Nr. 97 (14 septembrie 2006)


«Ma voi ascunde, ca sa nu fiu trimisa in Moldova»

Pentru a nu fi deportata inapoi in Moldova, Irina a demonstrat zilele trecute ca este gata sa treaca prin orice. Se ascunde de politie, indura foame si e de acord sa se lase adoptata de o alta familie, chiar daca o iubeste foarte mult pe mama sa. Recent, dupa 8 ani de convietuire fericita in Cipru, mama Irinei a fost fortata sa plece in Moldova si fata lupta din ascunzis.

Svetlana Voitovici este originara din R. Moldova. Acum opt ani a plecat in Cipru pentru a munci — trebuia sa–si intretina cumva fiica. Dupa ce mariajul sau cu un cipriot a esuat, Svetlana a hotarat sa–si aduca copilul alaturi de ea, deoarece in urma casatoriei primise permis de sedere pe insula pentru o perioada mai lunga de timp. Irina, fiica Svetlanei, avea pe atunci doar zece ani.

Fata s–a incadrat foarte bine in noua societate. Intre timp si–a facut foarte multi prieteni, a inceput sa frecventeze o scoala din Cipru, iar limba greaca, dupa spusele ei, i–a devenit "materna". Se parea ca mama si fiica trebuiau sa aiba un trai fericit, ocolit de griji si nevoi. Dar nu a fost sa fie asa. In aprilie anul curent, permisul de sedere al Svetlanei a expirat. Cererea ei de a primi o viza permanenta a fost respinsa, autoritatile cipriote considerand ca femeia trebuie deportata in Moldova.

Pentru a–si proteja fiica de o eventuala deportare, Svetlana a consultat avocatii. Acestia au stabilit ca ar exista o unica posibilitate — sa fie adoptata de o familie cipriota. Irina a acceptat acest lucru, deoarece in curand incepe un nou an scolar, iar tanara nu vrea sa–l rateze, studiile fiind pentru ea foarte importante.

"Mama prietenei mele a zis ca ma adopta ca sa pot ramane in Cipru", a declarat Irina publicatiei "Cyprus Mail". "Cand mama se va intoarce aici, am sa locuiesc din nou alaturi de ea."

Avocatii Svetlanei acuza statul cipriot de neglijenta, mentionand ca acesta nu a facut nimic altceva decat sa priveze o minora de dreptul la protectie.

Totodata, Christophoros Larcou, unul dintre avocatii Svetlanei, s–a aratat destul de pesimist in ceea ce priveste procesul de adoptie, mentionand ca infierea in Cipru este una dintre cele mai complicate proceduri, iar Svetlanei ii va fi foarte greu sa explice judecatorilor motivul din care renunta la toate drepturile parintesti. Potrivit lui Larcou, cazuri similare au mai fost in Cipru.

Saptamana trecuta, insa, dupa mai multe demersuri ale avocatilor, Irina a aflat ca nu va putea fi adoptata de mama prietenei sale, din cauza ca nu poate sa divulge adresa sederii sale.

"Am vorbit cu avocatul meu si acesta mi–a explicat ca in timpul procesului de adoptie va trebui sa spun judecatorilor unde locuiesc. Daca am sa fac acest lucru, am sa fiu prinsa si deportata in Moldova", a declarat Irina publicatiei cipriote.

Intre timp, fata refuza sa se intoarca in Moldova, tara pe care a parasit–o cand avea doar zece ani.

Departamentul de migratie din Cipru a confirmat existenta unui ordin de arestare si deportare pe numele Irinei Voitovici. "Am sa ma ascund atata timp cat va fi nevoie. Daca pretul de a ramane aici este sa pierd un an de studii pentru a ma ascunde, am de gand sa rezist. Nu pot sa ma intorc in Moldova dupa ce mai mult de cinci ani am studiat aici. Nu cunosc nimic din modul de predare de acolo. Am fost la Chisinau acum trei ani, totul imi parea atat de strain..."

Presa cipriota mai scrie ca Irina se descurca tot mai greu de una singura. Desi maica–sa i–a lasat cateva sute de euro, ea a cheltuit o buna parte pentru consultatii juridice. Intrebata ce va face cand acestia se vor finisa, copila a raspuns: "Vom trai si vom vedea."

Traducere si adaptare: D.R.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com