Nr. 97 (14 septembrie 2006)


Rusia ignora hotararea CEDO,
dar asista la referendum

Andrei Ivantaoc catre judecatorii CEDO, martie 2003, Tiraspol:

"In dimineata de 2 iunie 1992cam pe la noua–zece, au batut in usa, au intrat, fortele speciale, de aici din Tiraspol si m–au luat. Prima, m–au batut bine si apoi m–au luat. Un timp am fost in subsol si pe urma ne–au transferat in Comendatura Armatei a 14–a. In contingentul militar al Armatei a 14–a, a armatei ruse.

Eram izolati total, era intunecat nu aveam lumina. Si dupa aceea, ne–au scos, cu fata, ochii astupati si dusi. Ne punea cu mainile la perete, spuneau sa desfacem picioarele si pe urma se puneau cu bataile. Dupa aceea aruncau niste capsule verzi, un fel de gaze. Ne scoteau si ne bateau: pot sa va desenez unde era, unde ne ducea pe noi, asa numita camera (следственная). Acolo se gaseste o masa, doua scaune si acolo se petrecea tot lucrul asta. Aice nu se face asa. Aici intai te distrug si te izoleaza. Pana cand iti trece o luna, doua, trei.

M–au tinut acolo pana cand m–au dus in spitalul orasenesc. Dupa aceea m–au dus inapoi in Comendatura. Acolo, domnul Bergman, pe urma mi–am dat seama, oficial, a spus ca mai mult nu ma primeste pe mine si m–au dus la subsol.

Smirnov nu hotaraste nimic. Tot hotaraste Rusia. Noua nu ne–au facut nimic pentru eliberarea noastra.

Tudor Petrov Popa catre judecatorii CEDO, martie 2003, Tiraspol:

Gusan ne–a interogat, dar cand ne bateau, astia ne bateau, numai ca ei erau in masti, nu puteam sa arat cine erau ei dintr–insii.

Asta, Starojuc si cu Gorbov, erau fara masti. Ei mai bine stiu de astea. M–a chemat Gusan, mi–a spus sa iau pe mine tot ce au sa spuna ei, eu n–am vorbit. Si a doua zi s–a inceput procesul asta. Atunci cand nu erau militari transnistreni, era Rusia.

Acum eu primesc scrisori, corespondez, am doi copii, dar ei nu stiu grafie chirilica, insa aici numai asa ne da voie sa scriem. In grafie latina nu ne da voie sa scriem. Ziare, in grafie latina, nu avem dreptul sa primim.

Preluat din Marturiile dosarului Ilascu si altii contra Moldovei si Rusiei, examinat la CEDO.

Hotararea CEDO din 2004 privind eliberarea imediata a celor doi detinuti politici nu a fost indeplinita pana azi.

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com