni, mai ales – să cunoști un potenţial șef de stat, după ce toţi foștii președinţi au dezamăgit cetăţenii. Cea mai bună șansă să cunoști un candidat e să-l vezi într-o confruntare, într-o situaţie complexă, să-i urmărești capacităţile și calităţile, să vezi și să auzi cum gândește, cum vorbește, ce știe, ce nu cunoaște, cum se bâlbâie, cum se descurcă. Pentru că președintele e ales pentru toţi, pentru un stat întreg. Pentru un stat în cădere liberă.

Toate statele lumii au dezbateri televizate, în cadrul cărora candidaţii la funcţii importante în stat se întâlnesc, se confruntă, sunt supuși întrebărilor incomode, sunt prezentaţi publicului în condiţii de stres. Moldova are în prezent mai multe televiziuni ca oricând, dar foarte puţine dintre acestea pot găzdui dezbateri corecte. Majoritatea dintre televiziunile controlate politic nu organizează dezbateri prezidenţiale, probabil nu au capacităţi.

Luni, 17 octombrie, postul PRO TV a organizat prima rundă de dezbateri, invitând primii trei candidaţi selectaţi în baza tragerii la sorţi. Primii trei invitaţi la dezbateri erau Igor Dodon, Marian Lupu și Maia Sandu.

Marian Lupu și Igor Dodon au lipsit de la dezbateri. Ambii și-au trimis câte un reprezentant. Doar Maia Sandu a venit ea însăși. Am întrebat-o pe moderatoarea Lorena Bogza, cum s-a întâmplat că au fost anunţate niște nume, iar în studio au apărut altele. „Maia Sandu a spus din start că participă. Igor Dodon – la fel, iar staff-ul lui Marian Lupu a spus că nu se știe cu exactitate. Duminică, după-amiază, răspunsul tuturor era DA. Luni-dimineaţă ni s-a spus că nu vine Lupu, apoi am fost informaţi că, cel mai probabil, nu va veni și Dodon”.

Și postul TV7 a dat start dezbaterilor electorale. Marţi, în studio urmau să vină, potrivit listei stabilite din timp, Ana Guţu, Maia Laguta și Mihai Ghimpu. În dimineaţa zilei de marţi, Natalia Morari, moderatoarea dezbaterilor, ne-a spus că „100% au confirmat Guţu și Laguta, Ghimpu îl trimite pe Valeriu Munteanu”.

Anterior, Centrul de Investigaţii Jurnalistice a organizat dezbateri, invitând, de asemenea, candidaţii să vină câte trei pentru a discuta și a prezenta cele mai bune idei de viitor președinte. Cine credeţi că au lipsit de la dezbateri? Marian Lupu, Mihai Ghimpu, candidata lui Șor, Ina Popenco.

Lupu, Ghimpu și Dodon sunt exponenţi ai sistemului public de zeci de ani, ei s-au perindat prin Parlament și prin Guvern, prin funcţii publice, pe bani publici. Ei sunt mai îndreptăţiţi decât oricine, ba chiar obligaţi să iasă la dezbateri și să răspundă la întrebări incomode, nu organizate din timp, să spună ce au făcut, cum au făcut și ce au de gând să mai facă. Eschivarea lor de la dezbateri publice, fuga lor de jurnaliștii de investigaţie sau de moderatorii experimentaţi trebuie taxată.

În august 2016, când încă nu era anunţată oficial campania electorală, Partidul Democrat și cel al Socialiștilor împânziseră R. Moldova cu panouri publicitare, în care își promovau deja formaţiunile politice. Părea să fie o nerăbdare a liderilor acestor partide de a se lansa mai repede în electorală. Ulterior, și-au colectat și semnăturile la minut și au afișat și mai multe panouri și materiale promoţionale pe străzi, în internet, pe la televiziuni. Partidul Democrat, cel al Socialiștilor, dar și Partidul Liberal au consumat deja sume „grele” în această electorală pentru publicitate politică. Dezbaterile electorale la TV li se oferă pe gratis, sunt dezbateri organizate profesionist, corect, la ore de maximă audienţă, la posturi TV cu acoperire naţională, cu timpi și șanse egale pentru fiecare candidat. E tocmai posibilitatea lor să iasă în faţă și să demonstreze că sunt buni, cei mai buni și mai merituoși. De ce ignoră această șansă?

Ei vor să fie președinţii tuturor, dar aleg să meargă doar acolo unde nu există competiţie, unde se cântă solo și se bate din palme organizat. Alegătorilor, însă, le place să vizioneze lupte corp la corp și să aleagă învingătorul pe ring, ei vor să vadă dezbateri, nu reprezentanţi ai unor candidaţi cu abateri.