Principală  —  Ediţia PRINT   —   Libera exprimare asigură idei mai…

Libera exprimare asigură idei mai bune

Libertatea presei sărbătorește 250 de ani în Suedia și Finlanda

La 2 decembrie, Finlanda și Suedia sărbătoresc 250 de ani de libertate a presei. Pe această dată în 1766, Riksdag (Parlamentul Suedez) a adoptat Legea cu privire la libertatea presei, primul act legislativ de acest fel în lume. De fapt, acesta a fost adoptat înainte de Declarația de Independență a Statelor Unite și Revoluția Franceză. 

Prin această lege a fost abolită cenzura în presa scrisă și a fost securizat dreptul publicului de a avea acces la documentele oficiale și de a participa în dezbaterile politice din Suedia și Finlanda, care pe atunci formau un singur stat. Legea cu privire la libertatea presei a fost instrumentală pentru dezvoltarea statelor noastre moderne.

Legea cu privire la libertatea presei s-a signe-burgstallerbazat pe principiile formulate în Epoca Iluminismului din secolul al XVIII-lea din Europa. Oamenii au drepturi specifice, iar Statul are responsabilitatea și obligația de a proteja aceste drepturi. Scopul Legii a fost consolidarea influenței cetățenilor.

Libertatea presei și libertatea de exprimare au servit binelui Suediei și Finlandei. Libertatea de exprimare nu este doar o precondiție pentru democrație, aceasta este și un garant al dezvoltării societății. Fluxul liber de idei și opinii, precum și dezbaterea și examinarea critică, creează o abundență de idei și încurajează inovațiile.

Datorită principiului accesului public la documentele oficiale, cetățenii finlandezi și suedezi au dreptul să exercite controlul asupra statului. În acest fel, persoanele fizice și jurnaliștii pot controla structurile de forță și politicienii, aleși prin vot popular. Pentru noi, acest principiu – central în sistemul nostru legal – au asigurat un nivel mic de corupție și un nivel mare de încredere în instituțiile noastre democratice. Fără îndoială, societatea noastră deschisă a pus bazele unei creșteri economice și a prosperității pentru ambele țări.

Timp de câțiva ani, Finlanda și Suedia au fost printre primele state în Indicele Mondial al Libertății Presei, lansat de organizația Reporteri Fără Frontiere. A fost securizat accesul la informațiile prestate de autoritățile publice. Există un nivel înalt al protecției sursei jurnaliștilor. Sunt conexiuni rapide de internet pentru susținerea cetățenilor în accesarea informațiilor. Iar nivelul înalt de învățământ comprehensiv și rețeaua de biblioteci publice promovează competențele mediatice.

În timp ce noi sărbătorim libertatea de exprimare, din păcate, observăm că drepturile și libertățile fundamentale sunt încălcate în lume. În multe locuri observăm că spațiul democratic al apărătorilor drepturilor omului, formatorilor de opinie, jurnaliștilor și blogger-ilor se reduce. Este important să fie oprită această tendință.

În Republica Moldova vedem o situație finnish-ambcontradictorie: pe de o parte, există un fond diversificat de media cu un număr mare de jurnaliști profesioniști și talentați care transmit pe o multitudine de platforme media ceea ce au văzut și au descoperit. Accesul la internet și numărul de canale media pe internet sunt impresionante.

Pe de altă parte, Republica Moldova pierde poziția în Indicatorul Mondial al Libertății Presei, care a scăzut în ultimii doi ani. Această tendință este cauzată de un șir de probleme. Acestea includ: concentrarea și lipsa transparenței proprietarilor instituțiilor mass-media, lipsa de independență editorială a unor canale mediatice, dificultatea practică de evaluare a informațiilor (în special din partea instituțiilor publice), precum și cadrul legal ce nu corespunde totalmente standardelor și recomandărilor internaționale.

În Obiectivele Globale de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite și Agenda 2030, una din ținte, 16.10, îndeamnă statele să „Asigure accesul publicului la informații și să protejeze libertățile fundamentale, în conformitate cu legislația națională și acordurile internaționale”. Considerăm că aceasta este o țintă foarte importantă de atins în eforturile de dezvoltare durabilă globală.

Aniversarea de 250 de ani a Legii cu privire la Libertatea Presei în Suedia și Finlanda ne reamintește despre drumul lung pe care l-am parcurs pentru a promova libertatea de exprimare. Exprimarea liberă este un principiu care nici o dată nu trebuie tratat drept sigur, ci trebuie întotdeauna apărat. Guvernele suedez și cel finlandez s-au angajat să colaboreze și mai strâns între ele și cu alte state, cu reprezentanții mass-media și societatea civilă, pentru a răspândi libertatea exprimării în lume.

Susținerea valorilor și libertăților democratice într-o societate deschisă înseamnă să joci pe partea câștigătoare. Libertatea presei, libertatea de exprimare și accesul la informații merită să fie sărbătorite – și merită să continuăm lupta pentru ea în fiecare zi!