Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Social-democratul Zoran Milanovic a câştigat…

Social-democratul Zoran Milanovic a câştigat alegerile prezidenţiale în Croaţia

Social-democratul Zoran Milanovic a câştigat duminică alegerile prezidenţiale în Croaţia, învingând-o pe preşedinta în exerciţiu, conservatoarea Kolinda Grabar-Kitarovic, informează Agerpres.

Fostul premier, Zoran Milanovic a obținut 53% din voturi. Acesta câştigase şi primul tur de scrutin, cu o treime din voturi, beneficiind de sprijinul alegătorilor urbani, dar şi de divizarea dreptei.

Pledând pentru o Croaţie normală” bazată pe toleranţă şi pe argumentul că ţara sa nu mai este în război”, candidatul Partidului Social-Democrat croat a susţinut că ţara trebuie să privească spre viitor şi să lupte pentru locul său în Europa”.

Kolinda Grabar-Kitarovic, candidata Uniunii Democrate Croate, a avut ca slogan de campanie Croaţia autentică” şi a încercat să atragă aripa dură a electoratului de dreapta sedus de către artistul populist Miroslav Skoro. În primul tur acesta a câştigat aproape un sfert din sufragii, promiţând să desfăşoare armata la frontiere pentru a-i împiedica pe migranţi să intre în ţară şi angajându-se de asemenea să graţieze un criminal de război.

Croaţia a preluat pe 1 ianuarie preşedinţia semestrială a Consiliului UE, cu patru subiecte principale pe agendă: relaţiile între UE şi Londra după Brexit, dorinţa de aderare a ţărilor din Balcanii din Vest, schimbarea climatică şi viitorul buget plurianual al blocului comunitar.

În Croaţia funcţia prezidenţială este în mare măsură onorifică, dar înfrângerea Kolindei Grabar-Kitarovic poate complica sarcina Uniunii Democrate Croate şi a premierului moderat Andrej Plenkovic la alegerile legislative prevăzute pentru toamnă.

Kolinda Grabar-Kitarovic a devenit celebră în întreaga lume în 2018, cu ocazia Campionatului Mondial de fotbal de la Moscova, când a venit să-și susțină cu însuflețire echipa națională, care a ieșit vicecampioană, scrie Digi24.

Din cei 3,8 milioane de alegători croați, în jur de 170.000 trăiesc în afara ţării, mai ales în Bosnia. Ca şi vecinii săi balcanici, Croaţia se confruntă cu un exod al populației, un fenomen care s-a accelerat după aderarea ţării la UE în 2013.