Nr. 95 (31 august 2006)


 Politic

Igor Smirnov egalat cu Vladimir Voronin
"Augustul Libertatii noastre. 15 ani de Independenta" — un generic acronic si neprofesionist, pentru care s–a platit scump la Televiziunea publica.
Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

"Adevarul istoric — o problema eterna pentru toti"
Ieri, la Biblioteca Publica "Onisifor Ghibu" a avut loc simpozionul stiintific "Probleme actuale ale istoriei romanilor", la care au participat istorici din R. Moldova si din Romania. Continuare 

Igor Smirnov egalat cu Vladimir Voronin

"Augustul Libertatii noastre. 15 ani de Independenta" — un generic acronic si neprofesionist, pentru care s–a platit scump la Televiziunea publica. In una dintre seri, deputatului comunist Vasile Iovv i–a fost acordat spatiu de emisie la aceasta rubrica.

Deputatul a fost solicitat sa aprecieze repercusiunile istorice ale evenimentului din 27 august 1991. "Important. Profund. Decisiv. Curajos. Ireversibil", cam astfel pot fi retalmacite declaratiile lui Iovv, rostite intr–un stil al sau, propriu, apropiat de cel marxist–leninist. Pentru ca realizatorii emisiunii nu au tinut cont de faptul ca interlocutorul lor, desi era deputat in Legislativul din 1991, nu a semnat Declaratia de Independenta, acesta nu a fost intrebat ce are el in comun cu acest eveniment si din ce cauza a refuzat sa semneze actul de care este entuziasmat dupa 15 ani de… Independenta.

Se pare ca raspunsul poate fi descoperit intr–o concluzie a presedintelui Voronin, facuta in interviul de la BBC, din 28 august 2006. "Nu poate un om sa se culce noaptea cu o constiinta politica si dimineata sa se scoale cu alta." Chiar daca Voronin crede imposibil acest lucru, Iovv poate sa se scoale altfel decat s–a culcat.

De fapt, Iovv nu este singurul. Declaratia de Independenta nu a fost semnata de o cohorta intreaga de deputati ai acelei legislaturi.

O lista, incompleta, incercam sa reconstituim si noi dintr–un document purtat de ani de zile in geanta de o femeie care trece in fiecare joi pe la Ziarul de Garda, vorbindu–ne despre aceasta nedreptate. "Cum au putut cei care au fost impotriva sa fie azi la guvernare", se tot intreaba, retoric, femeia. Gorodnicenco, Zavgorodnii, Colun, Vasile Iovv, Victor Morev, Valentin Lescinschii, Piotr Volcov, Igor Smirnov, Ghimn Pologov, Zapolschii, Grigore Volovoi, Aculov, Bolsacov, Ordin, Volcova, Petru Lucinschi, Mihai Malai, Gheorghe Nechit, Dumitru Motpan… Numele catorva — greu de descifrat. De altfel, si ex–presedintele R. Moldova, Petru Lucinschi, unul dintre nesemnatari, a avut iesiri spectaculoase la televiziune sub auspiciile "Augustului", fara a explica telespectatorilor din ce cauza, totusi, nu i s–a dat mana sa semneze acea declaratie.

Mai ieri, si presedintele Voronin nu a tinut cont ca circa o treime dintre cei peste 300 de deputati ai Parlamentului de legislatura a XII–a nu au sprijinit acea decizie. "Deputatii care au adoptat Declaratia despre Independenta R. Moldova sunt demni de recunostinta Patriei lor", afirma presedintele Voronin cu ocazia sarbatorii de 27 august. "Istoria a fost nedreapta cu ei", spunea el, promitandu–le ca va propune Parlamentului sa egaleze in drepturi TOTI deputatii acelei legislaturi, ultima din perioada sovietica a Moldovei, cu parlamentarii legislaturilor ulterioare, ai Moldovei independente.

Deci, privilegiile promise de presedinte vor reveni celor care asa si nu au avut nimic in comun cu sacrificiul imaginat de Voronin. Mai mult chiar, o seama dintre ei s–au opus, declansand razboiul impotriva Independentei.

Au semnat sau nu Declaratia de Independenta, deputatii acelei legislaturi vor beneficia de pensii in valoare de 75 la suta din salariul actualilor deputati. "Destul de mult", sustin parlamentarii actuali, evaluand ca aceasta suma ar putea ajunge la 5000 de lei (pensia unui taran in R. Moldova fiind de circa 360 lei).

Deci, revenind din vacanta sa pentru anul 2006 (dupa cum se mentioneaza intr–un comunicat de presa de la Presedintie), vacanta petrecuta la Karlovy Vary, acolo unde a evadat si in acest an de la Sarbatoarea Limbii Romane, presedintele va inainta Legislativului aceasta propunere care, inevitabil, va si fi votata de majoritatea parlamentara. Mai ramane de solutionat o singura problema: cum isi vor ridica noile pensii alde Smirnov, Pologov, Aculov sau Bolsacov? De fapt, de ce ar trebui sa ne deranjam de pensiile acestora, daca banii pot fi transferati de la Chisinau direct pe conturile europene ale clanului separatist.

Aneta Grosu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com