Nr. 99 (28 septembrie 2006)


De la Valeni in Piata Revolutiei

Zilele trecute, formatia "Zdob si Zdub" a fost invitata de Michael Palin, autorul cartii "Around the World in 80 Days", sa reprezinte Moldova in noul sau documentar "New Europe", realizat pentru BBC Prime.

Potrivit site–ului oficial al Zdubilor, acestia au acceptat cu drag invitatia lui Palin, oferindu–i in schimb un concert sustinut direct in ograda Boonicii la Valeni.

Versiunea "Moldova" va putea fi vizionata la BBC Prime in documentarul "New Europe" in 2007.

Cei, insa, care isi doresc sa–i vada pe Zdubi "aici si acum", nu au decat sa–si ia un bilet cu destinatia Bucuresti pentru asta seara. Baietii vor sustine un concert live in Piata Revolutiei, dedicat Summit–ului Francofoniei care se desfasoara zilele acestea in capitala Romaniei.

Summit–ul a fost inaugurat la 27 septembrie si va continua doua zile. "Nebunia" a inceput, insa, de sambata, 23 septembrie, in Piata Revolutiei. Nici chiar ploaia de afara nu i–a speriat pe spectatori si pe oficialii invitati in centrul Bucurestiului. Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii al Romaniei, mentiona chiar ca "ploaia e simbolul bogatiei si fertilitatii", prin urmare spectatorii care au ramas in Piata nu au motive sa plece acasa.

Pe tot parcursul acestei saptamani bucurestenii pot cunoaste "din prima sursa" cultura franceza si nu doar. Ieri, bunaoara, in Piata Revolutiei, cu acelasi prilej, baietii de la Akcent, Alb si Negru si Jean–Francois Breau au oferit un concert de milioane. Astazi este randul celor de la "Zdob si Zdub", despre care presa romana a scris ca se bucura de simpatia publicului, tocmai pentru ca muzica lor ethno–rock incanta bucurestenii si oaspetii capitalei. Cei care vor fi prezenti in aceasta seara la spectacolul de la Bucuresti vor descoperi si muzica formatiei belgiene "Miele", care va evolua imediat dupa Zdubi.

Maine, pe aceeasi Piata a Revolutiei, pop–starul Loredana, Nfaly Kouyate si Dunykan din Guineea vor continua sirul de concerte.

In Zilele Francofoniei, cei prezenti la Bucuresti au posibilitatea sa vizioneze si filme dedicate acestui eveniment, realizate in diverse tari ale lumii, in Vietnam, Madagascar sau Canada. Multe dintre peliculele incluse in program, cum ar fi "Amelie" sau "Le 8ieme Jour", s–au bucurat de un adevarat succes la diverse concursuri internationale de film.

Potrivit politiei romane, securitatea si ordinea in aceste zile va fi mentinuta de circa 17 000 de agenti de politie.


Medicii impotriva batranetii

Zilele trecute la Montreal, Canada, s–a intrunit Congresul Academiei Internationale de patologie — cel mai prestigios for stiintific mondial in domeniu. Moldova a fost reprezentata de academicianul Vasile Anestiadi, seful Centrului de Patobiologie si Patologie al A.S.M.

Anestiadi a prezentat rezultatele unor investigatii asupra aterogenezei, sustinute si confirmate la forurile europene si mondiale de profil. In prezent la Chisinau se studiaza in aspect patobiologic regresul, posibilitatile prevenirii si corectiei distorsiunilor malefice, obtinandu–se noi remedii , fiind sintetizat si noul medicament antiaderential .

Agenda congresului a inclus discutii asupra celor mai frecvente boli ce afecteaza cordul, sistemul sanguin si implicit durata vietii. A mai fost cercetat impactul Cernobil, efectele bolilor ce constituie "groaza batrinetii", tuberculoza — o maladie ce revine in forta.

Academia Internationala de Patologie marcheaza in acest an 100 de ani de la fondare. In acest sens a fost lansat un mesaj–testament generatiilor urmatoare, securizat intr–o capsula, textul careia va putea fi dat publicitatii peste un secol, in anul 2106.

(Biroul de presa al Academiei de Stiinte din Moldova)


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com