Dosar de omor în cazul Gabrielei Patrașcu

Tânăra de la Medicină, dispărută pe 11 ianuarie și găsită moartă peste 10 zile, în Codrii Orheiului, voia să trăiască. În decembrie, cu ceva timp înainte de dispariție, pe o rețea de socializare, Gabriela postase o poză făcută într-un amurg, la marginea unui câmp înflorit, scriind: „Dor de vară”. La 20 decembrie, și-a schimbat poza de profil, postând una tot cu dor de vară. Câteva zile mai târziu, distribuia informații despre un concurs în cadrul căruia oricine putea primi o carte („Dragostea durează trei ani”, „De vorbă cu Emma”) sau o sticlă de Purcari.

Gabriela a dispărut într-o zi de luni, 11 ianuarie, iar căutările oficiale ale tinerei au început mult mai târziu. Până atunci, zile în șir, doar familia și prietenii erau în alertă. De fapt, exact așa se întâmplă de fiecare dată când cei apropiați încearcă să mobilizeze poliția în legătură cu dispariția unui om. Indiferent de situație, cererile sunt recepționate doar dacă, timp de trei zile, cel dispărut nu revine. Dar câte se pot întâmpla în trei zile cu un bolnav, cu un disperat, cu o persoană aflată în stare depresivă, dar mai ales cu o persoană sechestrată de răuvoitori?

În cele 10 zile și nopți cât a lipsit Gabriela, timp în care părinții și prietenii au răscolit câteva parcuri din Chișinău și au postat mai multe anunțuri pe rețele de socializare, descoperisem un mesaj rămas necontrazis. Cineva scria cu amărăciune: „Dacă ar fi dispărut copilul vreunui demnitar, sau al unei persoane cu bani, căutările ar fi început imediat. Dacă dispare un oarecare, cine, decât părinții, îl mai caută, îl mai așteaptă?”. Poate contrazice astăzi, cineva, acest mesaj? Poate spune vreun demnitar că ar fi neadevărat? Nu cred că cel care a scris s-o fi gândit cu răutate la vreun eventual demnitar sau copil de demnitar dat dispărut. Mai degrabă el a vrut să spună că oricine în acest stat ar trebui să beneficieze de tratamente egale, să profite de aceleași resurse, în astfel de circumstanțe.

Dacă Gabriela a vrut să trăiască, dacă aștepta cu dor vara, dacă era o studentă bună la Medicină, de ce nu mai e în viață? Abia în ziua în care a fost găsită moartă, în internet au apărut câteva capturi de pe camerele de supraveghere, în care Gabriela mergea prin oraș, probabil pe la Buiucani. Dacă asemenea capturi ar fi fost făcute publice imediat după dispariția suspectă a fetei, poate lucrurile nu ar fi avansat atât de tragic. S-ar putea că sunt mai multe imagini, s-ar putea că, în unele dintre acestea, Gabriela e însoțită de cineva. S-ar putea că, pe aceeași cale, ar fi fost posibil să se afle cum anume și când a ajuns în Codrii Orheiului. Singură sau forțată de cineva?

Când a fost descoperit cadavrul, tatăl Gabrielei a adresat o întrebare surprinzătoare, pe fundalul versiunii de suicid, vehiculată de poliție: Cum s-ar fi putut urca atât de sus? Ieri, l-am întrebat cât de înaltă era creanga acelui copac.

„Vreo 4 metri înălțime”, ne-a spus bărbatul îndurerat. Gabriela avea 1,6 metri înălțime.

Nu știu dacă a auzit cineva această întrebare, extrem de logică, a unui părinte mut de durere. Poate că da. Ieri, dl Patrașcu ne-a spus că, totuși, poliția încearcă să examineze și versiunea unui omor, nu doar cea de suicid.

De altfel, singurul argument al anchetatorilor, legat de un posibil suicid al Gabrielei, era un citat, mediatizat de studentă pe rețelele de socializare:

„Nu ştiu dacă aţi trăit vreodată o asemenea stare. Nu eşti nici mort, nici viu. Te simţi ca un foc care abia mai pâlpâie, gata să se stingă. Stai cu ochii deschişi, te uiţi într-un punct fix, dar nu vezi nimic. Şi nici nu te gândeşti la nimic decât la propria ta oboseală de a trăi şi de a muri. Răstignit undeva între viaţă şi moarte, nu eşti bun pentru niciuna dintre ele. Parcă pluteşti în derivă şi aştepţi să fii aruncat pe un mal, ori al vieţii, ori al morţii, ţi-e egal”.

Anchetatorii au crezut că ea l-a scris, că ar fi un fel de „bilet” de adio. Au citit și nu și-au mai pus întrebări. De altfel, domnilor anchetatori, e un fragment dintr-un eseu de-al lui Octavian Paler, devenit viral în internet. Da, e despre viață și moarte, dar nu și despre suicid.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. tarasov ion

  Un om de 1,60 nu poate sa-si puna o franghie la 4 m singur,decat cu scara sau ajutat de cineva,iar acel cineva este criminalul pe care se pare ca nimeni nu vrea sa-l gaseasca,dar la morga nu s-au vazut alte urme sau ce a mancat sau analiza ficatului pt,a vedea daca avea alcool sau droguri,dar a facut politia sau procuratura asa ceva?E usor sa spui s-a sinucis,dar cei 4m contrazic ideea TOTAL,asa cred eu pe logica si pe omenie,,,

 2. Ciubotaru Svetlana

  In plus la toate, miinile fetei erau ridicate, ochelarii pe ochi, un om
  cind isi pune capat zilelor sarind din copac(ceea ce e absurd sa te
  ridici la 4 m ) ochelarii ar fi cazut, coloana vertebrala s-ar fi
  intins, rupt sau ceva de genul acesta, medicul legist a constatat ca
  coloana vertebrala nu era nici rupta nici intinsa. Si sarind din copac,
  dindu-ti rasuflarea miinile sunt lasate in jos, e normal. Gabi nu putea
  face una ca asta, ea a fost omorita apoi agatata de copac. Aici sunt
  multe semne de intrebare, multe nu se leaga. De ce nu au luat amprentele
  de pe geanta fetei si telefonul mobil? Cred ca Politia nu ia in calcul multe lucruri,
  sau nu vrea sa ia vrind mai repede sa inchida dosarul, nu se gindesc ca vor mai fi
  victime, ca vor mai fi parinti indurerati si disperati. Cum lucreaza
  Politia , oameni buni?! Ca ne este frica de copiii nostri!

 3. Rina Bors

  Doamne fereste sa-ti ieie cineva zilele!!! Si politia noastra nu lucreaza deloc… Doar k akuma sunt din ce in ce m multe cazuri kind ucigasii askund crima prin “strangulare”, ca sa creada toti cai sinuicid. Si nu poti avea incredere delok in politie. Fratele meu la fel a fost ucis apoi la aninat pe copak ca s creada toti kai sinuicid. Sunt deja 6 luni si totusi nu mai sunt arestati ucigasii, kiar daka toata lumea ii kunoaste. Chiar comisarul Reaboi de la Riscani, a askuns o kartela telefonica a fratelui, tot politia a sters apelurile toate, istoria kum intri pe internet de pe mobilul fratelui decedat. A askuns si inregistrarile video de la un magazin unde era ku prietenii lui ku kiteva ore inainte de a fi ucis. Toate aste inkalkari au fost fakute de mina POLITIEI Riscani (comisarul Reaboi si bine-cunoskutu REGE pe fals in dokumente ofiter de urm. penala Guznac…

  Asa k oameni buni, kiar daka pe telef au fost accesate pagini de internet, cereti de la orange sau Mdcell s va arate numerele sunate, si mai cereti expertiza inko data caci cine stie ce sa intimplat ku adevarat….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *