Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Tot Europa, numai că de…

Tot Europa, numai că de „(Afacerea) Est”

– Cum trăim azi?
– Rău.
– Cum vom trăi mâine?
– Și mai rău.

Aici e răspunsul la întrebarea despre ce încearcă să facă cei din „Afacerea Est”: să se descurce cu viața lor. Astfel, filmul spune povestea unei prietenii între Pedro, plin de idei și vorbe de duh (Ion Sabdaru), și Marian (Constantin Pușcașu), plin de principii și dorința de a se căsători cu Veronica. Cei doi, după un pahar de vorbă, decid să pună pe roate o afacere: să vândă un vagon de potcoave.

„Moralitatea strică sănătatea”

Lucrurile degenerează. Și cum adesea nimic nu e mai comic decât realitatea, se întâmplă ca cei doi să tot dea peste tot felul de situații cel puțin ciudate, de-a lungul poveștii. Vreau să spun – nu prea aveți cum să explicați polițiștilor că ați fost jefuiți de un tip care fuma în tren fiind în mănuși, cu căciulă pe ochi și cu nasul prins în clește, nu?

Și apoi, dacă aveți prin preajmă un copil sau un prieten care e încă copil și găsește rime la orice frază, gen „de ce eu?/- Pentru că n-ai nică-n portmoneu”, o să vă regăsiți cu siguranță în niște momente din film. Pe de altă parte, dacă sunteți din cei cu principii și valori, tot n-o să rămâneți chiar cu buza umflată, pentru că, se știe, dacă te legi cu cine trebuie, ajungi să guști, până la urmă, din ce trebuie. De exemplu, să „bei” vodkă cu ochii. Din pipetă! De ce? Pentru că „moralitatea strică sănătatea”.

Multă R. Moldova

„Afacerea Est” este un film absolut autentic, viu și spontan. Și e, mai ales, inteligent – că după cum spune proverbul, numai proștii n-au umor. Aș vrea să trec peste politică, dar mă tot gândesc la felul în care acei oportuniști de genul lui Pedro din film ajung deputați și oameni de afaceri. Dacă cunoașteți viața politică din R. Moldova, la un moment dat, cu siguranță îl veți asocia pe acest Pedro cu un anume Vlad. Trecând peste asta, filmul este o oglindă. Și reușește să fie chiar o oglindă frumoasă și tristă, în același timp, a ceea ce suntem, pentru că în „Afacerea Est”, pe lângă businessmani, apar politicieni, prostituate, țărani, polițiști, găini răcite, o iubită căreia i se mai spune Barcelona, niște georgieni și… multă R. Moldova, deși totul s-a filmat în România.

Filmul este o coproducție Romănia-Moldova-Lituania, premiera internațională a acestuia a avut loc la Tallinn, în cadrul festivalului Black Nights Film Festival, unde a câștigat două trofee: Premiul Pentru Cel Mai Bun Scenariu – acordat lui Igor Cobileanski, iar actorii Ion Sapdaru şi Constantin Puşcaşu au împărțit distincţia pentru Cel Mai Bun Actor. „Afacerea Est” a fost selectat la Cairo Film Festival și recent la LET‘S CEE Film Festival.

Apreciată de The Hollywood Reporter ca fiind „fun and fascinating”, comedia în regia lui Igor Cobileanski este primul road movie moldovenesc. „E o istorie inspirată din realitățile anilor ‘90, scenariul a fost scris încă acum 10 ani. Realizarea unui proiect cinematografic e un proces destul de complex și în medie durează 3-5 ani, iar uneori și mai mult. Dar efortul se merită, iată că filmul e realizat, și pare a fi unul de succes”, susține coproducătoarea Valentina Iusuphodjaev.