Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Preşedinţi la început de an…

Preşedinţi la început de an nou

Cu sau fără prea multe împuterniciri oficiale, şefii de state sunt persoanele la care cetăţenii, săraci sau bogaţi, fericiţi sau nefericiţi, optimişti sau disperaţi, îşi îndreaptă neapărat privirile, indiferent de gradul împuternicirilor, chiar dacă ei, personal, nu au participat neapărat la alegerea acestora în înalta funcţie din stat.
La acest început de an, deşi s-au adunat foarte multe de făcut, prin faţa noastră se perindă mai mulţi preşedinţi, fiecare cu felul său de a fi, cu stilul şi cu dedicaţia sa, manifestată în serviciul cetăţenilor.

Ieri, bunăoară, am urmărit discursul de adio, adresat poporului american de către Barack Obama. O lume a văzut ochii înlăcrimaţi ai acestui om puternic, atunci când, cu recunoştinţă şi duioşie, i-a adresat cuvinte de mulţumire soţiei sale, Michelle, numind-o cea mai bună prietenă a sa. Aşa, puternic cum e, nu s-a ruşinat să vorbească despre sacrificiile făcute de soţia şi de fiicele sale, în cei opt ani de viaţă la Casa Albă. Era sentimental şi sensibil. Tot ieri, văzusem o ştire că, înainte de procedura de învestire a noului preşedinte al SUA, cei doi, fostul şi nou alesul, vor servi împreună o cafea…

Mai aproape de noi, în România, preşedintele Klaus Iohannis, a semnat, pe 4 ianuarie, decretul pentru numirea noului Guvern al României, după care şi câteva decrete de numire în funcţii a unor procurori. A avut şi alte activităţi, prin care a încurajat activitatea noului Consiliu Superior al Magistraturii, explicându-le celor prezenţi la eveniment că „o democraţie puternică, fără stat de drept, fără justiţie independentă, nu există”.

Tot alături, în Ucraina, la început de an, preşedintele Petro Porosenko, a semnat un decret care poate deveni istoric, despre crearea Consiliului Suprem de Justiţie. Această instituţie, potrivit şefului statului ucrainean, „elimină cu desăvârşire componenta politică în justiţie, în special, mecanismele de numire, transfer, eliberare din funcţie a judecătorilor, acordarea consimţământului pentru reţinerea sau arestarea unui judecător”. Potrivit lui Poroşenko, acest consiliu le va asigura cetăţenilor Ucrainei dreptul la justiţie, dreptul la un proces echitabil.

Şi noi avem preşedinte. Unul nou, care zicea că va fi altfel, că nu va prelua din greşelile precedenţilor, respectând cetăţenii, mulţi dintre care i-au acordat voturile. Unul dintre primele evenimente produse cu participarea noului şef de stat a impresionat cu-adevărat publicul. Nimeni nu se aştepta că Igor Dodon, oferind primele distincţii de stat, nu va da prioritate susţinătorilor săi din partid, mulţi dintre care i-au devenit consilieri. A fost, însă, altfel. Dodon a decorat câteva mame care au născut şi cresc mulţi copii. Aceste femei, copiii lor, cu care veniseră la eveniment, nu şi-ar fi imaginat vreodată, nici în cele mai senine vise, să ajungă la Preşedinţie, pentru a fi decorate. Ce fac aceste familii cu decoraţiile şi cum s-a schimbat viaţa lor după asta, e alt subiect, la care vom reveni.

După acest eveniment impresionant toate cele desfăşurate ulterior au demonstrat doar ostilitatea şi rea-voinţa preşedintelui. Sechestrarea drapelelor UE, aruncarea limbii române „la coş” de pe siteul oficial al Preşedinţiei, retragerea cetăţeniei fostului preşedinte al României, Traian Băsescu şi, în final, apropiata sa vizită la Moscova, pe care o va întreprinde după o vacanţă spectaculoasă, neruşinat de luxoasă, petrecută la Soci, Federaţia Rusă.

Toate argumentele aduse de Dodon în decretul privind retragerea cetăţeniei lui Traian Băsescu par nişte născoceli atâta timp cât nu sunt prezentate datele concrete ale problemei. Care instituţii ale statului R. Moldova au avizat negativ solicitarea de acordare a cetăţeniei lui Băsescu? SIS? MAI? Ieri am încercat să aflăm aceste detalii la Preşedinţia R. Moldova, dar – fără succes. S-ar putea ca pârtia de la Soci să fie captivantă şi pentru alţi angajaţi. Despre cauzele penale în care ar fi cercetat Traian Băsescu în România… Atâta timp cât nu există sancţiuni, putem vorbi de interzicerea acordării cetăţeniei R. Moldova unui cetăţean român?

Dacă am ajuns aici, când oare preşedintele Dodon se va preocupa de retragerea cetăţeniei R. Moldova, acordată mai multor infractori cu cetăţenie rusă?