Nr. 98 (21 septembrie 2006)


CEHIA
Avem locuri de munca si proiecte de viitor

Lidia Lupu, originara din r. Telenesti, are 31 de ani si locuieste in Cehia de 5 ani impreuna cu familia. "Sunt asistenta medicala la un spital din centrul orasului Praga, capitala republicii cehe. Am emigrat legal in Cehia acum 5 ani, la initiativa curajoasa a sotului meu, militar de profesie.

Primul an a fost cel mai dificil, caci a trebuit sa depasesc bariera lingvistica si dorul de casa, insa acum nu–mi pare rau, a meritat sa facem acest efort. Pentru a mi se recunoaste diploma de studii medicale, a trebuit sa dau toate examenele de specialitate in limba ceha. Dar oamenii din Cehia m–au ajutat foarte mult pe mine si familia mea, cand era vorba de perfectarea actelor sau pur si simplu de un sprijin moral in situatiile de criza.

Am reusit sa vizitez des Moldova, deoarece concomitent imi fac studiile la sectia fara frecventa a Academiei de Studii Economice din Moldova, studiez contabilitatea. Venind la sesiuni, reuseam sa–mi revad parintii, rudele si tara.

Despre proiectul "Selectarea activa a lucratorilor calificati din strainatate", lansat de guvernul ceh, am aflat fiind deja in Cehia. Am insistat sa aflu mai multe, am cautat informatii in ziare si pe internet. Asa am inteles ca participarea in acest proiect imi permite sa obtin permisul de sedere permanent in doar doi ani si jumatate, in timp ce pentru ceilalti cetateni legea prevede o perioada de cinci ani. Conditia esentiala care trebuie respectata in cadrul acestui proiect este ca in cazul in care ai ramas fara serviciu, esti obligat sa–ti gasesti de lucru in decurs de 30 de zile.

Provocarea cea mare in cadrul acestui proiect este obligativitatea de a–ti gasi singur un post de lucru in republica ceha, ceea ce este mai dificil, insa nu imposibil de realizat chiar de la distanta, fiind in Republica Moldova. Caci exista suficiente surse pe internet care sunt de mare ajutor.

La moment, impreuna cu sotul meu, intentionam sa ne deschidem propria afacere in domeniul constructiilor, ceea ce ne va ajuta sa ne punem pe picioare si sa ne integram definitiv. Cel mai bine, insa, s–a adaptat la modul de viata din Cehia fetita noastra de 12 ani. Are deja o multime de prieteni si se descurca foarte bine la scoala. Facem tot posibilul sa nu uite si limba romana.

Vreau sa mai spun ca viata in Cehia este frumoasa si ordonata, strazile sunt curate, luminate si ingrijite. Oamenii sunt amabili si atenti, nu se bruscheaza si le pasa cu adevarat de ceea ce se petrece in jurul lor. Pentru a prospera in Cehia trebuie sa fii ordonat, sarguincios si corect. In rest, totul depinde de ce fel de scopuri iti pui in viata…


Emiratele Arabe Unite
Arestata pentru ca a injurat politistii

O tanara din R. Moldova, care se presupune ca practica prostitutia in Emiratele Arabe Unite (EAU), a fost retinuta in plina strada de fortele de ordine din Dubai. Politistii o acuza ca i–a injurat si ca a refuzat sa prezinte actele de identitate, transmite editia recenta a "Gulf News".

Politistii au retinut–o pentru cel putin 3 cauze: prostitutia, activitate ilegala in EAU, insultarea reprezentantilor fortelor de ordine si neprezentarea actelor de identitate. Instanta de judecata din Dubai a condamnat–o pe concetateana noastra in varsta de 26 de ani, identificata ca A.N., la opt luni de inchisoare pentru practicarea prostitutiei si consumului ilegal de alcool. Incidentul a avut loc in momentul in care o patrula de politie a sesizat tanara in stare de ebrietate stand in fata unui market. Politistii au declarat ca la cererea lor de a se identifica, femeia i–a injurat, mentionand ca "viza si pasaportul meu sunt in mine". In timpul retinerii, tanara a marturisit ca a intrat in aceasta tara cu un pasaport fals. La finalul celor opt luni de detentie, A.N. va trebui sa achite o amenda de 13,000 Dh dupa care va fi deportata in R.Moldova. Potrivit datelor statistice oferite de cateva organizatii straine, in prezent in Dubai lucreaza peste 10 mii de tinere din R. Moldova.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com