Nr. 98 (21 septembrie 2006)


 Editorial

Minciuna exploziva

autor
Aneta Grosu
In aceasta saptamana, Ungaria s–a ridicat impotriva minciunii unui inalt demnitar de stat. Budapesta a devenit un adevarat camp de lupta dintre protestatari si reprezentantii fortelor de ordine. Cele cateva sute de victime ale altercatiilor si–au sacrificat destinele intr–o lupta mai putin practicata in ultimul timp — cea impotriva minciunii demnitarilor de stat.

Protestele au luat amploare dupa difuzarea unui discurs al premierului Ferenc Gyurcsany care a recunoscut ca si–a mintit alegatorii. "Este clar ca am mintit in ultimii un an jumatate, doi ani. Este clar ca ceea ce am spus nu a fost adevarat". Aceasta confesiune a premierului a declansat furia cetatenilor. Imediat, cei care au avut un cuvant de spus la ultimele alegeri s–au simtit ofensati si tradati, motiv din care au decis sa le demonstreze politicienilor ca nu vor mai accepta sa fie mintiti. Protestatarii au manifestat in fata Parlamentului si au asediat Televiziunea nationala, unde au intrat si au cerut demisia guvernului Gyurcsany.

In Moldova minciunile curg garla din gura demnitarilor de diferite ranguri. Minciuna e la vedere, chiar daca nu este recunoscuta public. Bunaoara, fala premierului Tarlev despre nemaivazutele succese economice, inregistrate in ultimul timp, a fost risipita de declaratiile presedintelui Voronin care le–a povestit angajatilor Ministerului Economiei ca ex–ministrul Lazar este demis din cauza insucceselor economice ale R. Moldova.

Strategia europeana a R. Moldova, declarata, pe de o parte la mai multe foruri nationale si internationale, este compromisa de guvernantii de la Chisinau, atasati fidel de optiunea pro–rusa.

Combaterea coruptiei, o alta actiune declarata cu mult patos de autoritati, este un fenomen avand drept tinta doar persoanele incomode guvernarii, nu si marii rechini pentru care baile de lapte alterneaza cu cele de sampanie.

Manualele de Istorie Integrata, ticsite de minciuni nepermise si editate din bani publici, sunt date drept adevarate, chiar daca numeroase voci afirma contrariul.

Deputatii isi declara veniturile, camufland marile averi si spunandu–ne ca o duc exact ca si noi, adica din rau in mai rau.

Diminetile, in viata demnitarilor nostri, minciuna se trezeste prima, tot prima se ridica din pat si iese din casa. Demnitarii se simt confortabil in societatea minciunii pe care, s–au deprins, sa ne–o serveasca drept adevar.

Lectiile maghiare ajung la Chisinau doar prin intermediul unor canale de stiri care, stiut lucru, sunt receptionate doar selectiv. In Moldova minciuna este lipsita de exploziv, fiind acceptata in tacere. In conditiile de la noi nimic nu mai pune in pericol linistea si confortul guvernantilor.

 Spune adevarul

Calea indreptarii:
Lustratia

 Sondaj

 Stirea de Garda

 Locuri de munca

Cauti un loc de munca?
Oferi un loc de munca?

Scrie la ziaruldegarda@yahoo.com


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com