Nr. 98 (21 septembrie 2006)


Televizoare, tigari si alcool
sub acoperirea pasapoartelor diplomatice

Deputatul AMN Vasile Colta a fost prins la frontiera moldo–romana cu peste 11 mii de pachete de tigari in portbagaj. Colta incerca sa treaca frontiera pe culoarul destinat corpului diplomatic. Vamesii au verificat masina, motivand ca de la automobil mirosea a tutun. Vicepresedintele AMN, Veaceslav Untila a declarat ca, in cazul in care Vasile Colta a incalcat legea, el va fi sanctionat pe linie de partid.

Ce fel de marfuri si produse mai transporta peste hotare deputatii Parlamentului R. Moldova, facand uz de pasapoarte diplomatice?


Sondaj    

Oleg Tulea, deputat PD, Comisia pentru Drepturile Omului:
Nu cred ca e ceva frumos ceea ce s–a intamplat, dar mai cred ca se mai intampla astfel de "incidente", chiar daca nu sunt facute publice intotdeauna. Oricum, este o situatie iesita din comun, pentru care nu stiu daca putem gasi vreo scuza. Cat ma priveste, nu am incercat vreodata sa utilizez pasaportul diplomatic in astfel de scopuri, desi am auzit ca unor deputati li se propune sa transporteze anumite cantitati de anumite produse, facand uz de imunitatile diplomatice oferite de astfel de pasapoarte. Cred ca parlamentarii onorabili nu utilizeaza pasapoartele diplomatice in scop de contrabanda. E altfel, potrivit prevederilor Conventiei de la Viena doar diplomatii acreditati in tari straine nu sunt obligati sa–si declare bunurile la frontiera. La noi, toti deputatii au pasapoarte diplomatice. Ce fel de produse mai transporta ei in spatele acestor documente? Oficial, ei beneficiaza de un regim facilitat la trecerea frontierei. Se aude ca unii duc tigari, alcool, in cantitati mai mari decat prevede legislatia. De altfel, pentru asta nu este neaparat sa detii pasaport diplomatic.

Adriana Chiriac, deputat PPCD, Comisia pentru Drepturile Omului:
Nu am auzit ca unii deputati sa practice contrabanda, utilizand pasapoartele diplomatice. Ori de cate ori plec in Romania, utilizez pasaportul diplomatic, trecand frontiera pe o banda corespunzatoare. In aceasta vara, plecand la odihna, am fost supusa controlului, desi detineam pasaport diplomatic. S–ar putea sa mai fi fost inregistrate astfel de cazuri, doar ca nu au fost facute publice. Oricum, e o situatie rusinoasa, care nu face fata Legislativului. Nu stiu daca deputatul Colta are vreo afacere sau daca are din ce trai, desi, in Parlament, avem locurile in acelasi randů

Mihail Sidorov, deputat PCRM, Comisia Juridica, pentru Numiri si Imunitati:
Nu am auzit nimic despre tigarile lui Colta, dar eu sunt "judecator profesionalist" si nu pot spune ceva decat cu dosarul pe masa. Ce produse transport eu? Doar ceea ce prevede legea si regulamentul.

Alexandru Jdanov, deputat PCRM, Comisia pentru Agricultura si Industrie Alimentara:
Eu sunt deputat de 15 ani si nu am fost in strainatate nicaieri. Nu–mi place sa cheltuiesc banii statului. Decat la Sangerei, nu ma duc nicaieri. Lucrez pe fata locului. In spetembrie am fost de trei ori acolo. Nu calatoresc cu masina Parlamentului decat atunci cand ne ducem cu totii. La asa deplasari ne incarca pe toti dimineata din Chisinau si ne dau drumul prin sate. Dupa amiaza de iau si ne aduc inapoi. Nu am nimic cu contrabanda.

Valeriu Cosarciuc, deputat AMN, Comisia pentru Agricultura si Industrie Alimentara:
Nu ma ocup, nu am timp si nu am nevoie de asa ceva.

Oleg Serebrian, deputat PSL, Comisia pentru Politica Externa si Integrare Europeana:
Este un caz rusinos, dar mai cred ca daca acelasi lucru se intampla cu un deputat de la guvernare, nu s–ar fi aflat nimic. Cred ca nu este un mare secret pentru nimeni ca mai multi dintre cei care dispun de pasapoarte diplomatice duceau, alta data, in Romania televizoare, iar mai noi duc peste hotare tigari si alcool.

Gheorghe Susarenco, deputat PPCD, Comisia Juridica pentru Numiri si Imunitati:
Eu sunt judecator si nu pot spune nimic despre cazuri din auzite. Nu stiu nici daca mai practica astfel de activitati si alti deputati. Pasaportul Diplomatic contine, in ultima pagina, un text foarte important, potrivit caruia autoritatile civile si militare sunt rugate sa permita trecerea libera, iar in caz de necesitate — asistenta si protectie.

Un sondaj de Aneta Grosu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com