Nr. 97 (14 septembrie 2006)


 Politic

Dorotcaia va boicota referendumul lui Smirnov
In ajunul referendumului din Transnistria, din 17 septembrie a.c., locuitorii satului Dorotcaia, raionul Dubasari, au alte preocupari decat politica.
Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

Dorotcaia va boicota referendumul lui Smirnov

In ajunul referendumului din Transnistria, din 17 septembrie a.c., locuitorii satului Dorotcaia, raionul Dubasari, au alte preocupari decat politica. Unii se gandesc cum sa–si stranga roada de pe deal, iar altii — ce vor manca la iarna. Doar uneori mai vine cate un necunoscut si–i indeamna sa se dezica de R. Moldova si sa voteze pentru Rusia. Aici, insa, nimeni, dar nimeni nu "sta" cu gandul la politica lui Smirnov...

In drum spre casa Eleonora Para citea intr–un ziar o stire despre referendumul transnistrean. Ii parea neverosimil optimismul autorului care afirma ca dupa 17 septembrie situatia din republica (adica rmn) se va schimba radical, iar votul fiecarui cetatean este decisiv pentru viitorul lor. Femeia mai afla ca daca rmn va deveni o provincie ruseasca de jure, atunci oamenii vor trai in pace si bunastare. "Este propaganda smirnovista! Au fost persoane de–a "tapului" care faceau aghitatie pentru Rusia. Cica, autoritatile moldovenesti ne–au intors spatele, de aceea timp de patru ani nu puteam sa prelucram pamanturile. Insa, conducerea de varf a Transnistriei a rezolvat problema imediat. Mai intai ne intrebau asa delicat daca sustinem ca rmn sa devina republica independenta si sa adere la Federatia Rusa sau daca acceptam ca rmn sa renunte la independenta si sa devina parte componenta a Moldovei. Daca ii spuneam ca nu ma intereseaza politica, atunci ei incercau sa ma "convinga"... Dar, eu nu i–am luat in seama", spune Eleonora Para, dandu–si seama ca a vorbit prea mult cu jurnalistii.

"Politica este un lucru murdar"

Nici Vera Panfil nu crede in schimbari de dupa referendum. Ea spune ca desi politica lui Smirnov ii afecteaza mult pe locuitorii din zona de securitate, oricum este indiferenta de optiunile din buletinul de vot. Vera Panfil nu are incredere nici in Voronin, nici in Smirnov...

"De 16 ani tot asteptam pace, dar in zadar. Am constatat ca politica este un lucru murdar, iar populatia de rand sufera cel mai mult. Au venit niste barbati si m–au informat despre evenimentul din 17 septembrie, dar le–am spus sa faca cale intoarsa. Am auzit ca la statia din Dubasari unui pensionar i–au propus un porc daca acesta va merge la referendum. Profita de durerea noastra si ne spun verzi si uscate. Dar nu–i cred. De patru ani, Smirnov si cu Putin nu mi–a permis sa–mi lucrez pamanturile de dupa traseu, iar acum sa votez pentru independenta lor? Da–i incolo pe toti. Eu nu stau cu gandul la Smirnov...", spune indignata femeia.

"Mituire" cu radiouri

Grigore Policinschi, presedintele raionului Dubasari, a afirmat ca in satele din Dubasari au fost incercari de a face propaganda pentru a–i determina pe localnici sa participe la referendum. "In general, in Transnistria e mare forfota. In activitati de promovare a referendumului sunt antrenati studentii, pensionarii si chiar functionarii publici. Acestia au un singur scop — sa–i convinga pe cetateni sa voteze pentru aderare la Rusia. In schimbul votului propagandistii "mituiesc" populatia cu pasapoarte rusesti, radiouri, produse alimentare. Totul numai ca sa–i convinga sa mearga la urnele de vot. Dar, noi le spunem tuturor sa trateze cu indiferenta acest eveniment. Oamenii asa si fac", spune presedintele raionului.

Oamenii trebuie sa zambeasca

Locuitorii satului Dorotcaia, desi uneori la un pahar de vorba mai discuta despre referendum, toti afirma in unison ca nu vor participa la acest eveniment. De ce? Nimeni nu se intereseaza de politica.

Chiar si Nicoleta, o fetita de cinci anisori, a auzit de la maica–sa ca intr–o duminica se va intampla ceva important, insa nu pentru familia ei. Cu toate acestea ea isi doreste ca in viitor in Dorotcaia sa fie pace si oamenii sa zambeasca...

Irina Codrean


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com