Nr. 99 (28 septembrie 2006)


CEHIA
Intreaga familie are locuri de munca

Liubomir Scripcaru, originar din r–l Cahul , are 36 de ani si locuieste in Cehia de doi ani impreuna cu familia.

Am aflat despre posibilitatea de angajare in Cehia din internet. Trebuia sa plec peste hotare pentru a putea asigura copiilor mei studii in strainatate si un trai mai decent. Astfel, am ajuns in republica ceha, unde lucrez in calitate de tehnician dentar (metaloceramica, petrec cursuri de implantologie in tehnica dentara). La inceput a fost cam greu sa–mi gasesc un serviciu in domeniul stomatologic, insa de indata ce am fost angajat, am fost apreciat si incurajat. Cehii apreciaza corectitudinea si daca iti cunosti bine meseria te poti promova oriunde. Limba ceha am invatat–o cu ajutorul feciorului meu, care a luat lectii particulare, iar apoi m–a invatat si pe mine.

Participarea in proiectul "Selectarea activa a lucratorilor calificati din strainatate" imi permite sa obtin cetatenia in doi ani si jumatate, in loc de cinci cum este prevazut de lege. Conditia de baza este de a avea si de a–mi mentine un loc de munca.

Cehii sunt un popor cult si constiincios. Se vede ca cineva ii are in paza si se gandeste la aceasta tara. Membrii familiei mele se simt bine in Cehia: sotia lucreaza in calitate de administrator la o firma privata, feciorul mijlociu urmeaza traditia de familie: face studii in domeniul stomatologiei, iar fiica studiaza in clasa a patra. Feciorul meu mai mare face facultatea de drept la Chisinau. El este selectioner al echipei nationale de baschet si inca nu a decis daca doreste sa vina sa locuiasca cu noi in republica ceha.

Aici nu trebuie sa gandesti prea mult, caci gandeste statul pentru tine. Chiar daca mai exista unele probleme, sunt rezolvabile. Viata in Cehia as putea sa o compar cu o familie in care este intelegere reciproca, cu o casa in care este un gospodar si toate lucrurile sunt puse la locul lorů

Participanti la proiectul lansat de Guvernul Republicii Cehe "Selectarea activa a lucratorilor calificati din strainatate" — Istorii de succes


Italia
Arestati intr–un triunghi amoros

Doi cetateni ai R.Moldova, sot si sotie au fost arestati recent in orasul Sanremo, Italia, fiind acuzati de tentativa de omor. Victima sustine ca e vorba de un triunghi sentimental.

Dupa cum transmite Agentia italiana de presa AGI, acestia au fost arestati dupa ce o femeie, de asemenea cetateanca a R.Moldova, a cazut de la etajul 6, din geamul apartamentului lor. Victima avea 28 de ani si a supravietuit ca prin minune, fiind salvata de impactul cu solul printr–un balconas de la etajul 4. Femeia a fost internata la spital cu multiple traumatisme.

Cei doi au declarat ca femeia a sarit singura din geam, in timp ce victima sustine ca ea a fost aruncata. Politia de la San–Remo a inceput a investiga cazul, stabilind ca e vorba probabil de o istorie amoroasa complicata.

Sotii acuzati declara ca victima s–a aruncat din geam, incercand sa fuga de rusinea de a fi gasita in asternut cu posesorul apartamentului de catre stapana casei. In acelasi timp victima sustine ca cei doi au impinso din geam, din motive de gelozie. Ea a explicat ca avea o relatie amoroasa cu acest barbat si in seara accidentului fusese invitata chiar de el. Dar cand a sosit, l–a gasit pe acesta impreuna cu sotia, ambii agresand–o si incercand sa o maltrateze. Pomenindu–se langa geam, concetateanca noastra declara ca a fost impinsa de cei doi.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com