Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Filip şi Plahotniuc nu se…

Filip şi Plahotniuc nu se aud?

La momentul în care se va anunța ”mobilizarea”, toți ”aleșii Moscovei” vor da busna în stradă și vor merge la ”revoluția crizantemelor”, anunțată de Usatii. Numai că nu e clar, crizantemele vor fi naturale, că și pe 20 ianuarie la parlament s-a mers cu lozinci, dar până la urmă s-a acționat cu răngi de metal…

La începutul săptămânii trecute, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko declara într-o conferință de presă la Berlin că Rusia se pregăteşte de un război deschis împotriva Ucrainei. „Ameninţările sunt în creştere faţă de anul trecut. La cei circa 8000 de militari, dislocați în regiunea Donbas, Rusia a concentrat la frontieră noi trupe, echipate de luptă”, anunţa Poroşenko. ”Situaţia este cu atât mai gravă, – avertiza liderul de la Kiev, cu cât acest război vizează nu doar securitatea Ucrainei”. La câteva zile distanţă, presa franceză, scria – deja cu referire la R. Moldova, că avem șansele să repetăm soarta Ucrainei. „R. Moldova este următoarea ţintă a lui Putin, după Georgia şi Ucraina”, anunţa într-una din emisiunile sale postul francez de televiziune Canal+. Emisiunea viza cazul violenţelor de la parlament din 20 ianuarie. Potrivit autorilor, evenimentul de la Chișinău le-a amintit de conflictul din Ucraina, care a început cu confruntări stradale, dar s-a transformat într-un adevărat război. Suspiciunile că s-ar putea repeta cazul Ucrainei sunt cu atât mai mari, cu cât ”marea majoritate a protestatarilor, – spun autorii emisiunii, erau pro-ruşi” şi nu ascundeau faptul că şi-ar dori ”un Putin preşedinte în R. Moldova”. ”R. Moldova ar putea deveni scena următorului război din Europa”, sugerează Canal+.

Usatîi în apărarea ”Tuman”-ului

Tot săptămâna trecută, în presa de la Chişinău au apărut mai multe informaţii despre o nouă operaţiune specială a serviciilor secrete ruse în Moldova, ”Tuman” (Ceaţa). Potrivit unor ”acte și scheme”, ajunse în presă (Realitatea-TV), Rusia a construit în stânga Nistrului un orășel militar de ultimă gnerație, echipat cu depozite, poligoane de antrenament, cazarme pentru un contingenmt suplimentar de trupe, puncte de supraveghere și un aerodrom militar pentru tot genul de avioane de luptă, inclusiv aparate de mare tonaj. Pentru ce? Evident că nu pentru muzeu. Potrivit surselor, darea în explotare a ”orășelului” i-a fost raportată președintelui Putin în ședința Consiliului Suprem de Securitate din 22 ianuarie, iar pe 2 februarie, în stânga Nistrului au fost lansate aplicații militare cu implicarea unităților de tehnică blindată. În aceeași ședință a Consiliul de Securitate a fost discutată, potrivit postului Realitatea-TV și situația din R. Moldova, inclusiv ”mersul protestelor”, în care Igor Dodon și Renato Usatîi ar avea misiunea, coordonată de Moscova, de a radicaliza protestele, a destabiliza situația și a provoca, cu orice preț, alegeri anticipate, schimbarea regimului de guvernare la Chișinău și a curului geostrategic al R. Moldova. Deși era din nou plecat la Moscova, Usatîi a respins acuzațiile că ar fi ”omul Moscovei” și a calificat drept „aberaţii” informațiile vizavi de operațiunea ”Tuman”. Curios ca acest lucru l-a făcut Usatii si nu ambasada rusă in R. Moldova, deși Rusia e vizată direct la nivelul instituției prezidențiale. Sau poate Usatii are împuterniciri mai speciale decât ambasadorul Muchametsin? Poate e purtatorul de cuvant al lui Putin in R. Moldova sau un al doilea Rogozin?. Vedeți, cât e de simplu să faci politică, ”cu orice preț”, în R. Moldova și chiar să bagi lumea în foc, când casa, masa, muierile, afacerile, toate sunt în Rusia. ”Ai urcat în avion”, – vorba lui Voronin și ”ai fugit la Moscova”.

Revoluția crizantemelor

Indiferent, însă, cine este și ce zice Usatîi, Transnistria rămâne o mare cumpănă pentru R. Moldova. Dacă Rusia nu are gând de război, de ce se opune să-și retragă trupele și munițiile de la Nistru? Iar dacă le ține înseamnă că are planuri. Altfel, la ce bun ar ierosi în Transnistria ”NZ”-urile (rezervele alimentare) ale armatei ruse?. La fel e și cu ”trupele civile”, întreținute de Rusia pe stânga sau dreapta Nistrului. Numai organizații neguvernamntale peste 40. Plus partide politice, plus agenți sub acoperire în afaceri, știință, educație, administrație, economie și diplomație. La momentul în care se va anunța ”mobilizarea”, toți vor da busna în stradă și vor merge la ”revoluția crizantemelor”, anunțată de Usatii. Numai că nu e clar, crizantemele vor fi naturale, că și pe 20 ianuarie la parlament s-a mers cu lozinci, dar până la urmă s-a acționat cu răngi de metal. Faptul că Rusia vrea să se revanșeze în spațiul ex-sovitic nu mai e o noutate. Ambițiile Rusiei s-au amplificat și mai mult după ocupatea Crimeii și a Donbasului. ”Rusia a devenit o amenințare pentru tot estul Europei”, recunosc până și oficialii NATO. Pitun – tot ce-i posibil, pretinde să-și încheie cel de-al treilea mandat cu ”refacerea URSS” – un vis mai vechi, infiferent pe ce cale ar face-o: revoluții, lovituri de stat, maidane, intervenție armată…

Mai răi decât rușii

Despre faptul că protestele de la Chișinău ar implica riscul unui maidan ucrainesc s-a scris și până acuma. Și declarații, la cele mai înalte niveluri politice și diplomatice s-au făcut destule, inclusiv din afara Chișinăului. Și cu toate astea, riscurile rămân, deși ”toți văd și înțeleg acest lucru… Bruxelles-ul vede că aceste acţiuni nu vin din interior. Ordinele vin din exteriorul ţării” declara acum două zile M. Lupu de la PD. Ieri, aflat într-o vizită oficilă în Suedia, șeful Legislativului, A. Candu declara cu titlu de știri în presă că ”R. Moldova are nevoie de stabilitate”. Iar cu o zi mai înainte, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), după promisiunea premierului P. Filip că în 30 de zile ne așteaptă reforme serioase, îl reconfirma (cu 9 voturi din 10, inclusiv votul ministrului Justiției și a procurorului general) pe Mihai Poalelungi în funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție, deși pe durata primului mandat acesta a fost implicat într-un șir de dosare scandaloase. Și asta în condițiile în care mai multe ONG au protestat în sala de ședințe și au cerut CSM un vot neclientelar și neangajat politic (Poalelungi fiind din suita lui Plahotniuc”). Păi dacă se vrea stabilitate, de ce se calcă în străchini? Sau Filip, Candu, Lupu și Plahotniuc nu se aud între ei?

Faptul că Rusia vrea război în R. Moldova este clar și explicabil, într-un fel. Mai grav e că nici la Chișinău nu se vrea pace. Și atunci, cine-i mai rău?