Nr. 94 (27 iulie 2006)


antiEXOD

Trasi pe sfoara de o grupare de escroci

Acum o luna, 68 de cetateni ai R. Moldova au trait cosmarul vietii lor in timp ce se deplasau spre Italia, intr–o remorca de TIR. Desi fiecare a platit unor calauze "profesioniste" cate 3 000 de euro, acestia nu au ajuns la destinatie, fiind arestati de politistii de frontiera din Romania. Escrocii, insa, dupa ce s–au capatuit cu sute de mii de euro, au disparut fara urma, continuand si astazi sa minta persoanele decise sa paraseasca Moldova.

Maria Baciu este una dintre cele 68 de victime care a "incaput" pe mana escrocilor. Dupa ce, timp de o saptamana, a ratacit prin padurile din Romania, femeii nici astazi nu–i vine a crede ca este acasa, alaturi de cei doi copii ai sai, de 7 si 9 anisori. Acum un an, Maria a vandut casa si automobilul, mostenite de la parinti, pentru a putea plati unei firme perfectarea vizei spre Italia pentru sotul sau. Insa, vazand ca acesta devenise distant in relatie cu dansa si cu feciorii, Maria decide sa plece singura peste hotare.

Alex "profesionistul"

"Niste rude mi l–au recomandat pe un oarecare Alex, care, potrivit lor, putea sa ma ajute sa obtin viza Schengen. La telefon, el mi–a spus ca a completat un grup de oameni si ca, peste trei zile, autocarul va porni spre Italia. Barbatul mi–a mai spus ca, daca ezit mult, as putea scapa trenul. L–am intrebat mai multe detalii despre calatorie. In replica, el mi–a zis sa am incredere. Cica "pachetul de servicii" de 3 000 euro este unul "all inclusive". Atat! Nu am ezitat si am solicitat de urgenta un credit de la banca. A doua zi, am batut palma cu Alex. Ne–am intalnit la Cluj–Napoca, unde i–am transmis banii si pasaportul. M–a cazat intr–un hotel in acel oras si mi–a spus sa astept ziua plecarii. Mai tarziu, la hotel au venit inca cinci persoane, tot din R. Moldova", ne reconstituie firul evenimentelor Maria.

Asteptarea din padure

Peste trei zile, moldovenilor li s–a spus sa urce intr–un autobuz, care dupa spusele lui Alex, urma sa–i duca la destinatie. Nu a fost sa fie. In localitatea urmatoare, la o margine de drum, "clientii" au fost rugati sa coboare si sa se ascunda in padurea din apropriere. Autobuzul a facut cale intoarsa si dus a fost…

"Am stat cateva ore in largul padurii. Alex m–a sunat la telefonul mobil ca sa imi dea indicatii. Mi–a spus ca se va opri un TIR si ca noi va trebui sa urcam in el. Am ramas perplexa atunci cand, in padure, m–am intalnit cu mai multi de–ai nostri. In total eram 68 de persoane. Ceilalti stiau ca vor pleca prin popusoaie si prin paduri spre Italia. Numai noi nu am fost informati despre aceasta modalitate de deplasare. Mi–am dat seama ca am fost pacaliti. Initial ni s–a promis ca totul va fi legal, dar in realitate am fost trasi pe sfoara. Nu ma puteam intoarce, fiindca i–am dat escrocului banii si pasaportul. Asa a fost conditia. L–am intrebat pe Alex despre acesti oameni, dar el, la fel ca intotdeauna, ma linistea ca totul va fi bine, spunandu–mi sa nu ma agit", povesteste Maria.

In TIR spre Italia

Spre seara a venit si TIR–ul cu care cei adunati in padure urmau sa ajunga in Italia. Maria spune ca, in masina, lipseau orice conditii pentru transportarea oamenilor. In interior, peretii erau captusiti cu vata minerala, iar de ferestre sau de aparate de aerisire — nici vorba. Cei 68 de pasageri se ticseau in remorca TIR–ului, astfel incat nu era loc nici pentru o piatra.

