Nr. 96 (7 septembrie 2006)


 Social

Refugiat
maltratat de militari
Recent, Judecatoria Militara Chisinau a amendat sase carabinieri, militari in termen, pentru ca i–au fracturat o mana unui refugiat din Africa. Continuare 

Coruptia in spital
scurteaza viata
Rezultatele sondajului de opinie publica privind coruptia in sistemul de ocrotire a sanatatii dezvaluie dovezi ale fraudelor si coruptiei in acest domeniu Continuare 

Idei curajoase vs Conceptiile sovietice
Ziarul de Garda a incercat sa afle care va fi reactia tinerilor in cazul in care s–ar incerca aplicarea cenzurii. Continuare 

Refugiat maltratat de militari

Recent, Judecatoria Militara Chisinau a amendat sase carabinieri, militari in termen, pentru ca i–au fracturat o mana unui refugiat din Africa. Procurorul care a instrumentat cazul sustine ca barbatul le–a provocat suspiciuni acestora, deoarece este "negru de culoare", iar in momentul retinerii ducea o geanta mare in spate.

In dimineata zilei de 16 martie a.c., in timp ce se deplasa pe str. Puskin din Chisinau, John Onoje, un refugiat din Republica Sierra Leone, a fost oprit de sase carabinieri, militari in termen, ai unitatii militare 1001 a Departamentului Trupelor de Carabinieri din cadrul Ministerului Afacerilor de Interne. Militarii, care l–au suspectat de ceva pe refugiat, i–au cerut acestuia sa le prezinte buletinul de identitate si sa le arate continutul gentii pe care acesta o ducea in spate. Cu toate ca, John Onoje s–a conformat cerintelor reprezentantilor legii, el nu a putut sa–i convinga pe carabinieri de nevinovatia sa.

"Fara participarea reprezentantilor organelor de politie si fara probe intemeiate, militarii i–au rasucit refugiatului mainile la spate si l–au fortat sa–i insoteasca la sectia de politie din sector. In urma hartuielii, John Onoje a suferit o fractura a manii drepte", se mentioneaza intr–un comunicat de presa al Procuraturii Generale.

Potrivit lui Gheorghe Cobzac, procuror militar in cadrul Procuraturii Militare din Chisinau, refugiatul a fost retinut de militari pe motiv ca le–a provocat suspiciuni faptul ca este "negru de culoare", iar in spate ducea o geanta mare. Imediat ce a fost eliberat, John Onoje a depus o plangere la Ministerul Afacerilor Interne. In urma investigatiilor operative, celor sase carabinieri, sergentii inferiori Sergiu Bujac, Ruslan Uglea, caporalul Alexandru Enachi, soldatii Leonid Nacul, Ion Micusa si Sergiu Leva li s–a intentat cate un dosar penal.

Recent, prin sentinta Judecatoriei Militare Chisinau militarii au fost recunoscuti culpabili de comiterea infractiunii prevazute de art. 377 alin.(1) Cod Penal al R. Moldova "incalcarea regulilor cu privire la mentinerea ordinii publice si la asigurarea securitatii publice", fiindu–le aplicata cate o amenda in suma de 1600 de lei pentru trei dintre ei si 1300 de lei pentru altii trei.

"Acest articol prevede o pedeapsa cu privatiune de libertate de pana la 2 ani. Insa, daca vinovatul a incalcat legea pentru prima data, atunci el poate fi scutit de pedeapsa penala, fiind amendat. In cazul dat militarii au semnat cu Procuratura militara un acord de recunoastere a vinovatiei si au colaborat cu organele de ancheta. Mai mult, John Onoje nu a avut pretentii fata de carabinieri si nu a cerut razbunare prin judecata. Anume si acest fapt le–a "usurat" pedeapsa celor sase militari, fiindu–le aplicata doar amenda. Procuratura Militara Chisinau a cerut factorilor de decizie ai unitatii militare 1001 sa intreprinda masuri eficiente pentru a inlatura cauzele care au favorizat savarsirea infractiunii, precum si neadmiterea lor pe viitor", a mai spus procurorul militar.

Marcel Colun, jurist din cadrul Inaltului Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati, a mentionat ca acesta este primul caz cand un refugiat este maltratat in plina strada de catre reprezentanti ai organelor de drept. "Persoanelor refugiate li s–a cerut actele, au mai fost hartuiti, dar niciodata nu li s–a aplicat forta fizica. Motivul pentru care John Onoje a fost retinut este unul ridicol, dar eu consider ca toata procedura trebuia sa aiba loc intr–un mod civilizat. Era suficient sa–i verifice actele de identitate si continutul din geanta", a mai spus Marcel Colun.

Irina CODREAN


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com