Atac asupra numerarului

În timp ce la noi a avut loc „furtul secolului”, adică furtul miliardului, dar şi multe alte scurgeri din sistemele bancar şi de stat, resimţite atât de dureros, în restul lumii se pregăteşte furtul mileniului. În ultimele decenii, pas cu pas, se înaintează spre abolirea banilor reali şi substituirea lor cu bani electronici.

Scopurile invocate, ca de obicei, de către politicieni şi „lideri de opinie” sunt, desigur, nobile. Numerarul ar fi „demodat”, ar fi în folosul forţelor tenebre din societate: terorişti, spălători de bani, traficanţi de droguri, dar şi cei care muncesc „la negru”. Mai mult decât atât, un sistem care operează doar cu bani electronici ar uşura băncilor centrale „gestionarea” masei monetare, injectarea „lichidităţii” în sistem (vasăzică, crearea de bani noi din aer).

Pentru mulţi dintre noi, aşa ceva sună a ”teorie conspiraţionistă”. Bineînţeles, ultimul termen este folosit inflaţionist pentru aproape orice manifestare de scepticism faţă de ”bunele intenţii” ale claselor de la guvernare. Noi ştim doar cât de altruişti, devotaţi binelui comun sunt acestea!

Dar să examinăm faptele devenite realitate. În multe ţări deja s-au introdus limite maxime pentru folosirea numerarului. Astfel, plăţile ”cash” cu sume mai mari devin ilegale. Conform revistei germane ”Focus”, doar Germania, Islanda, Cipru, Lituania, Letonia, Slovenia şi Austria nu ar avea astfel de limite. În Italia nu se permit plăţi în numerar începând cu 3000 de euro; amenzile pentru nerespectare pornesc şi ele de la 3000 de euro. În Franţa, limita este deja de 1000 de euro la vânzări oficiale. În schimb, în Polonia şi Croaţia, limita este comparativ înaltă, de 15 000 de euro.

Aceste tendinţe ar trebui să ne facă suspicioşi. Argumentul antiterorist pare foarte ipocrit, atunci când, pe de o parte, se promovează imigrarea în masă, fără controale, a milioane de persoane, printre care, potrivit chiar unor surse oficiale ale serviciilor secrete din SUA, foarte probabil, se află şi actuali şi potenţiali terorişti-islamişti, iar pe de altă parte, întreaga populaţie UE devine suspectă în mod generalizat şi este lezată în drepturile sale economice.

În afară de aceasta, confiscarea banilor privaţi pentru a salva băncile în timpul crizei din Cipru din 2012—2013 sau confiscarea aurului cetăţenilor în SUA în 1933 sub preşedintele Roosevelt (dar nu numai) oferă un indiciu că autorităţile au puţine scrupule în a deposeda populaţia de rând de economiile ei. În cazul în care deţinerea de bani în numerar se interzice sau, cel puţin, se îngreunează, se deschid toate porţile pentru abuz. Un sistem complet electronic ar fi, desigur, un vis pentru elitele actuale de la noi. Dacă până acum era necesar de a sparge case private, într-un viitor care, sper, poate fi evitat totuşi prin rezistenţă civică, averea populaţiei va fi accesibilă la distanţă de un singur click. Iar oponenţilor politici pur şi simplu li se vor bloca conturile şi, gata, reţeta perfectă pentru noul totalitarism – şi de această dată, ca şi în URSS, în numele tehnocraţilor şi al „progresului”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *