De gardă în 2016? Pentru ce?

Acesta este ultimul număr al Ziarului de Gardă din acest an. E al 13-lea an de când există Ziarul de Gardă și niciunul nu a fost ușor. Ba chiar unii ani au fost complicați de-a binelea, cu multe obstacole, cu procese judiciare, cu amenințări, cu dureri de cap, cu dezamăgiri. Dar niciodată nu au fost suficiente probleme ca să ne permitem să ne oprim.

Nici acest an, 2016, nu a fost simplu. Ne-a nemulțumit foarte mult faptul că instituțiile statului nu au oferit informația de care am avut nevoie, că ne-au luat și mii de lei pentru accesul la informație, că am avut câteva dosare complicate în instanță, că autoritățile statului nu au răspuns la cererile organizațiilor de media să discute despre politicile de dezvoltare a presei independente și că au ignorat, în fond, să reacționeze la majoritatea investigațiilor jurnalistice din R. Moldova. Dar aceste și multe alte dificultăți nu înseamnă decât un mare imbold să mergem înainte.

ZdG va continua să apară în 2017 datorită câtorva factori: pentru că jurnaliștii de investigație se simt interesați să facă mai multe anchete reportericești atunci când nivelul corupției și al acțiunilor obscure ale puterii sunt în creștere, atunci când drepturile omului se încalcă și atunci când e mai mult jurnalism controlat politic decât jurnalism politic.

ZdG va apărea la anul pentru că e creat de o echipă de reporteri tineri, care țin mult la jurnalismul de calitate și care nu renunță la ceea ce le place să facă, chiar dacă e complicat.

Dar principalul, avem cititori, avem o comunitate minunată de abonați la ZdG, care solicită, urmăresc și consumă ZdG. Ne bucurăm enorm că și la anul vom fi împreună. Deși nu cunoaștem cifrele definitive despre tiraj, este deja cunoscut faptul că există câteva mii de persoane care au abonat ZdG pentru anul viitor. Aceasta este prima garanție că ZdG va continua.

La anul avem mult de lucru. Republica Moldova rămâne printre cele mai corupte din regiune, calitatea vieții nu se îmbunătățește, miliardul nu a fost găsit. Vom lucra asupra tuturor acestor probleme, dar vom continua să căutăm și vești bune, oameni deosebiți, să venim cu idei speciale, activități noi care merită să fie cunoscute și care vor aduce curaj, interes, pasiune pentru dezvoltare și tendințe de schimbare în R. Moldova.

În primul număr al anului viitor vom publica, ca de obicei, raportul de activitate al ZdG pentru anul 2016, cu toate câte am reușit să le facem. Vom publica și date despre persoanele, organizațiile și proiectele care au făcut ZdG posibil. Vom publica și un plan de lucru pentru anul 2017 și vom aduce câteva schimbări interesante în ZdG.

Vă așteptăm să ne reîntâlnim în 2017, mai mulți și mai informați. La mulți ani!


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *