Principală  —  Pamflet   —   Curca hlizită la Parlament

Curca hlizită la Parlament

466-Dodon-Greceannii-AbramciucPoliticienii au discutat între ei şi au decis – nu poţi sărbători 1 aprilie, adică Ziua Glumelor, de rând cu toată lumea, or, gluma politică trebuie să aibă o zi a sa, aparte, căci nu poate fi marcată în aceeaşi zi cu glumele deocheate despre Păcală, Bulă, blonde, români, ruşi sau americani. Gluma politică e ceva mult mai subtil, dar şi mai profund, mai delicat, mai de învăţătură, dacă vreţi. O glumă politică bună poate schimba istoria unui popor, nemaivorbind de glumele politicianului rus Vladimir Putin, care au schimbat recent cursul unei regiuni întregi, şi gluma asta a lui Putin se mai îngroaşă.

Dar să revenim la mioriticele glume politice moldoveneşti. Aşa cum există o zi a torturii, una a tuberculozei, alta a antitabagismului, care beneficiază pe la noi de campanii sociale mai mult în glumă, nu ar fi potrivit să existe şi o zi a Glumei Politice, când bancurile politicienilor să fie luate pe bune, să fie respectate şi ridicate la nivel de act de curaj politic?

După dezbateri serioase, s-a stabilit ca Ziua Naţională a Bancurilor Politice să aibă loc la 7 aprilie, adică la o săptămână distanţă de Ziua Internaţională a Glumelor, astfel încât oamenii ghiftuiţi cu glume brutale, gen Tândală şi Cârnaţul, să treacă la un alt meniu – glume contemporane, reale, moderne, născute de elita politică, care afectează în cel mai direct mod oamenii.

Biroul Politic al Parlamentului a stabilit şi o listă de bancagii politici clasici. Lista este deschisă de către Vladimir Voronin, cel care a zis, la 7 aprilie 2009, că „acesta-i stat, nu-i ciastnaia lavocika”. Aşa cum a pornit el să facă râs de plâns în politica moldovenească, aşa continuă în mare parte şi membrii Coaliţiei proeuropene. Desigur, locul secund al elitei e ocupat de către Zinaida Greceanâi, supranumită Carabina. Ea a glumit recent pe bune, declarând că nu regretă nimic din ce a făcut la 7 aprilie 2009. Gluma este destul de credibilă, pentru că, potrivit surselor, în acea zi premiera comunistă (azi secundantă socialistă, mâine stângistă neparlamentară) a petrecut timpul în deplină siguranţă, în compania bărbaţilor comunişti. De ce ar fi să regreţi o noapte şi o zi petrecută la comanda şi la bunul plac al lui Voronin? E şi asta o temă de banc.

Şi prietenul său politic, Igor Dodon, este candidat în lista clasicilor în viaţă, autori de glume politice moldoveneşti, mai ales după ce Voronin a povestit că Dodon le-ar fi amăgit pe Greceanâi şi Abramciuc de bani, atunci când le-ar fi plătit pentru acţiunea de traseism politic. Dar, ţinând cont de faptul că Dodon poartă cu sine mirosul greu de uniune vomală, Biroul Politic al Parlamentului se abţine de la admiterea lui în clubul select al bancagiilor.

Momentan, oricum, nu e penurie, ci, dimpotrivă, o uşoară aglomeraţie în lista bancagiilor admirabili: Lilian Zaporojan, de la PLDM, va reprezenta în continuare în Parlament glume în interesul transportatorilor privaţi (nu de libertate), inclusiv prin ignorarea capacităţii sale de vot. Clovni politici sunt suficienţi şi în fracţiunile PD, PLR. Deputatul Bolboceanu va face glume pe cont propriu, ca şi reprezentanţii fostei fracţiuni PL.

Parlamentul a decis să împartă an de an şi premii pentru cei mai buni bancagii politici ai anului. Premiile vor fi sub formă de vaucere la dentist, pentru ca bancagiii de top să aibă o dantură cât mai frumoasă şi să râdă tot restul zilelor cu gura până la urechi. De asemenea, toţi membrii clubului bancagiilor politici vor primi oferte de apartamente într-un bloc nou în centrul Chişinăului la preţ de râsul curcilor. Curca hlizită va deveni simbolul electoral al acestora la următoarele alegeri.

Marian Şura-Mura