Nr. 95 (31 august 2006)


 Editorial

Nationalistii

autor
Alina Radu
Azi se implinesc 17 ani de la revenirea grafiei latine in Moldova. Sunt deja 14 ani de cand Moldova a aderat la ONU, si in cateva zile se fac 58 de ani de la adoptarea Declaratiei Universale a Drepturilor Omului. De atunci, dreptul fundamental al romanilor din Basarabia de a–si numi corect limba si de a–si recunoaste identitatea asa si nu a fost confirmat.

"Fiecare om poate face uz de toate drepturile si libertatile fara nici un fel de deosebire de rasa, culoare, limba, religie, opinie, origine nationala..." se spune in Art.2 al Declaratiei susnumite, dar cat de stupid este sa spui acum in Moldova ca esti roman. Liceenii de la "Asachi", unionistii, patriotii, detinutii politici, toti au fost pedepsiti pe rand pentru optiunea lingvistica si de identitate. A fi roman in Republica Moldova nu inseamna ceea ce e sa fii englez in Australia, german in Austria, sau francez in Elvetia. A fi roman in Republica Moldova e mai complicat decat sa fii ghanez in Rusia, curd in Turcia sau chiar palestinian in Israel. A declara ca esti roman la Chisinau inseamna a fi ori tradator de patrie, ori un tribun nebun, ori un militant isteric. A fi roman aici inseamna sa recunosti ca esti ... nationalist.

Cu cateva saptamani in urma Ziarul de Garda a implinit 2 ani. Am hotarat sa nu organizam o sindrofie cu alcool, ci sa facem o conferinta deschisa si sa discutam problemele migratiei ilegale si a traficului de oameni din Moldova, de orice nationalitate ar fi ei. Am decis asa pentru ca in 2 ani am scris peste 100 de pagini de ziar despre exodul rudelor si apropiatilor nostri inghititi de toate tarile lumii. Am invitat si conducatorii organizatiilor straine care se ocupa de ingrijirea persoanelor traficate. N–au venit prea multi, deoarece o conducatoare de organizatie a sugerat unui alt conducator ca acest ziar este nationalist si zvonul s–a dus prin e–mail repede si departe...

Recunoastem ca am analizat uneori critic politica Rusiei in Transnistria sau politica comunista fata de romanii din R.Moldova. Am scris sute de pagini despre conducerea sovietica care a deportat mii de oameni, despre lideri comunisti care au interzis grafia latina si au distrus biserici. Credeam ca sa aperi dreptul unui popor la identitate, limba , religie, libertate de opinie nu este nationalism, ci un drept, consifintit de Declaratia Universala pe care o vom sarbatori in curand.

 Investigatii

«Firmele demnitarilor raman secrete de stat»

imagine
Zilele trecute, Comisia Centrala de Control al declaratiilor cu privire la venituri si proprietate a dat publicitatii veniturile demnitarilor. Averile lor insa sunt prea necorespunzatoare preturilor de azi. De exemplu, presedintele Parlamentului a declarat ca cele 2 apartamente pe care le are, la un loc cu autoturismul fac mai putin de 9 000 de euro. Un metru patrat de locuinta costa acum in de la 300 euro, deci reiese ca presedintele Lupu sta intr–o cameruta.
Continuare

 Sondaj

 Stirea de Garda

 Locuri de munca

Cauti un loc de munca?
Oferi un loc de munca?

Scrie la ziaruldegarda@yahoo.com


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com