Nr. 97 (14 septembrie 2006)


Catalin Mitulescu se vede la Oscar

Filmul regizorului Catalin Mitulescu "Cum mi–am petrecut sfarsitul lumii" este prima productie romaneasca inaintata la Oscar si este unul dintre putinele filme care reprezinta istoria recenta a comunismului in fata Academiei Americane de Film, care va juriza productiile propuse. O copie a acestei pelicule va fi trimisa in aceasta toamna la Academia Americana de Film pentru vizionare.

Comisia de critici care a facut propunerea din partea Romaniei pentru nominalizarile la Oscar a ales "Cum mi–am petrecut sfarsitul lumii" din zece filme produse anul acesta. Unele dintre productiile cu care a concurat filmul lui Catalin Mitulescu, ca "A fost sau n–a fost", al lui Corneliu Porumboiu, si "Legaturi bolnavicioase", au facut cu succes turul festivalurilor europene. Celelalte insa, de la "15", de Sergiu Nicolaescu, la "Femeia visurilor", al lui Dan Pita, si "Fix Alert", regizat de Florin Piersic Jr., au adunat multe critici din partea presei autohtone. Propusa pentru nominalizare la Oscar, productia lui Mitulescu va fi vizionata de catre membrii Academiei Americane de Film pentru nominalizarea la sectiunea "Cel mai bun film strain". Increzator dupa primirea buna pe care i–au facut–o atat criticii, cat si publicul francez, regizorul crede ca are toate sansele sa participe la Gala de decernare a Premiilor Oscar. "Nu mi se pare un vis irealizabil, desi nu va fi usor", afirma Mitulescu, citat de ziarul romanesc "Cotidianul".

Acest film participa acum si la una dintre cele mai importante competitii cinematografice din lume, Festivalul de Film de la Toronto.

Impreuna cu o alta pelicula romaneasca, "A fost sau n–a fost", regizat de Corneliu Porumboiu, productia lui Mitulescu concureaza cu 60 de filme la sectiunea "Contemporary World Cinema".

Cele doua filme romanesti au avut premiera mondiala la Cannes, unde au obtinut si premii. "Cum mi–am petrecut sfarsitul lumii" va fi difuzat pe 16 septembrie. Acest festival este de asemenea considerat o rampa catre Oscar. Filmul lui Catalin Mitulescu va intra si pe marile ecrane in Romania de pe 15 septembrie.

Pelicula reda ultimul an al dictaturii comuniste din Romania prin prisma vietii unei familii obisnuite. Eva, o copila, locuieste cu parintii si fratele sau de 7 ani in Romania. Ea are 17 ani si tocmai descopera relatiile interumane si de dragoste. Visul ei cel mare este sa paraseasca inchisoarea politizata din Romania si sa cucereasca lumea. Secretul e impartasit unui singur om — fratiorului ei de 7 ani. Devastat de groaza pierderii surioarei sale dragi care ar putea pleca si sa se piarda in lumea mare, baietelul pune la cale un plan criminal cu prietenii sai din clasa. Ei decid sa il omoare pe tiranul care face ca oamenii sa fuga din tara.

Insusi regizorul si–a descris filmul in felul urmator: "Sunt aproape 17 ani de la moartea lui Ceausescu, dar inca purtam in noi amintirea si mostenirea acelei perioade. Tratand evenimentele care se petrec prin fata ochilor unei fete de 17 ani si ai fratelui sau de 7 ani, "Cum mi–am petrecut sfarsitul lumii" reflecta un amestec de tristete si bucurie, de realitate si vis pe care le asociez acelei epoci. Acest film este o tragi–comedie cu nuante de absurd si sublim. El incearca sa transmita emotia acelori vremuri si sa redea spectatorilor din intreaga lume o imagine a ceea ce poarta cu ei miile de emigranti tineri romani, in incercarea lor de a–si gasi un rost departe de tara."

"Cum mi–am petrecut sfarsitul lumii" este debutul in lung metraj al cineastului Catalin Mitulescu, laureat in 2004 al premiului Palme d'Or pentru scurt–metrajul "Trafic". Pentru rolul Evei, o eleva de liceu din Bucurestiul anului 1989, actritei Dorotheea Petre i–a fost decernat premiul de interpretare feminina la Festivalul de Film de la Cannes, editia 2006, sectiunea "Un certain regard".

Din distributia filmului mai fac parte copilul Timotei Duma, Nicolae Praida, Jean Constantin, Mircea Diaconu, Carmen Ungureanu, Grigore Gonta, Valentin Popescu si Florin Zamfirescu si liceenii Ionut Becheru si Cristi Vararu.

Scenariul este semnat de Andreea Valean si Catalin Mitulescu, iar imaginea este realizata de Marius Panduru. Producatorii executivi ai filmului sunt Martin Scorsese si Wim Wenders. Muzica originala a filmului ii apartine lui Alexander Balanescu.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com