"In masina era o femeie care ne dadea indicatii. Ea ne–a spus sa scoatem acumulatoarele din telefoanele mobile. De ce? Cica, vamesii ar putea sa ne urmareasca. Imi aduc aminte, era o caldura insuportabila, iar noi stateam in picioare. Multe fete nu mai rezistau si cadeau sleite de puteri. Nu reuseam sa o resuscitam pe o tanara ca alta lesina. Era un adevarat cosmar... Brusc, vehiculul s–a oprit. Crezusem ca am ajuns la frontiera, dar mi–am dat seama ca ne aflam la o margine de drum. Caldura devenise si mai grea. Picioarele imi amortisera, eram istoviti de puteri si uzi din cauza transpiratiei. Doream sa ma asez, dar nu aveam pe ce. Am stat asa vreo doua ore, dupa care masina a pornit. Spre seara, soferul ne–a permis sa iesim afara. Cand toti pasagerii au iesit din remorca TIR–ului, acesta ne–a spus sa ne imprastiem prin padurea din apropiere, dupa care, din senin, a pornit motorul vehiculului si dus a fost. Nu stiam ce s–a intamplat, dar nici nu aveam de la cine cere explicatii. Peste vreo cinci ore, o persoana ne aduse hainele si mancarea, dupa care primisem indicatii sa stam cuminti in padure. Noaptea era un frig insuportabil, iar eu eram desculta. Am dormit la pamant, fara sa ne asternem ceva sub noi. Ca sa nu inghetam de frig, ne–am ghemuit unii langa altii. A fost oribil. Abia a doua zi, spre seara, a venit TIR–ul ca sa ne ia. Erau doi insi. Acestia ne–au spus ca nu vom incapea toti 68, de aceea cativa vor ramane, pentru a astepta un alt mijloc de transport. Ne tratau ca pe niste animale. Daca nu urcam in remorca la comanda lor, atunci ni se dadea si cate un sut sau eram numiti cu cuvinte obscene. In masina au incaput 52 de persoane. Ce s–a intamplat cu ceilalti 16 — nu stiu", spune Maria Baciu.

Arestul de la frontiera

Peste cateva ore, pasagerii au ajuns la punctul de frontiera din Oradea. Mare le–a fost uimirea cand au aflat ca erau asteptati de politie, care i–a urmarit de–a lungul drumului, pentru a putea pune mana pe grupul de escroci.

"Am fost dusi la un sector de politie, unde am fost obligati sa scriem toata noaptea diverse declaratii. Dimineata ne–au urcat pe toti intr–un autobuz care urma sa plece spre Iasi. Ni s–a spus sa platim cate 25 de euro. Si la Iasi am fost dusi la un sector de politie, unde la fel am depus marturii. Peste cateva ore am ajuns acasa... Stiu ca Alex nu a fost retinut de politisti si ca isi continua si astazi "activitatea" de escroc. Abia acum o saptamana el mi–a trimis pasaportul prin posta, dar nu mi–a inapoiat banii. L–am sunat in repetate randuri, cerandu–i banii, dar el m–a amenintat. Nu mai stiu unde sa caut dreptatea. Cine ma va ajuta sa–mi intorc banii de la acest escroc si cine ma va proteja de amenintarile lui? Toti, chiar si politia, au luat apa in gura si nimeni nu–si mai aduce aminte de acest caz…", povesteste Maria, fiind suparata pe politisti.

Potrivit Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Oradea si Cluj a Serviciului Independent de Informatii Bihor, cetatenii R. Moldova au fost descoperiti ascunsi intr–un TIR incarcat cu vata minerala, iar alti 14 au fost "ridicati" din diferite localitati, unde asteptau sa fie preluati. De asemenea, au mai fost retinute cinci calauze — patru cetateni slovaci si un cetatean al R. Moldova. Potrivit calculelor, escrocii au obtinut in total, aproximativ 200.000 de euro.

La MAI al R. Moldova am fost informati ca organele abilitate nu cerceteaza acest caz.

Irina CODREAN


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com