Principală  —  Pamflet   —   Harbuji muraţi, fasole, ziare şi…

Harbuji muraţi, fasole, ziare şi concerte cu Stas Mihailov, ca bonusuri electorale

493-batraniIeri, la Piaţa agricolă din Chişinău, lumea a vorbit despre promisiunile electorale făcute de politicieni în această campanie.

Varvara, de la Glodeni, a spus că abia aşteaptă să ajungă acasă, poate mai trece vreun partiduţ pe la ei, cu vreo torbă de fasole, că i s-au terminat, dar vine postul Crăciunului şi tare i-ar prinde bine. La piaţă, s-au scumpit, iar ea nu ştie de unde o fi luând partidele fasole, dacă, în acest an, roada de păstăioase nu a fost prea bună. Poate le trimit cu vagoanele de prin alte părţi, ca partiduţele să aibă cu ce hrăni electoratul. Oricum, stomacul hrănit cu o fasoliţă caldă lucrează altfel…

O femeie, alături, care tocmai vindea fasole, a încercat să-i propună vecinei să cumpere de la ea, sau să-i spună ce partid a preferat să schimbe macaroanele pe fasole. Varvara, însă, nu şi-a putut aminti care partid anume ajunsese la ea în sat, cu pachete de fasole, ambalate drăguţ în pungi electorale. S-a chinuit cât s-a chinuit şi a spus un nume de partid cam ciudat – Partidul agrar-social-pastoral-democrat din Moldova. „Parcă aşa”, a zis nesigură Varvara.

Un ţăran chinuit, care încerca să vândă nişte mere, a vrut să intre şi el în vorbă cu Varvara. El i-a povestit că, la el în sat, pe la Sângerei, politicienii au venit cu harbuji muraţi şi lumea s-a revoltat, spunând că nu poţi mânca murături pe stomacul gol. „Măcar nişte fasole să ne daţi”, ţipau alegătorii, la care politicienii prezenţi la întâlnire le-au promis să le aducă şi fasole, doar că în decembrie. „N-a mai rămas mult. Luaţi acum murăturile, iar în decembrie, după ce satul ne va da rezultate electorale favorabile, vă vom trimite şi fasole”, le-au vorbit oamenilor, cu un fel de „inteligenţă”, reprezentanţii partidului. Varvara l-a întrebat ce au zis oamenii. Omul care vindea mere a recunoscut că vreo doi, supăraţi, au ieşit din sală, iar ceilalţi s-au împăcat cu „oferta”, au luat murăturile şi au plecat pe la casele lor.

În acest moment spiritele s-au aprins şi oamenii din piaţă au început a vorbi despre Renato. Ei povesteau că acesta nu le dă nici murături, nici fasole, ci vorbeşte ruseşte şi le aduce multă muzică străină, se pare, în limba rusă. „Oamenii se ruşinează să-i spună că nu mai ţin minte această limbă şi că nici de muzică nu le prea arde. Doar nişte tinerei, dacă ajung pe la întâlniri, încearcă să imite un dans, ca să-l bucure pe oaspe, poate le va mai da ceva”, spunea o femeie de vreo 40 de ani, cu o broboadă înflorată pe cap şi cu o ladă de usturoi în faţă. Altcineva, cu nişte sfeclă roşie de vânzare, încerca să afle dacă cea care vindea usturoi a înţeles că, în cazul în care Renato ar ajunge în Parlament, îl va aduce pe Stas Mihailov la funcţia de premier. „La noi în sat se vorbeşte despre asta demult. Cred că-i adevărat. Acum îl aduce la concerte, ca oamenii să se deprindă cu el, iar după 30 noiembrie, vrea să-l facă şef de Guvern, să le cânte moldovenilor ruseşte, că altceva ce ar putea face un cântăreţ ca acesta?” – lămureşte Antonica, aşezând nişte sfecle mai frumoase peste cele veştede, ca să atragă cumpărătorii şi să poată vinde totul laolaltă.

Între timp, un fel de linişte s-a lăsat în piaţă. Un grup de tinerei, cu pachete de ziare roşii, se grăbea să le împartă ziare celor din piaţă. Unii refuzau să le ia, iar tinerii le spuneau că-s pe degeaba, să nu se teamă că le vor cere bani, sfeclă, usturoi, fasole sau linte pe ele. „Luaţi şi citiţi. Igor Dodon vi le dă pe gratis. Dacă o să-l votaţi, veţi avea aşa ziare şi în următorii 4 ani. Altceva nu vă putem promite, dar gazete de la Dodon numaidecât veţi avea”, explicau tinerii ca să-i încurajeze pe cei reticenţi.

O bătrânică a lăsat pătrunjelul şi s-a apropiat de cei care împărţeau gazete. Ea a cerut să-i dea cât mai multe, poate chiar pe toate, că vrea să le citească neîntrerupt, deoarece nu are nici lemne, nici cărbune, aşa că, zicea ea, ar putea citi ziare, ca să se încălzească.

Mariana Şura-Mura