Nr. 96 (7 septembrie 2006)


31 august 2006 la inchisoare

Acest inceput de septembrie a fost din nou foarte greu de suportat pentru detinutii politici de la Tiraspol. Pe 27 august Andrei Ivantoc si Tudor Petrov–Popa au incercat sa prinda franturi de emisiuni radio despre Independenta R.Moldova. Au aflat ca demnitarii de stat au participat la diferite festivitati, au ridicat in slavi pe Iovv si pe altii ca el care nu au semnat declaratia de independenta. Numele celor doi luptatori pentru independenta nu a fost pronuntat de catre nici un demnitar de la Chisinau.

Andrei si Tudor au asteptat cu interes si ziua de 31 august. Asa au aflat ca presedintele Voronin s–a refugiat tocmai in aceasta zi din Chisinau la Karlovy Vary.

Apoi, la 1 septembrie detinutii au aflat ca nici un elev din R.Moldova nu are manual de istorie, iar in Transnistria au mers la scoala din nou circa 40.000 de copii moldoveni care nu au voie sa studieze in limba materna.

Ziua de 2 septembrie a fost cea mai grea. Prin geamurile blocate ale celulelor au rasunat ziua intreaga ritmuri cadentate de marsuri festive. Transnistria a marcat 15 ani de ilegalitate, in timp ce Andrei Ivantoc si Tudor Petrov–Popa vor marca in curand 15 ani de captivitate transnistreana. E tot ce au obtinut ei luptand pentru indepenedenta Moldovei.

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com