Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   7 aprilie a murit

7 aprilie a murit

Pe 7 aprilie 2015, am participat la funeraliile zilei de 7 aprilie 2009. Deși au trecut doar 6 ani de la evenimentele pe care mulți le-au crezut „revoluție”, aceasta a murit alaltăieri, la vârsta copilăriei fragile. Știți câtă tristețe adună moartea unui copil de 6 ani? Știți câte gânduri macină participanții la aceste evenimente funebre? Oamenii plâng și nu pot înțelege de ce un copil de doar 6 ani nu a mai avut parte de viață, apoi se liniștesc, spunând că Dumnezeu îi ia la El pe cei mai buni, mai speciali, mai demni…

Acum 6 ani, niciun participant la protestele din PMAN nu ar fi admis, probabil, moartea prematură a „revoluției”, dar iată că, pe 7 aprilie 2015, aceasta, atât de tânără, de fapt, copil încă, a fost înmormântată, la funeralii participând doar un cerc restrâns de persoane. Și nu pentru că era frig, vânt, ploaie, un fel de iarnă întârziată, ci pentru că, din voia celor care au inițiat-o și au susținut-o altădată, aceasta trebuia omorâtă, așa cum au fost lichidați cei câțiva tineri, cărora nici până astăzi, peste 6 ani, nimeni nu le-a făcut dreptate.

Pe 7 aprilie, părinții lui Valeriu Boboc, omorât în PMAN în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, și un grup de tineri au dat curs unei informații distribuite de Primăria municipiului Chişinău, potrivit căreia, marţi, 7 aprilie 2015, în PMAN s-ar desfășura acţiunea „Flacăra libertăţii”. „Manifestarea va începe la ora 18.00 şi se va desfăşura la locul unde a fost omorât tânărul Valeriu Boboc, în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009”, se spune în comunicat. La 18.00, în PMAN îngheța mama lui Valeriu, Ala Boboc, câțiva reporteri, dar și câțiva tineri, vreo 10, care, probabil, o fi participat la protestele de acum 6 ani. Tristețea din PMAN era amplificată de muzica lui Ion Aldea Teodorovici care, tot pe 7 aprilie 2015, ar fi împlinit 61 de ani, dacă nu ar fi fost omorât, împreună cu Doina, într-un suspect accident rutier.

Deși Primăria Chișinău a anunțat evenimentul, nici primarul, nici alți funcționari municipali, dar nici reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale sau ai unor partide, ajunse la guvernare în urma evenimentelor din aprilie 2009, nu au ajuns în acea seară în PMAN. De altfel, în aceeași zi, mai devreme, la Palatul Republicii, se adunase o sală arhiplină de deputați, miniștri și ONG-iști, în cadrul conferinței anuale „Cooperarea dintre Parlament şi societatea civilă”. Cei convocați nu au rostit niciun cuvânt despre 7 aprilie 2009 și nicio floare nu au lăsat ulterior în PMAN – locul în care, în 2009, sute de tineri și-au sacrificat sănătatea și viața. O fi obosit lumea de amintiri?

Ceremonia funebră a zilei de 7 aprilie 2009 a avut loc într-o atmosferă extrem de tristă. Cei puțini, adunați în PMAN, erau cuprinși de nedumerire. Ei își ascundeau privirile de părinții lui Valeriu Boboc și parcă făceau asta în locul celor care au pentru ce își ascunde ochii.